Иван Костов: политикът, който има смелостта не само на думи, а и на дело да се сблъска с руския империализъм, отстоявайки суверенитета на България

Иво Инджев е написал чудесен и много навременен коментар, в който съзирам самата истина за причините на толкова тежката българска ситуация: Положението в България е като на Термопилите: трябва да бъдат спрени русофилите. Съветвам ви да го прочетете непременно, а също да обърнете внимание и на коментарите под неговия текст; аз избрах един коментар, който заслужава да получи самостоятелно място; ето този толкова интересен коментар, който съдържа и откъс от едно знаменито интервю на най-добрия и най-смелия български политик Иван Костов; политикът, който има смелостта не само на думи, а и на дело да се сблъска с руския империализъм, отстоявайки суверенитета на България – поради което и беше смазан, направо най-безжалостно разкостен от руската агентура у нас; та ето въпросния текст, в който авторът най-напред се обръща към Иво Инджев:

Хубаво, винаги ми е харесвал тона и заключенията ти по въпроса Русия-България. Сега и още по-висок. Аз самият не преставам сред приятели и познати да твърдя и убеждавам, че злините, постигнали България, се дължат преди всичко на “братската” намеса във вътрешните ни работи на Русия, СССР и пак Русия (съгласно историческата хронология през вековете). И какво – срещам отсреща бездушие, омаловажаване на аргументите ми и много, ама много рядко, подкрепа за съжденията ми! Не ми се говори за останалото население, извън моите контакти… Как, Иво, ще застанем ние, твоите съмишленици, срещу многочислената пета колона на Русия, самата нейна агентура в България и безпросветните й български поддръжници?!? Кой ще бъде нашият Леонид, който да ни поведе в свещена битка, използвайки “военни” тънкости, за да сразим превъзхождайки ни по сила и възможности враг? Мислейки по статията, се сетих за едно интервю журналистката Милена Бордън с Иван Костов. Позволете ми, приятели, да ви го “съживя”!

Въпрос: България и Русия? За какво става въпрос?

Иван Костов: Става въпрос за руски имперски амбиции. Икономически, политически, културни. От тяхна страна за това става въпрос. От българска – за неспособност да защитаваш българските интереси.

Въпрос: Какъв е изходът?

И.К.: Както е било решението на Стефан Стамболов някога. Силна конфронтация с Русия. Налагане на българските интереси на всяка цена. Това е историческият опит на българската десница. Това е примерът на българската дясна история. Понеже не вярвате много, че е силна. Тогава това е било осъществено. Всъщност малкото периоди на силно българско икономическо развитие са били тогава когато сме били далеч от Русия.

Въпрос: А сега?

И.К.: Има много „рубладжии” у нас. Както директно са им казвали на времето в Народното Събрание. Тия, които са били български политици, но са защитавали руски интереси. И сега ги имаме. Освен това Русия не е европейска страна. Тя е една странна империя. Но тя не купи само България. Тя купи и например бившия германски канцлер Герхард Шрьодер.

Въпрос: Би трябвало да има някакво дясно решение за отношенията с Русия. Как виждате след 50 години този проблем?

И.К.: ЕС трябва да има силна политика към Русия. Тогава ЕС ще бъде старши партньор, а Русия – младши. Тогава и ние ще може да решим въпросите си с нея. За ток, енергетика и др. Когато Русия подпише европейските споразумения и наистина им се подчини.

Въпрос: Без ЕС не може ли България да се оправи с Русия?

И.К.: И сама може. Но много по-трудно. Ще унищожават хора като мене руснаците много. Всеки който се опита да им се противи, ще бъде елиминиран.

Въпрос: Много време ще мине докато ЕС изгради такава политика. България да чака ли?

И.К.: Да, много време ще мине. Но ако някой го направи на европейско ниво, това ще е европейската десница. Не европейската левица. Ето защо съм десен.

Интервюто е взето за дискусия на академичен семинар “Европейска политика”, януари 2010.

Posted by Христо Бойчев

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.   Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s