Принципно или безпринципно ще демонизираме, ще персонализираме и ще се борим срещу мафията?!

На страницата във Фейсбук със заглавие Призив: Да демонизираме! прочетох един много верен и смислен коментар, който ми се ще да стигне до повече хора, в това число и до читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ; ето по тази причина го публикувам в блога си; негов автор е г-жа Nina Gospodinova:

Седи, седи и на магарето чуш казва (І)

В онлайн изданието “Свободен народ” прочетох озадачил ме материал по повод репликата на господин председателя на ДСБ Радан Кънев, самата тя произнесена в отговор на неуместното изказване на Иван Костов от вчера (20.10.2013 г.), уви бързо станало известно всекиму в татковината, че и далеч извън нея.

В статията прави впечатление непоследователното отношение на Радан Кънев към корелацията принципен-конкретен или личностен, intuitu personae. Даже направо ми боде очите, понеже знам за господина Кънева, че е сполучил да придобие нужното образование, щото да не може, дори много да му се иска, или пък изнася в определени моменти, да допуска или поддържа подобни досадни смислови и терминологични неточности в изказванията си като юрист, толкова по-малко пък като ръководител на политическа сила.

Ще приведа тук и следните три цитата от най-горе посочената статия:

“Реформаторският блок не се интересува от персоналния образ на Делян Пеевски, а от публичната му роля”.

“Реформаторският блок се изправя „принципно” срещу мафията…” (Нищо че никой не може да се изправи принципно срещу мафията – може да се изправи конкретно срещу определени нейни представители, практики, сфери на влияние, източници на приходи, защитници и пр. Всъщност, да се изправиш „принципно“ срещу мафията е все едно… просто да не се изправиш – т.е. да се изправиш, ала неизвестно срещу кой!)

„Отношението към ГЕРБ е дълбоко персонализирано, а при нас отговорът винаги е принципен. Никой не се интересува от нашето отношение към ГЕРБ като цяло, а към отношението ни към лидерите Борисов и Цветанов”.

Е тук вече, ще скоча и ще попитам господин Кънев: принципно ли му е отношението към ГЕРБ или е персонализирано, защото ако е принципно, то не би могло да зависи от конкретните личности на Борисов и Цветанов?!? Би зависело именно от принципи, посредством които биха се реализирали интересите и демократичното бъдеще на България. И как тъй никой да не се интересувал от отношението на ДСБ към ГЕРБ като цяло? Та аз познавам повече от тридесет човека, които на последните избори гласуваха за ГЕРБ именно заради липсата на отношение на ДСБ към ГЕРБ като цяло и/или заради подчертано негативното отношение към лидерите на тази партия конкретно.

Нека сега да обобщим – като е за мафията и за Пеевски – ДСБ може да не персонализира и да не демонизира конкретни личности (по Костов) или проблеми (по Кънев), т.е. да поставя въпросите на принципна – обща – нога. Щом дойде думата за ГЕРБ, тутакси проблемите следва да се конкретизират, сиреч персонализират, респективно демонизират. Нямам думи!

Обаче грешката ще излезе вярна. Закъсали сме я и с принципите и с конкретиката, и с общото и с частното, и тъй нататък.

А, Радан Кънев седи, седи и на магарето чуш казва! Егати принципите, егати ръководството…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.
Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

Едно мнение за “Принципно или безпринципно ще демонизираме, ще персонализираме и ще се борим срещу мафията?!

  1. „Е тук вече, ще скоча и ще попитам господин Кънев: принципно ли му е отношението към ГЕРБ или е персонализирано, защото ако е принципно, то не би могло да зависи от конкретните личности на Борисов и Цветанов?!? Би зависело именно от принципи, посредством които биха се реализирали интересите и демократичното бъдеще на България. И как тъй никой да не се интересувал от отношението на ДСБ към ГЕРБ
    като цяло? Та аз познавам повече от тридесет човека, които на последните избори гласуваха за ГЕРБ именно заради липсата на отношение на ДСБ към ГЕРБ като цяло и/или заради подчертано негативното отношение към лидерите на тази партия конкретно.“
    Изцяло и напълно скачам с Вас, уважаема, г-жо Нина Господинова.
    Докато ни има в България правилно мислещите и скачащи личности, като Вашата, и като моята, като тези на Иво Инджев, Иво Беров, Ангел Грънчаров, Огнян Минчев, Евгений Дайнов, като тази на Едвин Сугарев и колко още честно, достойно и силно мислещи наши родственици, със съответните ни леки, или по-тежички, но не принципни понякога разминавания и несъгласия помежду ни, естествено – за България ще има безсъмнената и непоколебимата ни надежда, че ще остане, че ще я има,, че родината ни силно и ще просперира и ще задобрува…Нали така….знаещи, умеещи и имащи хъса да скачате с нас ХОРА.

    2013.10.23г. Владимир Петков-Трашов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s