Националната непълноценност или, другояче казано, българското малодушие, е функция на личностната непълноценност

Журналистът Явор Дачков, дето има претенции да е нещо като фейсбуков „народен трибун“, подобно на Бареков, който е обаче е телевизионен такъв, а скоро ще ни го натрапят и за политически „народен трибун“ и дори „оправяч на нацията“, е крайно недоволен, кой знае защо, от това, че студентите се надигнаха и почнаха да окупират университета. Той, разбира се, от нищо не е доволен и към всичко има претенции; ето по-долу какво е написал; аз още като видях опита му за дървено „философстване“, реагирах ето как:

Да ги набият, това ли предлагате правителството да направи с тия студенти, а, г-н Дачков?

а когато се появи цяла свита от мрънкала, подмазващи се на Дачков и хвалещи „мъдростта“ му, се наложи на напиша и това:

Тука, на тази страница, предимно умствени и нравствени инвалиди ли идват?.

Пък накрая написах ето този коментар, касаещ моята диагноза за причините на прословутата неизбродима „българска криза“, катастрофа и трагедия:

Дървени „философи“ у нас колкото щеш. Тоест – пълно е с мърморковци и мрънкала. На които никой с нищо не може да угоди. Претенции имат към другите, а сами нищичко, разбира се, не правят. Мързи ги да си мръднат и малки пръст, ала виж, да плямпат, да отричат, да обезнадеждяват другите, които все нещо правят, могат. Затова у нас нищо свястно не се случва, затова сме затънали до гуша в тресавището на своята национална непълноценност. А тази последната, националната непълноценност или, другояче казано, българското малодушие, е функция на личностната ни непълноценност.

Личностно непълноценен е несвободният и бездуховен човек. Тази е моята диагноза за неизлечимата българска болест. Ще оздравеем като национален организъм когато всеки от нас се погрижи за своето личностно и духовно здраве, за своята личностна и духовна пълнота. Този е верният път. Християнството – една религия на свободата, съдържаща пътя към личностната свобода и пълноценност – и съвременната жива философия много могат да помогнат на всеки загрижил се за своя личностен просперитет човек и българин.

Производна на личностния просперитет вече е националният и държавен просперитет. Този е пътят. Това е разгадаването на загадката на живота за човека. Българинът първом трябва да осъзнае, че е човек – и да се погрижи за човечността си. Когато се появи критично мнозинство от мислещи, свободни, духовни, активни и предприемчиви хора, едва тогава ще почнем да живеем истински и пълноценно. Когато престанем да мърморим, а почнем да работим за бъдещето си, едва тогава и ще се оправим.

А ето сега какво написа Дачков най-напред:

Нова тв предава на живо „окупацията“ на аудиторията в СУ. След малко ще потече и по БТВ. Интересно ми е дали през целия ден ще правят включвания от празната зала, както правиха през юни и юли. Бутафорията на протестите стигна нови висоти. След гладната стачка на Едвин, който се канеше да мре, ако Орешарски не подаде оставка сега ни пробутват двама недоспали докторанти, които се канят да живеят в 272 аудитория до оставката на правителството. Десет души правят каквото си искат в университета, а вместо да ги изгонят от тям ги предават „на живо“. Това може да си случи само в страната на художествената, а бих добавил и на академичната самодейност.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s