Кратко и ясно като бял ден разяснение за смисъла на борбата на студентите, на протестиращите

Една патетична и разгневена другарка не разбирала защо студентите протестират, щото, видите ли, у нас всичко било… бляскаво едва ли не; ето какво ми се наложи да й отвърна:

Битката на студентите, които протестират вече в отчаянието си по този начин, с окупация, госпожо или другарко, е за моралния закон, който трябва да вземе надмощие и да подчини на себе си всичко, в това число и другите закони, а най-вече да стане водещо начало на политическия ни живот, на демокрацията ни. Жалко е, ако не сте разбрала смисъла на тази борба на студентите, на протестиращите.

Те искат нещо просто, но съдбовно важно: искат морал в политиката, морал в живота ни. Искат да се спре аморализмът на управляващите ни. И да спрат беззаконията им. И да бъде пресечена арогантността на властниците. Искат всяко нещо да си отиде на своето място, а не всичко у нас да е наопаки.

Сфащате ли сега, любезна другарко или госпожо, за що става дума в този протест? Крайно време е да сфанете, щото заради такива чутури и кютуци, дето не схващат толкова прости неща, сме на дереджето, на което сме.

Аман от дървени „философи“ в тоя държава, които нищичко не разбират и само плямпат без да мислят! Аман от кратуни и от тикви!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s