Покана за разговор по съдбовно важна нравствена тема

Нека днес на протеста да бъде ето така, както е на тази снимка! За да си идат от власт арогантните крадливи управници, слугите на мафията, идвайте на протеста и вие! Не се оставяйте да се излежавате малодушно на дивана в този решаващ исторически момент!

Тия дни публикувах във Фейсбук нещо като „покана за разговор“, предложих една малка провокацийка по нравствена тема; да, знам, тия теми не са популярни, няма много желаещи да се говори по тях, да се обсъждат, да се търси истината, оценяват се като „непрестижни“. А тия, дето предлагаме подобни „щекотливи“ теми, сме обикновено крайно дразнещи хора. Аз, дето пък, бидейки психолог и философи, си падам по това да тормозя хората по тази линия – и затова имам големи постижения в тази посока, ето, в момента съм даже подсъдим по две дела, да, „обидени“ ми хора, началства, ме дадоха даже под съд, щото, видите ли, с опитите си да обсъждам тия теми съм бил засегнал, тъй да се реч, достойнството им! – и затова, ето, пак се изказах по тази линия; ето какво казах в началото, поставих според мен един най-важен въпрос, имащ и голям нравствен смисъл, а по-долу можете да прочетете и как протече кратичката дискусийка по темата (засега), прочее, ако някой иска, може да се включи в така и така вече започналата дискусия:

Ангел Грънчаров каза: Гледам протестиращите тази вечер и се питам: чудесно е, че тия млади хора имат такова ангажирано и активно гражданско съзнание (и също така поведение), но колко пък са техните връстници, пък и значително по-големи, по-„зрели“, по-възрастни нашенци, които сякаш са със съвсем ампутирано, скопено гражданско чувство, сиреч, такова изобщо им липсва, да не говорим пък за съзнание и пр.? Страшно и ужасно нещо е човекът с липсващо, с ощетено, с ампутирано гражданско съзнание, да, ужасно нещо е човекът-инвалид в гражданско отношение, а такива, за жалост, има твърде много у нас: прекалено много са, ето затова нещата у нас не вървят. А иначе това марионетно на мафията правителство отдавна да си беше отишло и вече да беше забравено ако повече бяха хората със съзнание, отговарящо на съзнанието на тия великолепни млади хора, които мръзнат сега пред Народното събрание – и които преди няколко месеца по досущ същия начин изнемогваха под адската жега, под палещите лъчи на слънцето, но пак не отстъпваха…

Iglika Mincheva каза: Интелигенцията е под1%. Ако включим по-будните хора в големите градове, колко стават? Младите, които днес протестират, са поколение на онези будни българи от 90-те, които съхраниха ценностите и ги предадоха. Няма да коментирам каква част от нашия народ, от Освобождението насам, е с робско самосъзнание.

Лъчезар Лачев каза: 500 000 българи са станали членове на БКП за около 10 години след 1944 г. От тези половин милион тъпаци, 90 процента са имали репресиран или убит от комунягите близък роднина! Това е достатъчно ясен знак, че сме робски, оглупял и оскотял народ!

Ангел Грънчаров каза: Хич не са били глупаци, де да бяха глупаци – или тъпаци! Хитреци са, и при това са най-аморални хитреци, нагаждачи, ламтящи за власт и облаги – говоря за комунистите, дето са влезли в партията им след 9.9.1944 г. Проблемът на нацията ни е нравствен, аз съм свидетел на това как след всякакви избори след 1989 г. тълпи кариеристи обсаждаха офисите на партията, която е победила на изборите, с очите си съм го видял това.

Например така стана след изборите през 1997 г. Клубът на СДС, в който членувах, изведнъж се напълни с непознати хора, които крещяха за „заслуги“, които, видите ли, били „мръзнали на барикадите“ от януари 1997 г., които искаха материална, зрима компенсация за приноса и страданията си в „борбата срещу комунизма“. И напираха най-вече за държавни служби. Тогава моя милост, отвратена от случващото се, почна да говори, да задава неприятни въпроси, да изобличава аморалността на тия хора. И знаете ли какво стана? Спретнаха ми нещо като „народен съд“, нещо като „трибунал“, видяха в мен „народен враг“, „провокатор“, „заговорник“, „човек на комунистите“, който е пратен отвътре да руши „организационното и идейно единство на СДС“! Да, и тия същите кариеристи, дето аз бях дръзнал да изоблича в най-съкровените им помисли, с пяна на уста ме разобличаваха, клеймяха като враг и пр.

Аз тази история съм я описал в книгата си СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ, с подзаглавие „Кратка психологическа история на съвременна България“, която излезе от печат преди няколко години. Понеже съм учил в Русия преди 1989 г., разобличиха ме като „агент на КГБ“, като най-зъл шпионин и пр. и аз, в крайна сметка, бях изключен от партията СДС за „рушене на единството“. Всички до един гласуваха за изключването ми. Месец след моето изключване Костов на конференция на СДС почна също да говори за безскрупулните кариеристи в СДС, които съсипват имиджа на управляващата пария, рушат авторитета й. Дори той в един момент беше бламиран от същата тая напаст (разните му там бисеровци и пр.).

След като СДС падна от власт, хората, които ме изключиха от СДС, осъзнаха каква мерзост са направили, дойдоха при мен, извиниха ми се и ми предложиха да бъда възстановен в СДС. Върнах се, СДС вече не беше на власт, кариеристите, които бяха преди в него, вече бяха в… НДСВ, новата партия-кърмилница. След това за известно време имаха проблеми, щото БСП, която дойде на власт, не ги щеше при себе си (там си имат огромни тълпи от свои собствени жадни за облаги кариеристи), но тия същите безскрупулни хора в един момент се вляха в АТАКА, а като Б.Борисов създаде ГЕРБ, предполагам, голяма част от тоя мръсен поток се е оттекла към него.

Така стават тия неща у Нашенско. Положението хич не е добро. Проблемът на нацията ни затова според мен е нравствен. Пълно е с мерзавци у нас, това нима не сте го забелязали? Свестните и честни хора, идеалистите, са нищожно малцинство, нещо повече, са в немилост. Я вижте колцина протестират в София в тия дни! А мнозинството им гледа изпод вежди сеира, възприема ги като „луди глави“, досущ както е било по времето на Левски и Ботев и… люпи семки. Това докато не се промени, докато мнозинството у нас не се оправи в нравствено и личностно отношение, добро като народ няма да видим, помнете ми думата…

ЗАБЕЛЕЖКА: В потвърждение на горните ми констатации ето един пример от наши дни, прочетете, вижте, че сега пак е все същото: Лидери в СДС се присъединиха към Бареков. Какво има да говорим повече, нима не са ясни нещата: вижда се, че този манталитет е неизкореним – особено сред дадена категория хора и… „лидери“. Те винаги са там, където приятно дими някакъв вкусен, добър за облизване кокал…

Вижте само какво пише: „Днес знакови лица от Съюза на демократичните сили, честни и почтени хора, демократи по убеждение, подадоха молба за членство в движението на Николай Бареков“, заяви на специална пресконференция в офиса на гражданското движение в Пловдив адвокат Дяко Дяков.“ ЕГАТИ ГНУСОТИЯТА!!!

ПФУ! ЩЕ ПОВЪРНА: „В този момент движение „България без цензура” ми напомня за първите години на СДС, отразява нуждите на хората да живеят в нормална държава, обяви пред медиите мотивите си Панчов. Той добави, че е привлечен и от обявената от лидера на движението Николай Бареков операция „Чисти ръце”, която ще изясни кой изсмука силите на страната и защо българската икономика е в това състояние. Досегашния син лидер заяви, че очаква в най-скоро време доста членове на СДС да се присъединят към движението.“

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s