Великолепни сте, самоотвержени и смели украински братя, поклон вам, бъдете все такива, ще победите, ще постигнете съкровено желаното!

В блога ми, отдясно и най-отгоре, съм поставил плеърче, откъдето може да се присъства на демонстрациите в Киев: радио СВОБОДА ни дава възможността в образ и звук да сме причастни към борбата на свободолюбивите украинци за достойно и европейско бъдеще на Украйна. Плеърчето се включва автоматично, щом отворите страницата, ако има директно излъчване, можете да го следите, докато си вършите другата работа, а пък понякога, струва ми се, по същия канал излъчват и записи на случилите се събития. Тази сутрин, ставайки в 5 часа и включвайки компютъра, гледам, че митингът продължава, пълно е с ентусиазирани, предимно млади хора – независимо че вали дъжд, хората са там, на площада! Произнасят се речи, звучи „упадъчна“ музика, предимно украинска, но и западна, европейска и американска, явно „злите соросоиди“ са успели да овладеят и душите на тия самоотвержени хора, на тия смели и достойни граждани на европейска Украйна.

Какво да каже човек, вълнуващо е, великолепно е: браво, братя-украинци, братя свободолюбиви и европейски мислещи граждани на независима и горда Украйна! Това мога да кажа най-вече, понеже изцяло, с цялата си душа и сърце подкрепям борците за свобода, за човешко достойнство, за достойно бъдеще – независимо в коя страна те са повели величавата си борба и битка! Дават ни пример братята-украинци за това как твърдо трябва да се борим и ний, българите, за да опазим това, което успяхме все пак да постигнем в нашия толкова тежък преход. А пък преходът ни от комунизъм към нормално, към свободно и демократично човешко общество беше толкова тежък, понеже той беше опорочен от ченгетата, намиращи се през цялото време на най-възлови позиции – от които те провеждаха злотворната си дейност, насъсквани от Москва, от Кремъл, където е техния ръководен щаб. И до ден днешен ние добро не видяхме от тия зли сили, които без да им трепне окото продължават да работят срещу България – в угода на имперските попълзновения на Москва. това е истината, която всеки у нас следва да осъзнае. Тази е и загадката за тежкия и още незавършил преход на България от комунизъм към човещина – както аз предпочитам да определям тия процеси.

И ето, оказва се, че сега със свободолюбивите украинци водим все една и съща битка: за свобода, за демокрация, против руския империализъм, за европейско и достойно бъдеще на децата ни! Съвсем нормално е да сме солидарни в тази величава битка, в тази въодушевяваща борба. И трябва да се подкрепяме с всички сили – за доброто и на двата народа, така жестоко пострадали от тиранията на комунизма.

Ето, и още си страдаме от тая тирания, от опитите тя да бъде възстановена, да ни бъде наложена отново – пак с решаващата подкрепа на съвременна кагебистка и путинистка имперска Русия. Борбата ни е обща, победите било на свободолюбивите украинци, било на свободолюбивите българи следва да възприемаме като наши общи успехи. Същото означава и за загубите, и за пораженията. Ето защо чувствам така близко украинските борци за свобода – и от все сърце им желая победа! Великолепни сте, самоотвержени и смели украински братя, поклон вам, бъдете все такива, ще победите, ще постигнете съкровено желаното! Независимо от всичко, победата ще бъде ваша. Знайте, че ние, българските борци за свобода, сме изцяло солидарни с вас, изцяло ви подкрепяме в този тежък и съдбовен момент!

Защото делото ви е право, хуманно, защото истината и правдата са с вас, защото и Бог е с вас, защото Бог подкрепя всички ония, които се борят за тържеството на доброто, на правдата, на човещината!

(Виж и това: Украйна е пред извънредно положение, над 100 хиляди души на протест в Киев)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s