Пълзящ комунизъм под формата на путинизъм

Из Путин възстанови паметната плоча на Брежнев и сравни Сталин с Кромуел

След проучване на общественото мнение в Русия, проведено от независимия институт по сициология Левада, бе възстановена възпоменателната плоча за Брежнев, която бе махната миналата година. Въпреки че според политическите коментатори Брежнев е управлявал СССР в период на политически репресии и икономическа стагнация, голяма част от анкетираните руснаци смятат тези години като времена на стабилност.

Припомняме, че Брежнев е бил начело на СССР от 1964 до 1982 година – повече от който и да било съветски лидер, с изключение на Сталин. Резултатите от проучването показват, че повече от половината граждани на страната имат положително мнение за Леонид Илич. Според проучването, Брежнев има по-висок рейтинг от който и да било друг лидер на страната, включително и от последния руски цар, Николай Втори.

Плочата бе възстановена с благословията на руския президент Владимир Путин, който не крие стремежа си към възстановяване на руско-съветските символи, които според думите му насърчават патриотизма на руснаците.

По време на годишната си пресконференция пред местни и чуждестранни журналисти, той бе попитан за отношението му към идеите за възстановяване на паметниците на Сталин. „Никой не е съборил до сега паметниците на водача на Английската революция от 17-и век – Оливър Кромуел в Англия. А какво прави Кромуел по-различен от Сталин? Той е същия тип кървав диктатор, който е изиграл много двусмислена роля в британската история. Неговите паметници си стоят, никой не ги събаря“, отговори лаконично Путин.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s