Шмекерии от мащаб, достоен за широката руска душа – и за необятните простори на руските корупционни практики

Из Мутрьошките лъжат и мижат

Автор: Иво Инджев

Пропагандната война на властта и нейните медийни протежета срещу гражданската опозиция наскоро припламна с нова сила с пренасяне на руския огън у нас – почти като олимпийския. По почина на Путин неправителствени организации бяха подгонени да се чувстват виновни, че са получавали финансова подкрепа от чужда фондация – американска на всичко отгоре!

Няма да говоря от името на „виновните”, подредени в списък със съответните суми, които са получили по разни проекти от „Америка за България”. А и това не е първият път, когато воюващите срещу гражданския сектор защитници на властта се опитват да превърнат в новина рутинния факт, че западните фондации са прозрачни в своите разходи.

Позовавайки се на френска журналистка, членът на Националното ръководство на БСП Велислава Дърева вече се изяви в заклеймяването на гадните западняци, които подкрепят финансово неправителствения сектор в бивши комунистически държави. По този повод попитах (и отговор не чакам от правещи се на умрели червени лисици) дали някога ще научим какви суми инвестира у нас Путин в безбройните русофилски организации и „мероприятия”, като сборището на десетки хиляди (по преценка на организаторите) поклонници на СССР и Русия край язовир „Копринка”, организирано всяка година (с безплатния му транспорт за извозваните пилигрими и другите платени салтанати).

Твърдя, че само за целите на пропагандата в полза на АЕЦ „Белене”, при това еднократно в края на 2010-та и началото на 2011-та, в България са били раздадени под масата (от добре известна пиар агенция) цели 20 милиона евро – огромна сума за изпосталялата ни медийна трапеза, на която има блъсканица от гладни за подкупи журналисти с протегната шепа.

С разследването на подобни легализирани от ядреното лоби шмекерии от мащаб, достоен за широката руска душа и за необятните простори на руските корупционни практики, в България няма сила, която да се заеме.

Периодичните нападки с камъните на западаната прозрачност срещу западното финансиране наистина не са новина най-малкото поради това, че не са тайна, каквато ревниво крият в пазвата разните форуми, дружества, движения и прочее инструменти за налагане на руското влияние в България. (Прочети ДО КРАЯ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s