От духа, от здравия, неизроден, предан на истината дух – от него зависи всичко: ако духът ни е здрав, ще надмогнем всички трудности!

Попадам в тази ранна утрин на обезпокоителни новини от Киев: виж 2 хил. протестираха в Киев, депутатите напуснаха през подземни изходи. Въоръжени активисти на радикалното движение „Десен сектор“ в Украйна атакували вчера вечерта сградата на Върховната Рада на Украйна и пр. Силно съм обезпокоен от тия събития, които са в интерес най-вече на империалистите от Москва, тропащи въоръжени до зъби в същия този миг на границите на Украйна. Рекох да напиша коментар по този повод, захванах да го пиша на български, после се сетих, че щеше да е по-добре да го бях написал на руски, та да го пратя на своите приятели в Киев, но късно; ето все пак какво написах, какво исках да кажа и на киевчани, и на украинците, но най-вече и на нас, българите, щото и ние сме застрашени от все един и същи коварен враг:

Положението е тежко. Може да се очаква, че дългата ръка на Москва (и КГБ) разполага с много начини да предизвиква безредици – с оглед уязвеният от свободолюбието на украинците Император Путин да постигне реванш. Разчитам почерка на Москва в тия събития. И затова съм много обезпокоен. Москва ще направи нужното да задържи Украйна в своята орбита – и няма мерзост, на която империалистите да не са способни за постигането на тази цел. Тепърва предстои трудното. Трябва този свободолюбив и героичен народ да устои на всички провокации на безпощадния и коварен враг. Този враг – а той е най-вече враг и на собствения си народ, ала това тепърва ще бъде разбрано от така приспания в мнозинството си руски народ – наистина не знае прошка, нищо че така грозно спекулира с православието. Православието, което е превърнато в нещо като идеологическа бухалка на режима, на путинистката диктатура.

Дано украинският народ получи Божията подкрепа – за да съхрани силата на духа си в предстоящите тежки изпитания! Дано и демократичната световна общност намери начин да помогне по-ефективно на този свободолюбив народ в неговата тежка битка със силите на реакцията, на зловещата имперска експанзия, със силите на безогледно жестокия реванш. Битката за Украйна е битка за съхраняване на този скъпоценен порив към свобода, който ако бъде прекършен в Украйна, ще доведе до ужасни последици в цяла Европа, да не говорим за такива слаби нейни звена като България, където руската имперска експанзия също е безогледна. Много ще страдаме ако силите на свободата не успеят да надмогнат ретроградните сили на ненавистта спрямо свободата, олицетворявани от съвременния руския кагебистко-имперски експанзионизъм. Положението се усложнява от това, че на съвременния свободен и свободолюбив свят са нужни смели и твърди лидери като Рейгън и Тачър, а те за момента липсват: Западът показва удивителна мекушавост, което не вещае нищо добро.

От тази личностно-лидерска слабост на Запада се възползват смешни и глупави носталгици като Путин, които са още по-опасни, щото също нямат потенциала на смислени лидери: понеже имат глупостта до водят собствените си народи към решителен провал. Неадекватността на руския государь спрямо потребностите на историята ще изиграе лоша шега на всички ония, които са опиянени от неговата така бледа и дребнаво-злобна „харизма“ – но скоро отрезвяването ще дойде. Голямата ми надежда е тази, че разумът (духът) на човешката история все пак си знае работата – и че историята ще си роди ония дейци, които са й нужни за да си постигне вътрешните цели.

Да, обаче историята си я правим пак ние, човеците; от нас зависи в крайна сметка всичко. Зависи от нашата способност да действаме разумно, според повелите на времето, в което живеем. Зависи от нашите съзнания, от предаността ни спрямо свободата – първото условие на автентично човешкото съществуване. От нашия дух зависи всичко, от твърдостта на нашия дух, от отдадеността му на свободата зависи всичко. От духа, от здравия, неизроден, предан на истината дух – от него зависи всичко. Ако духът ни е здрав, ще надмогнем всички трудности.

Тъй че, хора, съвременници, българи – дайте да правим всичко, което е потребно, за да укрепваме духа си! Дайте да работим, за да правим нужното болестта да отстъпи! Това исках да ви кажа в ранната утрин. Ако духът ни е здрав, всичко останало ще си дойде на точното място. Но болният дух е предпоставка за много злини. Болният дух е страшна зараза. Е нещо като проказа. Болният дух е изворът на всички беди на човека и човечеството. Болестта на духа е главното, срещу което следва да се борим. Ако сме безпощадни срещу симптомите на болестта на своя дух, това ще ни спаси. Оздравяване на духа – тук е разковничето. И тъй, оздравявайте духа си, търсете и насърчавайте всекидневно здравината на своя дух! Не се оставайте на болестта! Този е верният път! Към това си позволявам да ви призова! И това искам да ви пожелая.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s