Заслужава да се знае и съзнава ясно

Из: Защо се налага спешният десант на Расмусен в София

Иво Инджев

От доста време акцентирам, че разделението между българите от гледна точка на техния мироглед не минава по стандартната за демократичния свят линия на дясното и лявото, а по отношението към Изтока и Запада. Да повторя схематично: на Запад, повече по прагматични причини (защото там вирее очевидния просперитет, за който „гласуват с краката си” близо 2 милиона български емигранти), гледат все пак мнозинството българи.

Те обаче нямат свое политическо представителство, колкото и ГЕРБ да претендират да запълват тази ниша, защото редица поклони към Путин и Русия (срещу която и Бойко Борисов не иска санкции) доказват, че става дума за граждани за евразийско, а не за европейско развитие на България.

От другата страна на разлома стои едно сплотено малцинство от носталгици по миналото, общото между които е, че мразят Запада, защото ги пришпорва да се променят непоносимо бързо, докато Русия им предлага познатия уют на застоялото блатото, в което крякането в хор се дирижира от „силна”, бащинска ръка.

Голямата измама идва от това, че малцинството изглежда като мнозинство. То е гласовито, компактно, с добре охранен от Москва подкупен туземен „елит”, който се е подсигурил с няколко ешелона за гарантиране на водещата си роля в страната.

Подкупите, които Путин не жали (15 милиарда за Янукович в Украйна, 10 милиарда за Орбан в Унгария, някой друг милиард преди това и за проруска Сърбия…), са добра илюстрация на онова, което не знаем с точност по отношение на размера, но виждаме като резултат: че и тук си текат подводните потоци на руската корупция.

Нима Путин ще се „цигани” само и точно в България, в която толкова дълго е инвестирано от Москва?

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s