Странно е „патриот“ или „националист“ да развява знамето на държава, чиято армия окупирала страната ти през септ. 1944 година!

Със съветското знаме срещу Расмусен! Автор: Венцислав Жеков

Протест срещу шефа на НАТО Андерс Фог Расмусен в София събра и момчета-„патриоти” на 19-20 години. Те развяха българското знаме, руския и… съветския флагове, като се обявиха в подкрепа на Руската федерация и… Православието!

Този факт твърде много напомня една тема, която „Ройтерс” разработи тези дни. „България отдавна е аномалия в Европа – една страна в ЕС и НАТО, която в същото време се чувства близка с Русия”, се казва в обширен коментар, озаглавен „България е разкъсвана между стари приятели и нови партньори, заради Крим“…

Странно е обаче, как млади хора, на около 19-20 години развяват съветското знаме, без въобще да съзнават, какво точно държат в ръцете си!

Със същия успех, убеден съм, биха развявали и знамето на световното гей-движение, например! Все пак, когато се проявяваш като патриот, някак е странно да развяваш знаме на държава, чиято армия те е окупирала през септември 1944 г. и това не е политика, а чисто и просто – реална история, само че, тя трябва да се познава! …

Управниците ни, кой повече, кой по-малко, неизбежно са се заигравали с руснаците, било то по убеждение, било по „икономически показатели”, разбирай – финансов интерес. Повечето бивши съветски сателити се еманципираха от Москва, но ние, както бяхме наричани – „най-верният сателит”, все още не можем, или просто не искаме да го направим. Колкото до вторият показател, който така наречените „патриоти” развяват – Православието – скудоумието и безпросветността тук са отчайващо реалистични! Православието върви по линия на Константинопол, защото там е възникнало.

Москва не е „Трети Рим”, както толкова много се иска на „вечния” президент Путин: защото Търновград е „Трети Рим”, а Москва, след като толкова й иска, може да е „Четвърти Рим”! Нека да си четем историята, там си го пише! Обединението на понятия като „Православие” и „съветско знаме” са интуитивно непоносими в съчетание. Колкото до издигането им в потресаващо безпомощен вик за анархо-патриотизъм, гледката е не просто драматична гротеска, а направо жилеща сатира!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s