Първата част на моето предизборно Открито писмо до Бойко Борисов

Решавам тази сутрин да напиша писмо до… Бойко Борисов, отворено, разбира се, т.е. да напиша писмо по-скоро до поддръжниците на Б.Борисов, а не толкова до него. Защо ли? Е, не е защото съм се побъркал или щото съм решил да се правя на важен или на интересен, а защото искам да му кажа някои истини, да ги кажа на него, но най-вече на ония, които гласуват за него. Като ми хрумна тази идея, тя придоби в един следващ момент очертанията на своята цялост и пълнота, на своята завършеност: предизборно време е, какво ми пречи да напиша аналогични писма до всички останали политици и лидери, и ня тях да кажа онова, което се чувствам длъжен да им кажа? Е, днес решавам да почна осъществяването на тази своя поредна щура идея, почвам с писмо до Б.Борисов. Тия дни ще пиша и на останалите: Дмитрич, Гоце, Доган (да, на Доган, не на оня пионка безлична Местан, щот Доган властва в ДПС), на таваришч Сидеровский също ще пиша (дали да не адресирам обаче писмото си директно до государите на пионката Сидеровский, дето са в Москва, дето оттам му дърпа конците, дали да не адресирам туй писмо директно до КГБ?) и прочие, и на останалите ще пиша, на Бареков също ми се ще да кажа някои мили слова. При това решавам писмата ми да са пределно кратки, въздействащи, щото дълги писма, колкото и да са смислени, кой ли чете? Ето, ще се пробвам тази сутрин, да видим какво ще стане, и на мен даже взе да ми става интересно какво ще стане; ще пробваме, ето:

До г-н Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, Банкя

ОТКРИТО ПИСМО

от Ангел И. Грънчаров, философ, преподавател по гражданско образование, писател

Драги г-н Борисов,

Реших да напиша писъмца на всички реални и действащи политици у нас, ето, започвам с Вас. неслучайно започвам с Вас. Ще ми се да Ви кажа някои истини, които се чувствам длъжен да Ви кажа. Да ги кажа също така и на хората, които гласуват за Вас. Ще се опитам да бъда кратък, щото много неща ми се ще да ви кажа. Почвам. Тия неща все някой трябваше да Ви ги каже. добре е да ги имате предвид.

Г-н Борисов, имам сума ти неща, които искам да Ви кажа, ще избера най-важното обаче. Първо, около възникването на ГЕРБ. И второ около управлението на ГЕРБ, Вашето управление. Мисля, че за Вас ще е интересно да узнаете как всичко е възприел един български гражданин като мен. Който никога досега не е гласувал за Вас – и който се моли да не дойде момент, когато ще му се наложи да гласува за Вас. Аз съм философ и пиша само истината, не мога да си кривя душата. Ако тази истина Ви се види неудобна, моля Ви, не ме мразете. Разумният човек би следвало да е благодарен и за най-жестоките истини, които някой му е казал. Да, лъжите са приятни, но като политик ако надавате ухо само на лъжите и пренебрегвате истината, знаете ли докъде ще стигнете?

Едвин Сугарев и Георги Марков на откриването на кампанията казаха доста лъжи, видях, че Ви беше доста приятно да ги слушате. Е, аз не умея да се подмазвам, не ща да се подмазвам никому. Вие сам решавайте дали ще се вслушвате в приказките на подлизурки – или в тези на един достоен, мразещ лъжата и подлизурковщината човек. Е, аз ще Ви кажа крайно неприятни неща. Но за сметка на това са истина. Аз не мога да лицемеря. Не ща да изменям на дълга си. Като философ мой дълг е да говоря и пиша само истината.

Г-н Борисов, Вие твърдите, че сам себе си сте бил създал като политик, позволете ми да не вярвам на тази тъй удобна лъжа. Вас, г-н Борисов, Ви създадоха други хора и сили, Вие сте тяхно творение. Вас Ви създаде намиращите се под контрола на кагебистката олигархия и мафия български медии, Вие сте творение на тия медии, ерго, Вие сте проект и творение на политическата инженерия на КГБ. Позволете да не бъда наивник и да вярвам на тия приказки за глупаци, а именно, че Вие сте се бил създал съвсем сам, благодарение на харизмата си, на своя дар слово, благодарение на физиномичната си прилика с незабравимия Тодор Живков и пр.; все пак сме възрастни хора и нека да не се залъгваме с такива басни. При мен те не вървят. Идиотите от кръчмите могат да Ви се връзват на такива приказки, но при мен те не вървят. За мен има значение само истината.

Така. Казах нещо съществено, което явно никой не Ви го е казвал в очите и Вие затова явно си мислите, че то не се знае. Е, знае се. Аз го знам и го прогласявам сега пред всички. То не е вече свято пазена тайна. Бях длъжен да го кажа.

Вас, г-н Борисов, Ви избраха за удобен ония сили, които домъкнаха недоразумението Симеон, което изпълни една доста подла роля: предотврати втори мандат на Иван Костов и на ОДС. Щото същата тази кагебистка московска мафия, която домъкна Симеон, беше пропищяла от Костов – той не само че ги притесняваше да крадат колкото си искат, направи и нещо, което вовеки веков щеше да спре кражбите им: осъществи исторически геостратегически поврат, откъсна България от сферата на Русия и я натика в ЕС и НАТО; да, той я натика там, в западната цивилизация на свободата, а Симеон беше повикан да предотврати тази грозна евентуалност, да, обаче силната инерция, която Костов беше придал, не бе по силите на Симеонча да бъде спряна, е, България влезе в ЕС и в НАТО. И когато Симеон се провали по всички линии, същите тия сили избраха Вас, драги ми г-н Борисов, да продължиш „делото“.

И ето, на теб (минавам на „ти“, щото ми се ще да кажа поясно някои истини, за което се иска формата „ти“, с „Вие“-то няма да прозвучат както подобава, именно по-твърдо, безкомпромисно) отредиха задачата да бъдеш водач на „новите десни“, сиреч, на добрите десни, на послушните десни, на удобните десни – щото старите десни в лицето на Костов бяха крайно неудобни за желаното от промосковската кагебистка олигархия и мафия статукво. И ти запретна ръкави да довършиш това, което Симеончо не можа. И почна да изпълняваш заповедите на тия, които те сътвориха, които с помощта на медиите те извадиха от небитието.

Първо ти трябваше да окрадеш по най-грозен начин десния електорат от СДС и Костов, да ги примамиш, е, с мощната артилерийска подкрепа на намиращите са на подчинение на олигархията медии успяхте да разпердушините старата десница, а пък Костов го оплюхте дотам, че е цяло чудо как този човек изобщо оцеля; такава страшна медийна война у нас е била водена само срещу Стамболов, срещу когото пак са плюли платените от руснаците медийни мекерета. Костов беше разкостен, СДС беше съсипано, ти, драги ми г-н Борисов, успя да окрадеш голяма част от десния електорат, като към теб се присламчиха всички ония, които са съгласни да са с всяка власт, стига да има облаги, стига да има кражби. Много такива бяха преди това в СДС, после в НДСВ, е, сега са при теб. Да си ти честити! Като властта почне да се изплъзва на ГЕРБ, този мръсен поток ще се отлее в някой нов щастливец на съдбата. Ти заложи на тая подкупна и користна сган и направи нужното всичко честно и идеалистично да бъде натикано в ъгъла. Това е една от твоите основни грешки. Която ми показва, че си безскрупулен играч, способен на всичко. Заради такива като теб настъпи пълна деморализация на български политически живот, в резултат на което огромни слоеве от народа се отказаха да участват в демокрацията. Ако признаеш този свой грях може и да преосмисля отношението си, ала много се съмнявам дали си способен на чак такъв чист и висок нравствен подвиг.

Ето, възникна най-вече тъй мечтаната от промосковската ченгесаро-кагебистка мафия и олигархия политическа система, състояща се от верни и добри „леви“ (БСП) и също толкова наши, верни, послушни, „добри“ и прочие „десни“. Същите тия, които създадоха теб, драги ми г-н Борисов, създадоха също и клоуна-фюрер Сидеров, та да си имаме и ний нашия български Жириновски, вярно, в джобен формат. И така, у нас възниква абсолютно същата политическа система, каквото има в путинска Русия – и „левите“, и „десните“, и фашизоидите са си все наши, могат да си играят колкото искат театрото, политическият цирк може да си действа без проблеми, нямаше вече опасност интересите на все същата олигархия и мафия да бъдат застрашени от някой. За да бъде циркът цирк и клоунада или по-скоро чалга-политиката да е същинска, истинска, сиреч, отвращението на здравомислещия народ да е пълно и тотално, бидоха създадени и разните му там Янета, Барековчета и прочие. Само оня същият злодей Костов объркваше плановете и нарушаваше идилията, е, най-накрая му видяха и нему сметката: Костов не влезе в Парламента, дойде най-сетне пълното царство на разбойниците! Е, г-н Борисов, за случилото се няма ли да поемеш поне малка част от вината? Знам, че е глупаво да те питам така, но ето, питам те: ако признаеш част от вината, ако признаеш, че е истина това, което пиша, ще се окаже, че имаш мъжеството да излезеш против ония, които те сътвориха като „политик“, срещу ония, които ти дърпат конците, е, имаш ли такова мъжество? Нямаш, как да имаш, та то си е страшно да признаеш това?! За миг ще те ликвидират ако не си им повече удобен и послушен. Разбирам те напълно защо толкова те е страх, знам, то си е страшно.

Ето сега идваме до твоето славно управление. Е, медиите и лъжливите платени социолози, както и купуването на гласове, други такива шашми и шменти-капели ти осигуриха властта. Ти стана поредния месия, народния трибун, обекта на народната любов. На маймуни ни направихте, г-н Борисов, ти и медиите, които са под контрола на мафията. На руско-българската кагебисто-ченгесарска мафия и олигархия. Ти това, разбира се, не можеш да го признаеш, знам, кой е луд да тръгне срещу тия, които му дадоха всичко?! Срещу вятъра не се плюе или пикае. Срещу ръжен не се рита. Само луд човек ще тръгне срещу господарите, на които дължи всичко. А ти на тях наистина дължиш всичко. Ако не бяха те теб сега никой нямаше и да те знае. Нищо чудно сега да беше бодигард на Станишев – ако те не бяха ти приготвили друга съдба. Е, как ще тръгнеш срещу тях, да не си луд?

Какво стана по време на славното ти управление ще пиша утре, щото сега имам друга работа, пък ми и писна да пиша. Утре ще допиша писмото си и ще ти го пратя. Понеже сме „приятели“ във Фейсбук, тази първа част на писмото ми може да стигне до теб, затуй пиша това. Е, утре, живот и здраве да е, ще допиша писмото си и ще ти го пратя. Имам още много важни неща да ти кажа. И ще поставя някои други претенции до теб, щото вече, волю-неволю, си станал политически фактор и минаваш вече за „десен“; е, аз съм десен човек и избирател, но не менте, ще ти кажа аз какво искам от теб, щото като излъга народа, че си „десен“, сега вече си длъжен да изпълняваш някои неща. Обвързал си се. И ще ти се наложи да почнеш опасна игра срещу господарите ти от Москва. Знам, че не ти е лесно, на двама-трима господари трудно се слугува. Щото и на Запада, на нашите съюзници ти се налага да не чупиш хатъра – и да ги залъгваш кой и какъв си. И това знам и го отчитам. Твоята не е лесна, не ти съблазнявам, не ти завиждам. Не ни мисли за кратуни че не разбираме игричките ти. Не се надценявай като артист, доста издишаш. Та ще ти кажа всичко утре. Засега толкоз. Всичко добро! Имай търпение да разбереш цялата истина утре. Чао!

Написа: А.Г.

ЗАБЕЛЕЖКА: Това е проект и чернова. Тепърва ще го шлайфам и редактирам. Имайте предвид това. Нямам време даже да прочета текста си. Ако има грешки, прощавайте. Имайте търпение, всичко скоро ще бъде както трябва. Само време сега нямам. Бързам по други задачи.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s