Айде излизайте да гласувате бе, кратуни прости, тарикати неедни, търтеи презрени, размърдайте се малко, идете, покажете се като человечески същества бе!

Г-н Stefan Tafrov, български представител в ООН (ако вече не са го уволнили де), с който сме Фейсбук-приятели, е написал една умна реплика, която ми се видя така уместна, че рекох да я подкрепя по моя си начин; ето какво казва нашият известен дипломат, и ето как моя милост съвсем недипломатично го подкрепи; не вервам да предизвикам с репликата си дипломатически скандал, ама и да предизвикам, майната му:

Stefan Tafrov каза: Толкова дълго не ми разрешаваха да избирам, че за мен е празник всеки път, когато мога да дам гласа си в (повече или по-малко) свободни избори. Докато има демокрация има надежда. Да живее свободна, демократична и европейска България! Да живее Европа! Vive la Bulgarie, vive l’Europe! Glory Bulgaria, glory Europe!

Ангел Грънчаров каза: Правилно пише г-н Тафров: да избираш е проява, е акт на свобода, на свободна воля, а има ли за човека нещо по-ценно от свободата?! Тия, дето се отказват от гласуване, дават ли си изобщо сметка от какво се отказват? Ами от свободата се отказват, ето от какво, от най-ценното за човека се отказват, отказват се от онова, което изобщо ни прави човеци!

Навремето древните гърци наричали ония, които не се интересували от работите в полиса „идиоти“, наистина е проява на малоумие и на идиотизъм да покажеш, че си се отказал от извора на самата човечност, именно отказал си се от свободата. Щото животните не знаят какво е свобода, а нас, човеците, тъкмо свободата ни прави човеци, не нещо друго. Без свобода човечността ти отива по дяволите, затуй е толкова жалка картинка човекът, който не разбира що е свобода, който затова с такава лека ръка се отказва от нея, харизва я на друг, оставя други да се разпореждат със съдбата му и прочие.

Европа е свобода, Европа е мястото, където се е родила цивилизацията на свободата, люлка на идеята за свобода е Европа и тази свобода е обхванала постепенно целия свят, намерила си е уютно място най-напред в Америка, а после къде ли не, чак до Япония е стигнала, до Австралия и т.н. А ний, българите, дето сме уж европейци, в по-голямата си част не гласуваме, с което показваме на дело, че сме коварно безразлични към свободата, а това именно е причината да сме и най-бедни; щото сме много големи умници, искаме да прецакаме природата на нещата, искаме, за разлика от целия свят, без свобода да живеем, е, няма как да стане това чудо! И по тази причина прецакваме постоянно себе си, да, точно затова сме и най-бедни!

Истински свободните хора и народи постигат удивителни неща, те са и богати, и благоденстващи, и щастливи, и достойни, а ние, сами виждате, поради недоверието си към свободата докъде сме я докарали! Затуй ми се ще в този момент да викна, да изокам ето как:

Айде излизайте да гласувате бе, кратуни прости, тарикати неедни, търтеи презрени, размърдайте се малко, идете, покажете се като человечески същества бе, дигнете си задниците от пустите дивани, мръднете си малкото пръстче, направете нещо за свободата си бе, идиоти неедни! Направете нещо за доброто бъдеще на децата и за внуците си бре, тикви такива, ще ми се излежават днес те, ще ми щракат с пръсти, на гъби щели да идат те; абе натикайте си тия гъби знаете къде, риба ще ми ловят те, тарикатите малоумни! Я ставайте и отивайте да гласувате, че ако можеше да зема една дряновица, ама неокастрена, па да ви залупам по ушите, ще ви покажа къде зимуват раците!

Точка, казах каквото мислех, олекна ми на душата, нека който иска да ме мрази, аз това нещо бях длъжен да го кажа, все някой требваше да го каже! Дигнахте ли си месищата от диваните веке бре, паплач неедна мързелива?! Народ те ще ми се правят че биле, европейци биле, калпазаните му неедни! Капка акъл немате, аз това ще ви кажа, и се надявам малко като прочете туй мое излияние, да ви дойде акъло; ама не вервам де, но да видим, на некой все пак може нещичко да му просветне у кратуната, ама и това не е сигурно! Но знае ли се, и чудеса стават понякога, ще видим, то ще се разбере скоро…

Както и да е, аз поне ви го казах, пък вий правете квото щете! Пък после ми мърморете като ощипани невести, нещастниците неедни, дето само се оплаквате! Вий сте си виновни за всичко, аз това ще ви кажа, от свободата не можете да избягате, поне я употребете в позитивна посока! Айде, действате, че ще грабна дряновицата, тиквеници неедни!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s