Ако със закон българите бъдат задължени да се държат като свободни хора, в името на демокрацията ни това, чини ми се, може да бъде оправдано

Томи Томев, мой приятел във Фейсбук, е написал нещо, което аз харесах, а пък после реших да коментирам малко по-пълно; ето какво се получи, мисля, че тия неща са все пак важни; Томи първоначално написа:

Не на задължителното гласуване. Категорично НЕ. Това няма нищо общо с демократичните ценности.

Отвърнах му:

Томи, по принцип си прав, но нещата изглежда стоят малко по-сложно. Ето как:

Навремето Солон дал демократични закони на Атина, но понеже атиняните нямали демократични нрави, не знаели какво да правят и не умеели да се възползват от тях, законите не действали; за да бъдат приучени да изпълняват новите закони се наложило за известно време да бъде установена тирания и по силата на принудата атиняните привикнали да изпълняват солоновите демократични закони; когато това станало, вече тиранията не била нужна и тя отпаднала; така идва разцвета на Атина, идва после времето на Перикъл и прочие. Та на това основание аз не мога в момента твърдо за кажа дали задължителното гласуване не е за доброто на демокрацията. Щото негласуването е бягство от свободата, малодушие пред нея. Е, такива хора може би следва да бъдат приучени да се ползват от свободата си, а на тази основа ще възникне постепенно и демократичното съзнание, нрави, култура. Не знам, раздвоен съм, вярно, че задължителното гласуване е недемократично средство, но ако е за доброто на българската демокрация, съм склонен да го допусна.

По същата логика турската демокрация десетилетия се е крепяла на недемократичното положение в конституцията, въведено от Кемал Ататюрк – че армията е гарант на светския характер на държавата. И така Турция много години е била демокрация, въпреки че на няколко пъти се е налагало военните да въвеждат по силов път ред с оглед да спасят демокрацията и конституцията, да спасят турската демокрация от партийния диктат. Е, Европейския съюз в името на абстрактния демократизъм наложи на Турция да направи конституционни промени и Ердоган с удоволствие направи това – сега турската демокрация вече наистина е застрашена, на път е да одите по дяволите.

Дали нещо подобно няма да се случи и у нас: заради абстрактния демократизъм да погребем демокрацията си и да трасираме пътя на диктатурата само защото, видите ли, сме против една такава недемократична, ала наложителна мярка като задължителното гласуване. Ако със закон българите бъдат задължени да се държат като свободни хора, в името на демокрацията ни това, чини ми се, може да бъде оправдано.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем…

Едно мнение за “Ако със закон българите бъдат задължени да се държат като свободни хора, в името на демокрацията ни това, чини ми се, може да бъде оправдано

 1. ДЕМОКРАЦИЯ (НАРОДНА ВЛАСТ или СИЛА)
  Никъде в света НЕ СЪЩЕСТВУВА ДЕМОКРАЦИЯ, понеже никъде народът няма ВЛАСТ или СИЛА да определя сам съдбата си. Той има ПРАВО да ИЗБИРА, но НЯМА ПРАВО ДА БЪДЕ ИЗБРАН никой от неговите представители, понеже НЯМАТ ПАРИ да се явят на избори. Явяват се САМО ОЛИГАРСИ или техни марионетки. Това беше първото, което доказва, че НАРОДНА ДЕМОКРАЦИЯ НЕ СЪЩЕСТВУВА.

  Второто е по второто ЗНАЧЕНИЕ на думата крация (СИЛА). Това е ПРОИЗВОДИТЕЛНАТА СИЛА на труда – физически или умствен.

  ПРОИЗВОДИТЕЛНАТА СИЛА НА ТРУДА на народа е ОГРАБВАНА от ОЛИГАРХИЯТА и партийците. Народът не може да се РАЗПОРЕЖДА със собствената си ПРОИЗВОДИТЕЛНА СИЛА НА ТРУДА и с РЕЗУЛТАТИТЕ от тая сила – интелектуални и материални продукти. Някакви си самозвани СОБСТВЕНИЦИ си ПРИСВОЯВАТ ПРОДУКТИТЕ ОТ НАРОДНАТА ПРОИЗВОДИТЕЛНА СИЛА НА ТРУДА както намерят за добре, без да питат народа дали е съгласен точно така да се РАЗПРЕДЕЛЯТ резултатите от НЕГОВИЯ труд.

  СОБСТВЕНИК е субект, който си е въобразил, че може да ЗАГРАБИ ТРУДА НА ХОРАТА и резултатите от тоя труд – стоки, пари и производствени мощности.

  Затова думата демокрация е ЛИШЕНА ОТ СЪДЪРЖАНИЕ, тя е гол лозунг в устата на олигархията и нейните медии.

  А относно страшната руснащина – това е ЕМОЦИОНАЛЕН израз, който не обяснява никак какво й е лошото на руснащината. Това словосъчетание е НАДЪХВАЩО ОМРАЗА, а НЕ ОБЯСНЯВА нищо.

  Но аз мога да ви обясня. Путин е ОЛИГАРХ и предател на Русия и трудовия народ. Тази „руснащина“ на Путлер наистина е страшна. Но Путлер няма нищо общо с НАРОДА НА РУСИЯ, той е негов грабител и предател. Така че НЕ ОБОБЩАВАЙТЕ с думата „руснащина“ погрешно и руския народ, който ни обича, както и ние него. Както и турският народ ни обича, а неговите олигарси и държавници ни насъскват срещу него…

  http://justice.bg-market.com

  УСПЕХИ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s