Истинската същина на свободното пазарно общество има възвишен духовен характер

Един българин, живеещ в Австралия, ми писа нещо, което ми се наложи да коментирам, нещо важно, касаещо същината на капитализма; ето какво каза той и ето какво аз му отвърнах:

… Че имаш ДУХОВНА свобода ми е ясно, но капитализма е много меркантилен и гони и материалната свобода, всеки разбира това тука…

Ето и моя отговор:

Нищо не си разбрал от същината на капитализма: капитализмът в същината си изобщо не е меркантилен. А е духовен, колкото и да ти се вижда смешно това. Ония, които възприемат капитализма или свободното пазарно общество с всичките му възможности предимно меркантилно – нищо не са разбрали от същината на капитализма.

Капитализмът дава простор за безбрежно разгръщане на човешката индивидуалност и за утвърждаването й – и в това нима нищо меркантилно. Личност със съответните качества човек съвсем не може да си купи. Дух също не можеш да си купиш… колкото и пари да имаш; свободата също не е предмет на покупко-продажби или на търговия.

Истински важните неща, за които капитализмът дава поле за разгръщане, изобщо не са меркантилни.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

Едно мнение за “Истинската същина на свободното пазарно общество има възвишен духовен характер

 1. Дрън-дрън ярина!

  Че нали сега е КАПИТАЛИЗЪМ, свободна пазарна икономика? Защо тогава България е в поредна национална катастрофа?

  Нищо не си ОБЯСНИЛ защо кап. е ДУХОВЕН. Само ЗАКЛИНАНИЯ и ПОЖЕЛАНИЯ. Но и децата виждат ИЗВРАТЕНАТА СЪЩНОСТ на капитализма, който УБИВА ЖЕНИ, ДЕЦА и пенсионери в Новорусия. Все за пари и власт.

  Капитализмът е общество, което позволява „законно“ да се КРАДЕ принадената стойност от собственика, без да се труди. Принадената стойност е излишъкът, който не може да се изяде, а може да отиде за наука, образование, здравеопазване, за строежи на нови заводи и т.н.

  Но сега в България дори капитализъм няма, защото нищо не се произвежда и от там няма и принадена стойност за крадене. В България се краде направо от предприятията, от приватизацията, от заробването на Националната банка, от заробването на полезните ни изкопаеми, от продажбата на електроразпределителните дружества, от еврофондовете и т.н..

  Това е посткапиталистическо общество, при което вече няма какво да се краде, щото всичко е опоскано…

  НАЗДРАВЕ

  http://new-civilization.bg-market.com/manifest.html

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s