Кои могат да бъдат автентични лидери в Реформаторския блок

По повод на обезпокоителна дописка със заглавие Акция “всички срещу ДСБ” в ход при Реформаторите, на която попадам тази сутрин, прочетох под нея коментар, който оценявам за добър, разумен, смислен; затова и го публикувам отделно, с оглед да стигне и до читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ:

Надявам си всички осъзнават, че факторът „преференция“ – сам по себе си като възможност за гласоподавателя – е в основата на получения изборен резултат. Изборният резултат не е следствие от надмощието на едни твърди партийна ядра над други, защото самата теза за съществуването на такива ядра е повече от оспорима. Единственото твърдо ядро, което е потенциален електорат на РБ са хората, които споделят условно така наречената „синя идея“. Тези хора са дистанцирани от партийността (която почти тотално се компрометира в годините след 1992-1993 гг.) и не гласуват за партии, а за идеи. В конкретния случай те гласуваха за най-разпознаваемото „синьо“ лице в листата на РБ. М. Кунева получи по-малко гласове от Св. Малинов просто защото тя и ДБГ отскоро са в лагера на „сините“ (от година самопровъзгласили се като „реформатори“) и все още в недостатъчна степен се припознават като изконно „сини“.

Тезата за твърдите електорални ядра ще изиграе много лоша шега на РБ на следващите избори, ако продължава да се използва като инструмент за вътре-реформаторско надмощие. По една проста причина: сами по себе си тези ядра, доколкото ги има, не могат да вкарат в парламента нито една от петте партии в РБ и в този смисъл те въобще не могат да бъдат аргумент кой ще е кормчията в РБ. Но преди всичко РБ е политическа формация от нов тип, в която водещо е производството на политики (управленски и законодателни) и на ясен алгоритъм за тяхното практическо осъществяване, когато РБ влезе в законодателната и изпълнителната власт.

Такива са очакванията хората и точно това водещо начало трябва да е основният критерий, по който ще се рекрутират управленските кадри и управителните органи на РБ. Определянето на базата на някакви химерични твърди ядра кой в РБ е ВИП-персона е политическо самоубийство. Лидери в РБ може и трябва да бъдат само тези, които имат силни и завладяващи идеи, предлагат смислени и работещи политики и имат личното качество така да ги представят на широката аудитория, че те да се превърнат във верую на всеки един гражданин. Всичко друго са автодеструктивни игрички без никакво бъдеще.

Написа: Vladimir Stoychev

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s