Очевидният „симбиоз” между уж враждуващите социалисти и ГЕРБ в едно отношение: няма разлика в позицията им спрямо руската агресия

Из: Партийният ни “елит” е единен (в обслужването на Путин), Автор: Иво Инджев

Голяма част от американците и европейците гледат негативно на Русия и са склонни да подкрепят Украйна, дори това да усложни отношенията с Москва, посочва годишното проучване “Трансатлантически тенденции”, публикувано в сряда от американския институт “Джърман маршал фънд” (German Marshall Fund).

Според допитването 71% от американците и 68% от европейците имат недобро мнение за Русия. 58 на сто от запитаните европейци (в Германия, Франция, Великобритания, Италия, Холандия, Полша, Португалия, Испания, Гърция, Швеция) смятат, че трябва да се продължи икономическата и политическа помощ за Украйна, дори това да носи риск за увеличаване на конфликта с Русия.

Че българите не си падат по нищо руско се вижда от бита на българина и особено от предпочитаните от българите дестинации за живот и работа извън страната – ориентирани са изцяло на запад. Друг е въпросът, че щедро спонсорираната от Москва проруска любвеобвилност тук има свойството да се надува (ана)болно по сборища подобно на онези зверчета в природата, които разчитат да стреснат противника като се наежват, за да изглеждат по-големи.

… Да сте чули и видели българи да се кланят на САЩ, Германия, Великобритания или Франция на многолюдни сборища, на които да ги събират от цялата страна с автобуси, за да постигнат ефекта на голямата бройка ( което би се получило без проблем, ако някой плати стотици автобуси да извозят безплатно желаещите да веят на някой спонсориран пикник съответните знаменца)?

Няма и да чуете. Западните демокрации не харчат пари за пазаруване на такъв вид платена любов. Те постигат симпатиите много по-ефективно по естествен път чрез успешния пример, около който гравитират близо милион и половина български емигранти.

… Сръбският виц, коментиращ делението на Запад и Изток в немския контекст от едно време, говореше за „източно немачко” и „западно имачко”. Днес нашият „елит” отново се прехласва по източното – в смисъл, че немее угоднически пред безобразията на изтока, но търси имането си все така на запад. Неудобният въпрос защо лакомията им не желае да се угоява на щедрата за послушниците руска ясла би трябвало да им бъде задаван всеки път, когато застанат пред публиката с лъжливите си физиономии.

… Нищо подобно не се случва на левия фронт у нас и в…Брюксел, където лидерът на ПЕС Сергей Станишев не е изрекъл нито една публично известна дума срещу Путин. А европейските социалисти си го търпят по същия абсурден начин, по който ЕНП приема Борисов за свой. Май са решили, че е по-добре да държат под око край себе си добре известните троянски коне на Путин, отколкото да ги пуснат на свобода от златната клетка на европейските партийни семейства и като озлобени диверсанти („лазутчики” на руски) да извършат по-големи пакости. Опитомяването чрез хранилката е древен метод за вкарването на дивеча в оборите.

… Върхът на българските „странности” обаче е очевидният „симбиоз” между уж враждуващите българските социалисти и ГЕРБ в едно отношение: няма разлика в позицията им спрямо руската агресия. Те упорито избягват да я нарекат така, както я определят колегите им от ПЕС и ЕНП.

Когато чуя Борисов да сподели европейската оценка за руската агресия, използвайки евроатлантическия език, тогава ще приема, че е гражданин за европейско развитие на България. Сега той ламти за евразийската деградация на страната ни напълно солидарно със Станишев и сателитите им в българската политика.

… Ако извадите неподписани цитати за казаното досега от Борисов, Вигенин или Станишев за санкциите срещу Русия, трудно ще познаете кой от споменатите политици е авторът. Всички тук са за мир, благоденствие и просперитет, тюхкат се за щетите от руското ембарго, почесват се с витиевати празни приказки по кратуните само и само да не изтърват някоя критика към Путин (уж десният Борисов дори води в това наведено хоро- хвали се с приятелството си с Путин, защото той му вярвал, че можел най-бързо да построи „Южен поток”). А пък по отношение на Украйна тези субекти са предимно загрижени за българското малцинство (което няма повече проблеми от останалите граждани в държавата по отношение на живота сред кризата, предизвикана след натиска на Путин Украйна да се откаже от европейския си избор на развитие).

Така погледнато, България, поне що се отнася до т.н. политически каймак на страната, не е разделена. Тя е направо обединена от онова, което разделя света на изток и запад. Защото тук юздите са в ръцете на уж препускащите към Европа, но обърнати назад и на изток каруцари, натоварени с власт. Опонентите на това каруцарско препускане биват наричани с презрение от руския посланик в София Юрий Исаков „маргинали”. Нещо повече, те вече са повишени и в ранг„десни радикали” (т.е. вече стават опасни за Москва, нещо като украинци) от самото руско външно министерство.

Въпрос на време е обаче препускането с поглед назад да приключи в някоя канавка, може и по трасето за „Южен поток”, ако започнат да го рият като окоп на руския енергиен диктат в България. Първата копка направи Борисов през ноември 2012 г. После с корупционната кирка се препотиха съратниците на Пеевски от кабинета Орешарски и след като бяха изтеглени да си починат (а и за наказание, че не изпълниха заръката да превърнат евроизборите в проруска победа), бодрият Борисов отново е линия да продължи започнатото.

И така, българите може да са разделени между Изтока и Запада, но това никак не личи на така наречените големи, водещи партии. Те са единни в изпълнението на казармената команда „равнис”, която идва от Москва.

Кога и как това несъответствие на партийното представителство на настроенията срещу българите, ще бъде преодоляно и в България е въпрос, който ще се реши тогава, когато в България се намери организирана сила за отпор на окопалия се тук съветски реваншизъм.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s