Шистовата революция ще ни освободи от робската енергийна и всякаква друга зависимост от Русия!

Чета информация със заглавие Русия финансирала с €82 млн. aнтишистовите протести в Европа; когато у нас „съвсем спонтанно“ и „неорганизирано“, в един ден и час се проведоха в цели 15 български града (!) протести срещу проучванията за това разполагаме ли с шистов газ (и Б.Борисов тогава след тия „спонтанни народни недоволства“ мигновено и най-услужливо забрани проучванията, наложи мораториум, та дори и да не знаем разполагаме ли с този ценен природен ресурс, с това природно богатство), аз изказах предположение, че тия „протести“ са финансирани от Газпром; ето, сега моята теза се потвърждава, ето доказателствата за това как действа руският империализъм:

Руската федерация (РФ) е заделила 82 млн. евро за подкрепа на екологични протести срещу добива на шистов газ в страните от Евросъюза, най-вече – в Румъния и Франция. Това заяви председателят на Комисията по индустрия на Камарата на депутатите в Парламента на Румъния Юлиан Янку, цитиран от националната агенция Agerpres.

Според него Москва е заинтересована да запази пазара на Европейския съюз (ЕС) за себе си. По същата причина, според него, Русия „блокира“ няколко големи инфраструктурни газотранспортни проекта, като този за газопровод NABUCCO. „Оттук идва и отчаяният опит да блокира големите инфраструктурни проекти, вижте какво се случи с NABUCCO, как бе блокиран достъпа на европейците до тези важни резурси, вижте протестите срещу шистовия газ, които наблюдавахме и бидейки уж акции на еколози, де факто подкрепяни от Русия, сега виждаме защо…“, казва депутатът.

Той припомня, че до една трета от енергийните ресурси, които консумира Европа, идват от Русия, като по този начин РФ си осигурява една трета от БВП за сметка на износа на нефт и газ. „И сега Европа си поставя една голяма въпросителна, тъй като няма как да си заместиш за една нощ толкова голяма зависимост от Русия. Инфраструктурата е трудно да бъде изградена за една нощ, а цената на втечнения газ все още е по-висока от тази на конвенционалното синьо гориво. В тези условия, въглищата и ядрената енергия се обсъждат като евентуални приоритети“, обобщи Юлиан Янку.

Както е известно, GreenPeace в Румъния, както и редица други неправителствени и екоорганизации от няколко години насам настояват за аналогичен на този в България мораториум за проучванията и добива на шистов газ. Американската Chevron преди месеци окочателно си затвори офиса в София и се установи в Букурещ, където вече прави проучвания в няколко находища в Северна Добруджа – до границата с България. В разговора си с румънския премиер Виктор Понта, вицепрезидентът на САЩ Джо Байден се пошегува, че „зависимостта от Chevron пак е по-добре от тази от „Газпром“.

На същото мнение е и основният политически противник на румънското ляво правителство – президентът Траян Бъсеску, който неколкократно обвини протестиращите екоактивисти, че „зад тях стоят интересите на „Газпром“. Според него Москва се опасява, че „Румъния ще се превърне в износител на газ и ще остави „Газпром“ без част от европейския пазар“. Това обаче не попречи на „Газпромнефт“ през 2013 г. през дъщерната си компания в Сърбия NIS Petrol да спечели търга за проучвания за шистов газ в област Бихор в западна Румъния.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s