Да си възвърнем националното самоуважение: подписка

Катедралата със златните кубета в центъра на София трябва да бъде наречена на името на Св. Иван Рилски, закрилника на България. А не да носи името на някой си… Александър Невски. Ето тук откриваме една родолюбива подписка в тази насока. Защото откъде-накъде пък на Александър Невски да носи името нашата катедрала?! Нима не е странно това: най-големият храм у нас да носи името на… руски княз?! Живял преди не знам колко си векове. Известен с битките си срещу… шведите и тевтонците. Ако чакаме нашите владици да дадат предложение за преименуването на катедралата ще има дълго да чакаме. Те всичките са завършили в Москва и явно си имат дълбоки тайнствени връзки с руската, а не с българската държава! Нормалното обаче е храмът да носи името на най-великия български светец Свети Иван Рилски. Защото, предполагам, и ние сме българи. Как ли обясняват на чуждите туристи защо нашата катедрала носи името на руски княз?! Май затова толкова не ни върви през годините след построяването на храма: защото не почитаме своите светци, не почитаме застъпниците на България пред Бога! Това е кощунство да почитаме чужди князе, а не нашите светци! Княз Невски при това е военен, нямащ нищо общо с България: наистина е непростимо кощунство българският Храм да носи неговото име!

Има нещо, което се нарича национално самоуважение. Ако ние самите не уважаваме себе си, и никоя друга нация няма да ни уважава. Били ни освободили руснаците от турска власт. Добре, сваляме им шапка на загиналите войници, но пък не прекаляваме ли с паметниците в знак на признателност към Руската империя?! Паметник на руски цар се пъчи пред Народното ни събрание. Зад него внушителната катедрала носи името на руски княз. За да стигнеш до Народното събрание от която и точка на София да се намираш, кажи-речи все по улици, носещи имена на руснаци трябва да се движиш. На двеста метра по на изток се мъдри огромен… „Паметник на Съветската армия“!!! Казват, че преди това било паметник на… Сталин, ама после го били префасонирали като съветски войник. Прекалено е, не го ли усещате?! А как ли обясняват на чуждите туристи това, че пред нашия парламент се пъчи статуя на руски цар барабар с коня си?!

Президентът има право да преименува паметници и обекти от национално значение. Защо пък да не се окаже един натиск над сега изпълняващия тази длъжност Георги (Гоце) Първанов да смени името на Храма? Ето един повод и той да покаже нещо партиотично у себе си. На руснаците може да каже за свое оправдание, че, примерно, в знак на покаяние за предишното си беззаветно служене на Русия и на СССР е решил да направи и нещо патриотично, с което да бъде запомнен от потомците. Да се реваншира пред България и българите: санким, той на нас е президент, а не на някоя друга държава на североизток. Предлагам да се направи подписка за преименуване на Храма. Това ще е една подписка, с която да възвърнем националното си самоуважение.

А да видим нашите патриоти, най-вече най-шумните от тях, тези от Атака, как ще реагират на това? Аз знам как ще реагират, но все пак…

Ето и списък на подписалите се:

1.Ангел Иванов Грънчаров
2.Ангел Георгиев Грънчаров
3.Мартин Емилов Ноев
4.Николай Йорданов Димитров
5.Димитър Георгиев Димитров
6.Антонина Иванова Митева
7.Николай Тодоров Димитров

(Който желае да подкрепи подписката, може да запише трите си имена, а аз ще ги добавя в този списък)

Едно мнение за “Да си възвърнем националното самоуважение: подписка

  1. Аз съм богослов по образование и отдавна имам поглед и позиция по темата. Имам две статии, които касаят проблема с чуждото име на централната и най-голяма до скоро катедрала на Балканите – нашата. Някога, след І св. война за кратко се е казвала „св. св. Кирил и Методий“, но веднага след абдикацията на Фердинанд точно Българските владици настояли да се върне старото-ново име, с което е известна и днес. Статиите ми са от 1998 и 1999 г. съответно в сборник „България между Европа и Русия“ – Българска православна църква и Руската политика и едноименната във вестнки, тогава „Анти“. Твърдо заставам зад вашата позиция и с удоволствие ще участвам във всичко, което е необходимо, за да подкрепя и допринеса за идеята.

Вашият коментар