Академия

Реших да изнеса своите лекционни курсове по философия, по психология и по история в един отделен, специализиран, чисто учебен блог, който ще бъде място за обучение, за преподаване на знания и идеи, за обсъждане на различни ценности с оглед възприемането им от все повече, особено пък по-млади хора.

Позволих си да нарека този нов блог СВОБОДНА ВИРТУАЛНА АКАДЕМИЯ, което е доста предизвикателно и претенциозно – но пък къде е доказано, че човек трябва винаги да има все мизерни желания и амбиции?! Аз лично съм дълбоко убеден, че тази форма на обучение и образование – виртуалната, онлайн-курсовете и пр. – има огромно бъдеще. И като напредничав човек не само приветствам, ами и най-действено се включвам и в тази новост.

Току-виж моята академия след време си събере последователи от цял свят, което нищо чудно да доведе и дотам един ден да почна да издавам… сертификати за това, че еди-кой си се е обучавал при мен! 🙂 То и Платон, основателят на Академията, също не е имал… генералски професорски чин, но тогава е било чест някой гордо да каже: „Обучавал съм се при Платон!“. Самият Платон пък е бил ученик на Сократ, който също, горкият, не е имал тапия, нито пък е бил „доктор по философия“; да не говорим пък за това да е имал някакви „научни пагони“. Та в тази връзка ми се иска да възродя вдъхновяващия ме пример на Сократ и Платон, понеже днешната наука и философия, имам предвид най-вече тази у нас, е станала прекомерно жалка. И толкова по-куха, колкото по-титулувани са нейните най-ревниво пазещи „академизма“ й жреци с генералски или с полковнишки научни пагони…

Казвам това специално за да подразня най-завистливите 🙂 А иначе си се шегувам, естествено. Но не е шега това, че човек трябва да се стреми да бъде най-съвременен, да живее с потребностите и изискванията на своето време и да отговаря според силите си на онова, за което нашата епоха ни е призовала. Ето защо, дай Боже, да имам сили да довърша това, с което съм се захванал, и на което тия дни ще дам по-пълен израз в новия си блог.

Ето защо който се интересува повече от философия, психология и история (в това число и история на нравите, на философията, на културата и пр.) нека да заповяда в новия ми сайт. До него може да се стигне като се използва тази връзка.

ЛЕКЦИОНЕН КУРС ПО ФИЛОСОФИЯ

А това е друг мой блог, който е резервен и допълва основния – като поема в себе си една част от публикациите.

(А това пък е една друга версия на Академията, която е в процес на разработване.)

Вашият коментар