Покана за дискусия: Дали турците ни са виновни за всичко – или по-скоро ний самите най-вече сме си виновни?

Османско присъствие или варварско турско робство – за геноцида над българите

„Не искайте от мене безпристрастие – аз видях Батак!” (Иван Вазов)

„Още от онзи черен за човечеството ден когато кракът на турците за първи път стъпи в Европа те са олицетворение на най-гнусния, най-нехуманния човешки вид. Където и да са се появявали, навсякъде са оставяли след себе си широка кървава диря и където и да е прониквало тяхното господство, цивилизацията е загивала и изчезвала. Навсякъде те представляват власт на грубата сила в противоположност на властта, основана на закони, на цивилизацията..“ (из „Уроци по клане” на Уйлям Гладстон)

Въпросът ми е реторичен и всеки нормален и честен българин би казал, че вярно е второто. Тук не искам да припомням позицията на някои наши управници, които не смеят да произнесат тези две думи: „турско робство”. Това направи дори президентът, който за съжаление, е дипломиран историк! Но нека да ги оставим тези наши политици, историята скоро ще ги забрави и осъди за греховете им. Да се поровим малко в нея, да припомним само някои факти и моменти.

Без съмнение, всеки народ в своята история е бил през определени периоди под чуждо владичество. За по-дълго или за по-кратко. Нашето иго продължи от 1393 до 1878 и се оказа не само сред най-дългите, но и сред най-страшните, най-варварските, най-жестоките. Защо?

Защото един народ с една твърде ниска степен на цивилизационно развитие като въпросния турски завладя с военна сила един далече по-напреднал народ като българския. И това е нашата трагедия, с фатални последици, които усещаме и сега.

През далечната 1393 година, когато пада Велико Търново – ключовете на крепостта турците получават след коварство от свои шпиони, венециански евреи! – България е държава на 712 години, а Турция на 72! Знаем, че в началото на 14 век Осман I основава в Мала Азия държава с главен град Бурса, а по-късно разсипва прекрасния Константинопол за да го превърне в своя столица и да оскверни импозантния християнски храм – чудото на византийската архитектура „Света София”.

Оттогава до Кримската война (1856) тази агресивна, милитаризирана, азиатска империя воюва непрекъснато повече от 500 години – по точно 532 години. Воюва за чужди територии, поробва цели народи, унищожава материални и духовни ценности и не създава нищо, за разлика от другите империи през този период – Англия, Франция, Австро-Унгария. А България поне три столетия преди това вече има свои книжовни школи (Преслав, Охрид, Велико Търново), писатели (Константин Преславски, Константин Костенечки, Патриарх Евтимий), развита просветна система, самостоятелна църква и дори своя патриаршия.

Дала е просвета, култура и църква на редица народи. Докато Османска Турция е изостанала във всяко отношение, безпросветна държава, която се олицетворява от спахията – турчин на кон с ятаган в ръка, готов във всеки момент да граби, опожарява, насилва, мародерства и убива. И той го прави цели 485 години! Според исляма, в който е обучен да вярва сляпо без изобщо да мисли, колкото повече християни или неверници изтреби на земята той, толкова по-щастлив ще бъде в мюсюлманския рай!

Според едно преброяване преди падането под робството България е имала население от 1 250 000 души, като за кратко време са били изтребени или прогонени отвъд пределите й около 1000 000 българи. В същото време Англия е била с население от 1 052 000. Днес тя е 60 000 000, а България едва 7 000 000! Следователно можем да говорим за системен петвековен геноцид! Без прецедент – по своята продължителност и мащаби в цялата световна история!

Геноцид, за който досега нито едно правителство не пожела да поиска извинение от Анкара, която продължава да се държи високомерно и нагло, агресивно и да крои планове как да ни завладее – този път икономически и културно, докато ние спим…

Над 300 000 българи са били насила включени в турския еничерски корпус. За него български момчета-християни са били насила вземани на възраст между 7-10 години. И само за 10-12 месеци са били превръщани в жестоки еничари, т.е. мюсюлмани, аскери на султана. Обучавали са ги в изключителна жестокост към своите сънародници българи и насила са ги превръщали мюсюлмани-фанатици. Еничарите са извършвали са най-кървавите изстъпления към своите сънародници. Робството е било официално регламентирано в Османската империя.

ГЕНОЦИДЪТ – над българите е страшен, непрестанен!

Започва още с падането на столицата Търновград и масовото избиване на цялата българска аристокрация, интелигенция и духовенство. А България, както знаем, тогава е сред водещите, цивилизовани държави в Европа. До смазването на един цял народ – една невиждана по своите размери варварска жестокост, непозната за цивилизования свят тогава. Геноцидът продължава с различни темпове и сила до „културния и европейски” 19 век, до многострадалния Батак (оказа се, че акцията „Анти-Батак” се субсидирала не толкова от Берлин, колкото от Анкара!), до опожаряването и кланетата в Стара Загора (там са зверски изклани 14 500 българи!), Търговище и още в десетки градове и села по време на Априлското въстание и дори когато турците губят войната. За да избухне отново през 1913 година с изтребването и прогонването на тракийските българи, за което и Турция и Първанов упорито мълчат.

ПОРАЖЕНИЯТА от геноцида ги усещаме и днес

Според учени-демографи ако не беше поробена от Турция България днес щеше да бъде една от големите европейски държави с по-обширна територия и близка по брой на населението до Англия и Франция, повече от 60 милиона жители, но за съжаление след 1878 година българите са малко над 3 милиона. Това говори за системен геноцид, за огромни безвъзвратни поражения върху генофонда.

Но пораженията са не само в посока на намаляването на населението. Те са във всичко, във всяка област: икономика, просвета, култура, църква. Турците обграждат България с висока ”китайска стена” за векове. Българинът е просто в затвор. Напълно лишен от контакти с цивилизования свят. И едва след Кримската война, когато европейски войски прекосяват страната, той вижда за първи път като „туземец бели хора”. А и Европа не подозира, че на Балканите има някакъв християнски народ с минало и древна история… А това, че църквата ни като православна остава без подкрепата на католическия и протестантски Запад също е сред факторите, забавили освобождението ни – то идва късно, с помощта на православна Русия, повече заради користните й подбуди, битката за Проливите и хегемония над Балканите.

ТОВА, ЧЕ ПОРОБИТЕЛЯТ Е ПРИМИТИВЕН – нанася огромни, непоправими щети върху България

И други народи на континента попадат за по-кратко или по-дълго под робство, но по време на австрийското робство италианците се радват на Ла Скала и аплодират Росини, Доницети и Верди, чехите и унгарците имат своите Сметана, Лист и Дворжак, поробените от испанците холандци се гордеят със своите Рембрандт, Ван Дайк и Рубенс. А българинът тлее в мрака на бездуховността – през 16 век, например, в България е останал само един книжовник и почти цялото население е напълно неграмотно. То е просто една безправна „рая”, едно стадо от „гяури” (както сега самозабравили се министри и депутати от незаконната турска партия ДПС наричат нас, българите!). Това, че България е заобиколена от поробени или васални на Турция земи, че не граничи поне с една свободна и цивилизована европейска държава, е наистина трагедия и това за дълго спира нормалното й развитие…

ИЗКРИВЯВА СЕ националния характер на българина

Той е принуден да живее във вечен страх за физическото си оцеляване. Ужасната отрова на страха, която разнебитва нервите и смазва душата, парализира неговата воля. „Преклонена главица сабя не я сече!”. Страшна поговорка, без аналог в европейските езици!

Най-лошото е, че това робство, този затвор довежда до две големи морални злини: отчуждаването на българина от общото, от държавата (тя е враг за него и досега!) и до известна степен и от вярата в Бога, защото, след като един народ се моли 500 години на Бога да го спаси от Злото, а той не го спасява, вярата лесно може да се изгуби. Българите са много по-малко вярващи, отколкото румънците, поляците или руснаците.

Да, пораженията върху националния характер са видни и днес. Много и разнопосочни са отрицателните ориенталски влияния. От една цивилизация, ако може да се употреби тук тази дума, с подобна ниска степен на развитие, с нисък морал (с хареми, евнуси и роби) и принизени естетически критерии, не може да се очаква друго, освен ниска култура и нисък морал. И грозните остатъци от Ориента са видни и днес: Глория, Ивана и Азис, чалгата, повсеместната анадолска простащина и грубост, корупцията, мръсните улици, опростачването на нацията.

Общество, изградено върху рушвета (подкупа) в никакъв случай не може да се нарече „цивилизовано” и „морално”. Виждаме го и сега как се налага най-вече от актива на една антиконституционна и пагубна за страната ни партия.

Поражения има и върху ЕЗИКА

Хубавият и звучен български славянски език се замърсява чувствително от турските думи през тези столетия. Неговото развитие се забавя много – той просъществува под формата на множество диалекти, близо 90, за да се оформи едва в края на 19 и началото на 20 век. Но грозно звучащите турцизми все още неоправдано битуват в речта ни и я замърсяват, много географски топоними също носят старите и некрасиви турски имена (като Мусала, Кайлъка, Джумаята, Аязмото, Кърджали…).

В същото време в заграбените ни от съседите исконни български територии не е съхранен нито един топоним, там и имената на етническите българи са турски и гръцки със закони още от 1934 година! Там на българите е просто забранено да бъдат българи…

ЗА РОБСТВОТО са изписани хиляди страници

Днес някои продажни безродници (сред тях и учени-историци!) се опитват да го омаловажат и дори зачеркнат.

Под диктовката на някои продали се на Анкара политици, депутати и министри те вече пренаписаха учебниците по история и литература и промиват мозъците на нашите деца. „Робство е нямало, имало е някакво османско присъствие и българинът е живял относително добре и спокойно”. А една мастита писателка-османистка, Вера Мутафчиева, се опита да ни убеди, че „турският спахия не бил чак толкова лош и вреден човек” (!?). Друга нейна колежка, от по-нисък ранг, Т.Б. написа с пари от Анкара (!) хвалебствена ода за българофоба и убиеца на Стефан Караджа, Мидхат паша, като го сравни с… Петър Велики!

Всъщност това целят плановете „Йозал” и доктрината „Дълес” – народ без историческа памет, без добро образование, с ниска култура, народ на слуги и безотечественици.

С една дума – унищожението на българите и България. Турците вече отпечатаха карта на България, от която една трета е… в границите на Турската република!

ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ

30 мнения за “Покана за дискусия: Дали турците ни са виновни за всичко – или по-скоро ний самите най-вече сме си виновни?

  1. Иван Панчев

    Анти-турската риторика, която демонстрира Стамболиев, е неверен, глупав, унизителен за нас и опасен за нашите деца мироглед.

    Първо историческо достоверно е да говорим не за турска а за османска власт. Турчин като национално определение навлиза в залеза на империята, а пикът на неговото оформяне е в самия край на султаната, тогава когато Ататюрк извършва грандиозна трансформация към национална държава с абсолютната цел да заличи и изтрие всичко, което може да свързва новата държава с Османската империя.

    Думата робство като определение за Османското управление е безкрайно неточна. Робът се купува и продава, безправен работи на полето за своя собственик. Българите не са били купувани и продавани. Всеки който вярва в робството унизява паметта на своите предци, унизява и самите турци, които са наши съграждани, съседи и приятели. Може ли едни роби да създадат мрежа от хиляди училища на собствения си език? И там да се преподава и българската история? Може ли едни роби да станат предприемачи и търговци от мащаб грандиозен и за днешните размери? Може ли едни роби да издават вестници на собствения си език в столицата на държавата поробителка? Може ли едни роби да пътуват в чужбина, да завършват в чужди университети и да заемат високи административни длъжности в държавата поробителка? Не може. И ето защо да се твърди, че българите били роби на турците е нелепо и неграмотно.

    Тази насилствена ислямизация, която тук се изтъква като аргумент е отново неграмотно съшита. В голяма степен тази представа е втълпена от пропагандата на БКП, която целеше да създава външни врагове, плашила и така да сплотява привърженици под собствените си знамена. Книгата и филмът „Време разделно“, определено играят огромна роля в тази пропаганда. Но е малко известно, че книгата е написана послушно от Антон Дончев по поръчение на БКП без абсолютно никакви исторически факти. Всъщност тя е написана по едно житие, което историците отдавна са доказали, че е фалшиво. Това е една гнусна книга, гнусен филм, чиято единствена цел е да сее омраза.

    В същото време изглежда турците са били толерантни към друговерците и евреи и християни. Една от най-големите светини на православната вяра – Света Гора до самата кончина на Османската империя е в нейните предели. 500 години са преживели стотици църкви и манастири (за разлика на последните вече 75). В 17-и век християнската духовност и култура в района на София е стигнал такъв пик, че е наричана „Малката света гора“ с десетки и стотици църкви и манастири.

    Мюсюлманското население на Родопите, Албания и Босна и Херцеговина почти пунктуално повтаря богомилските общини, които доброволно са приели исляма. Друга линия на ислямизация е отново доброволна – българската аристокрация приема исляма за да запази привилегиите си (това е документирано) а други просто за да се издигнат в обществото.

    Има свидетелства за насилствена ислямизация (житията на Георги – Софийски и Николай Нови), но това са случаи на насилствена ислямизация на едно лице, не на две или няколко още по-малко на цели общности.

    Искам да призова тези, които таят омразата в сърцата си, да не бъдат толкова тъпи да вярват на пропагандата на разни маргинални политичичета, да свалят черните очила и да разберат, че причината за нашите неудачи е в нас, не в турците, в американците или в марсианските комбайнери.

  2. Драги господин Панчев, искам да разбера какво е вашето мнение за Батак, Стара Загора и всички останали градове, по време на Априлското въстание. Това само присъствие ли е било според вас. А за еничарите какво можете да кажете. Те да не са били на гости случайно, или на лагер. А за насилственото принуждаване за приемане на исляма. Вие искате да ни убедите че едва ли не по нашите земи са си живяли просто хора от османската империя.

  3. В резюме казвате: “ …Докато Османска Турция е изостанала във всяко отношение, безпросветна държава, която се олицетворява от спахията – турчин на кон с ятаган в ръка, готов във всеки момент да граби, опожарява, насилва, мародерства и убива. “ и с това се изчерпва всичко , защото вие оставате на позициите от 1493…Днес Турция е страната, която има развитие- за 2010 година е на трето място в света по ръст на икономиката и защо ли ние ядем турски плодове, зеленчуци … защото тъпите ни глави не могат да видят, че 1976 година си е отишла, заедно с турския феодализъм , а българският си стои непокътнат, защото продължаваме силно да любим себе си и да мразим всички, които не ни дават милостиня дето сме били 500 години роби- каквито НИКОГА НЕ СМЕ БИЛИ. Тогава така са живели и днес хората търсят диалог, съмишленици и най добре е да намират сговорчиви съседи и да преобразят балканите. Вие сте жива мумия…и не виждам да можете да преодолеете най големия грях- омразата…

    • Кой печели от промяната на историята. Хората трябва да знаят как са живели дедите им, да знаят как са се отнасяли с тях, да знаят за бита им по онова време. Кажете какви са били ако не са роби. Да, може би наистина не са били. Държали са се с тях по зле и от роби. На робите не им отнемат децата, не ги изнасилват, не ги убиват безпричинно. От това премълчаване губят само бъдещите поколения.

  4. Турците няма как да бъдат виновно за каквото и да било в нашата историческа съдба. Още по глупаво е да пренасяме днес на днешните турци неистова омраза и противоборство, каквото те не заслужават, а ние превръщаме във врагове нашите сънародници от турски произход.
    Няма защо да разглеждаме историческите факти ред по ред, за да установим, че и тогава, както и днес българската държава се разделя на малки враждебни „царства“, напълно загърбили завета на Кубрат за снопа пръчки. Не се обръща никакво внимание на идващата опасност. Да се изтъква, кой какво разсипал- да виним турците, а да не посочим, че на практика разсипана е била българската държавност и така е победена със сила.
    И днес в центъра на Истамбул го има чудото „Света София“- християнски храм, за което турската държава дава средства и го показва на света, Ние пък показваме, как бием мюсюлмани, молещи се в джамия в центъра на София и ставаме за смях на демократичния свят, не защото има у нас етнически турци, а защото нито ходим на църква, нито търпим друговерци и другомислещи.
    Горе написаното, че българите живеели в страх и стрес не се оправдава от пътеписите на многобройните европейци, посещавали империята. Те сочат българите, като интелигентни, като майстори, които прилагат новата техника на империята.Майстор Колю Фичето има хиляди последователи, които строят и зографисват църкви, пътища, чешми, часовникови кули и др. Българин прави тъкачната фабрика за да облича турската армия и спре вноса на сукно от Запад. . Образованите българи ръководили търговските отношения на Турция с другия свят и са инкасирали доста печалби, които са направили дарения за просвета и култура на българите. Този постинг и повечето материали на тази тема са насъсквали българите на омраза към турците и това става най вече след Освобождението. Ако за 19 век, когато се организира националното ни освобождение, това е оправдано. Инерцията, да се борим срещу турско робство, да се правим на роби сега, не се оправдава с повелите на новото време и демокрацията. Отдавна в Европа няма граници и Турция скоро ще се присъедини към ЕС. Време е някои замръзнали в 19 век глави да прогледнат истината. Република Турция се развива с бързи темпове и е най приятелски настроена към държавата ни в сравнение с всички други съседи. Трябва да променим коренно отношението си към турците. Да осъзнаем, че те с нищо не са виновни, за нашата съдба. Да си спомним и завета на Левски. Ние сме държава и всички поданици са равнопоставени.
    Работливи, търпеливи и спокойни с нищо не ни предизвикват, освен, че и за това причината си е у нас българите- прекалено много материали ни настройват и това не е в полза на държавата, а на тия, които искат да я съсипят.И успяват, докато се правим на роби днес и сега- Ние?! Затова мислете. Умният ще намери изход от всяка ситуация , в която мъдрият няма да се забърка. Хайде, да помъдреем!

    • Не от любов към спора, а в името на истината!
      1. В центъра на Истамбул НЯМА християнски храм „Света София“. Има бивш християнски храм, по най-ваварски начин превърнат в джамия и през тридестте години обявен за музей. /не че това е толкова важно , но от входните такси музеят събира баснословни суми , които препокриват всички разходи по поддрюжката му!/
      2. По същи начин мога да ти кажа, че в център на София има бивша джамия, които ние сме превърнали в музей /археорлогически/ и показваме на света, само, че нашият със сигурност не може да се самоиздържа!
      3. Последно. Не искам да говоря за робство, но по времето на петстотингодишното османско владичество българският народ е бил под троен гнет: социален, национален, религиозен. Това романтично описание на живота на българите , което си ни поднесъл е нова митология, която няма нищо общо с жестоката действителност.
      П.С. И аз като теб съм изключително толеранен към българите с турско самосъзнание. И аз като теб мисля, че те по никакъв начин не могат да носят грехове на прадеди. Което не трябва да води до изкривяване на историческата истина.

  5. Отговорете ми на един много прост въпрос. Ако българите са живели толкова добре, защо са искали своята свобода, защо е имало хъшове, защо е имало хора, като Левски. Историята е такава каквато е!!!

    • Имах в предвид Истанбул. Istanbul
      Желязната църква „Св. Стефан“ – „Българският Йерусалим“
      Църквата „Св. Стефан“ е построена около 1848 г. По време на Възраждането в турската столица Истанбул живели над 50 000 българи, сред които хора с европейско възпитание и ориентация,
      Фондация „Български православен храм Свети Стефан в Цариград“ си поставя смелата цел да спаси църквата, като я ремонтира изцяло, включително и да реставрира иконописите. Необходимите за това средства са около $300 000, които ще се набират по открити за целта сметки, до набиране на сумата.

      Официален интеренет сайт на фондацията и на кампанията – http://www.svstefan.biz

      Със средства, осигурени от пловдивски дарители, пловдивски реставратори под ръководството на Ваня Христова реставрираха 40-те икони от иконостаса и възстановиха куполното покритие в храма. В началото на октомври 2005 година, на празника на св. Стефан, Вселенският патриарх Вартоломей освети обновените светини в присъствието на ктитори и поклонници от Истанбул и България, както и на представители на фондация „Пловдивско Възраждане“, пловдивския граждански клуб и община Пловдив.

      Pravoslavieto.com

    • Едното няма нищо общо с другото. Ние и сега искаме все по друго управление. Но не смесвайте времето на въстанието с останалите години. Такова е било времто- всеки народ да си има държава. Днес е друго- държавите се обединяват в ЕС.
      Вие доста малко сте чели, но не е късно вместо да пишете некомпетентни излишни, даже вредни за Вас коментари да четете Препоръчвам ви книгите 1. Английски пътеписи за Балканите“ издателство наука и изкуство 1987 г – издавана 8 пъти в Англия. Там външни пътеписци описват безпристрастно всичко с което се срещат из империята на султана.
      Отървете се от омразата с която сте изпълнили душата си- не е на добро. Сега да се гневим за нещата, които са ставали преди векове. …
      Тази статия е неверна представа за истинския живот тогава. Нека оставим нещата които не разбираме и си пуснем музика или идете на разходка, щом ви е трудно да четете

  6. Достоевски за българите. Свидетелства от 1877г.

    Спомняте ли си, господа, как още през лятото, още дълго преди Плевен, изведнъж навлязохме в България, появихме се на Балканите и онемяхме от негодувание. Е, не всички, дори не и половината, а много по-малко, нека веднага си признаем — но все пак възнегодуваха доста хора и се надигнаха гласове.
    Първо на кореспондентите от армията и веднага след тях гласове в нашата преса, най-вече в петербургската. Това бяха пламенни гласове искрени, пълна с най-добродетелно негодувание…
    Така стана, понеже притежателите на тия гласове бяха тръгнали, както се знае в цял свят и особено у нас, да спасяват угнетените, унизените, смазаните и изтерзаните. Помня, че още преди обявяването на войната бях чел в наши най-сериозни вестници предвиждания за шансовете в предстоящата воина и за необходимите разходи и излизаше, че безспорно, „навлизайки в България, ще бъдем принудени да изхранваме не само нашата армия, но и умиращото от глад българско население”. Лично съм го чел и мога дори да посоча къде съм го чел; та с така изградена представа за българите ние тръгнахме от бреговете на Фниския залив и на всички руски реки да проливаме кръвта си за тях – поробените и изтерзаните, и изведнъж видяхме китните български къщички с градинки около тях, цветя,’ плодове, добитък, обработена земя, която богато се отблагодарява за грижите, и като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия — и ще се бием за вярата на поробените! „Как смеят!” — кипнаха мигновено оскърбените сърца на някои освободители, лицата им пламнаха от обида. „Ами ние сме дошли да ги спасяваме, значи те трябва да ни посрещат едва ли не на колене. Да, ама те не коленичат, те ни гледат накриво, даже май не ни се и радват! Не ни се радват на нас! Вярно е, посрещат ни с хляб и сол, ама гледат накриво, накриво!…”

    И се надигна врява. Чуйте, господа, как смятате: получавате ненадейно невярна или неправилно разбрана от вас телеграма, че някой ваш близък, ваш приятел или брат лежи болен, ограбен е или влак го е прегазил или нещо от тоя род. Зарязвате всичко и хуквате при горкия си брат и изведнъж срещате човек, по-здрав и от вас, седи си на масата, обядва, с радостен вик ви кани да седнете и се смее на вашата фалшива тревога, на станалото qui рго quo. Не е толкова важно дали обичате или не особено тоя човек, но нима ще му се разсърдите, задето не е бил ограбен или сгазен от влака? Ще му се разсърдите за червените му бузи и за това, че той с такъв апетит яде и пие вино? Естествено, няма. Напротив, би трябвало дори да се зарадвате, че той е жив и по-здрав от вас. Разбира се, човешко е да се ядосате малко — но не за това, че влакът не му е отрязал краката! Та нима ще станете от масата и ще тръгнете да пишете дописки и анекдоти за него, да петните неговия характер и да вадите наяве недостатъците му…А с българите се постъпи тъкмо така. „Ха, та у нас и заможните мужици не се хранят така, както тоя поробен българин.” А други по-късно направо стигнаха до извода, че именно русите са причината за всички български бедствия: ако не бяхме почнали да държим сметка на турците заради поробените българи, без да знаем как стоят нещата, и не беше се наложило след това да освобождаваме тия „ограбени” богаташи, българинът и досега щеше да си живее безгрижно. И продължават да го твърдят.

  7. Анонимен, национално-освободителното движение на България не е било някакво уникално изключение. По това време цяла Европа кипи от национално освободителни борби, които получават своя тласък от Френската революция. Не само Турската а и Австроунгария, Русия, Прусия, Великобритания се тресат от национално освободителни борби. Та този прост въпрос има и прост отговор ако погледнеш на нашите борци за национално освобождение като политици, увлечени в модерните движения на Европа по това време и пропагандиращи своите идеи. А дали редовия български гражданин е бил толкова запленен, вярващ на тези идеи, толкова изнемогващ от османското бреме … виж материала по-горе на Достоевски и погледни картата на Априлското възстание, обхванало една малка част от българската нация.

  8. Един непознат текст на Вазов
    ИВАН ВАЗОВ: „Турското владение в Европа е срам за просветените държави!”
    Злочестините на България през 1876 г. намират състрадателни сърца в цял свят
    В няколко поредни броя ще отпечатаме информации и статии от вестник „Стара планина“, издаван в Букурещ два пъти седмично от 19 август 1876 г. до 2 август 1877 г. Това е времето след потушаването на Априлското въстание, когато Европа обръща поглед към Балканите, за да види страданията на поробения български народ. С дописки на наши и чужди кореспонденти, свидетелстващи за това, е изпълнен и в. „Стара планина“. Негов издател и редактор е Стефан Савов Бобчев, български юрист, публицист, професор, държавник и общественик. Букурещ, 23 август 1876 г. Злочестините, които постигнаха тази година Българско, намериха чувствителни и състрадателни сърца комай в целия свят. Нещо повече. Кървавите събития, които запустиха голяма част от южните места на нашето отечество, изкараха на видело същността на онзи азиатски варварин, когото Парижкий трактат беше приел в реда на европейските държави. Европа най-сетне позна, увери се и днес изрично се произнася, че турското владение в Европа, е анахронизъм, срам, петно за всички просветени държави. Из пепелището на нашите домашни развалини, из незаровените и заразяващи с изпаренията си въздуха трупове, из гробниците на няколко десетина хиляди невинни жертви трябвало да се яви на бял свят Българский въпрос Да! Българский въпрос в пълното значение на думата въпрос за политическите, за националните, за обществените правдини на нашия народ се явява едвам днес на дипломатическата маса. Трябвало е да се платят скъпи откупи, за да спечелим това. Трябвало е да напоим земята с последната своя капка, за да привлечем върху си вниманието на Европа. Трябвало е най-сетне да тръгнем голи и боси, да вземем да мрем от глад и от студ, да оставим родните си места и да отиваме в далечни страни като скитници, никому немили-недраги, за да се убеди европейската дипломация в нашите несносни мъки теглила и страдания. Но то стана. А станалото се не връща, то служи за урок, и тежко на Европа ако и този урок не я ползва. Доволно европейският печат се занима, а и още се занимава с онези свирепости, зверства и варварства, които се извършиха от турските войски и население над българските мирни жители. Доволно протестира той против равнодушието и хладнокръвността, с които мнозина от „великаго мира сего“ още продължават да гледат на нашите пъклени мъки. Този печат ни помогна най-много и с изпълнението на светото си послание просвети общественото мнение върху българите и техните отношения с техните тирани-повелители. И днес все пак този печат, отзив на един всемирен глас, иска да престанат завинаги турските безобразия и поразии, въстава с всичкото си величие и иска да се гудят българите в такива условия, които не би позволили още един път повторението на ужасната Балканска драма. Не е само гласът, сладкият глас на винаги милеющите за нас и родни някои газати, не е само този глас, който се издига в наша полза и диктува на дипломатите и политиците автономията на българския народ. Тук вече се явяват вестници, които до вчера защитаваха изгнилия организъм на една преживяла своето време държава каквато е Турция. И ето тези вестници, които недавно със своето тъй или инак заблудено течение, заблуждаваха и общественото мнение, сега открито проповядват, че държава като Турция, която пред Европейските господарства представя такава степен на варварщини, не може да запази реда си в Европа, че опазването й значи да се предават на кланетата й 25 хиляди християни и че владението на османлиите е варварщина, винаги готова, винаги жива, винаги ожидающа часа си както хиената или както пантера ожида своята плячка. Самият „Таймс“, който представлява и води общественото мнение в Англия, която довчера не даваше и реч да става за покътването на турската държава, от няколко дни кани английското правителство „да се присъедини при другите сили, за да възстанови спокойствието на Турско върху трайни и яки основи“. Общественото мнение в Англия е в полза на християните на Балканския полуостров. Митинги подир митинги се държат, заявления всякакви стават, енергически настоявания да се помогне на страждущето на изток християнство се правят в земята на Велика Британия. И ако всички тези заявления досега не са дали някой практически резултат освен силното и явно укоряване на турската администрация и на ужасните зверства на турците в Българско, то пак ние сме уверени, че те ще подействат, за да се промени туркофилската политика на самото правителство. Не един път вече разните публични събрания в Англия стовариха върху британския кабинет отговорността на плачевните приключения, на които изтокът е театър от много време насам. Предводителите на свободолюбивата Англия като Лорд Руселя и Гладстона и най-първите вестници прогласиха нависоко, че статуквото в Турция не може вече да остане и че Англия е длъжна да се сдружи с Русия, ако иска да се даде едно удовлетворително решение на източните мъчнотии. Това, върху което ний привличаме вниманието на нашите читатели, то е, че същото прогласяване се среща в един член на Общата руска кореспонденция. В този член се протестира против статуквото в Турско; прилага се, че ако Европа не реши и този път задачите на източните работи, ако тя откаже на християнските населения на изток едно нормално съществуване, то тя ще създаде на цар Александра едно нестърпимо положение пред руския народ, готов да прояви с избухване чувствата си от състрадание и братство за източните християни. По този начин, казва Общ Рус Кор., Русия ще се принуди да предпочете да остане самичка, отколкото да стои свързана в един съюз, който върже само и само нея. (Следва) Тържеството на турчина С кръв гяурска утолихме жаждата си, Ей Аллах! Ний душмана поразихме и байрака си побихме Върху неговия прах! С името на Мохамеда мръсния стъпкахме кръст. Ей Аллах! Каква победа! Черна кръв се вредом гледа. Знак на страшната ни мъст! Българи!!! О, сган робови! Смърт ли вий крояхте нам? Тъй ли чупите окови? Тъй ли вдигате ножови. Срещу верний Дин-Ислям? Вижте как ви зле помачка вас пророковият гняв: Вий с всичко нам сте плячка, а момите ви – играчка на добричкия ни кеф! Вашите села, градища днес са грозен пущинак! И на техни пепелища гарваните грачат… Вижте Перущица и Батак! Кой ще вас да ви защити? Кой ръка ще ви простре? Наший яд ще се насити Вси дор бъдете избити, кой ще меча да ни спре! Днеска имаме прилика да ви махнем: Ето сам инглитера нази тика, флотата й на Бесика помощ сигурна е нам! Ей, Аллах! Каква победа! Цапаме в гявурска кръв! Пущинак се вредом гледа и гявурските му чеда блазнят още наший стръв! Колко злато ний сдобихме, колко наниз и имот, колко си моми пленихме, колко майки, свят избихме от кяфирский този род! Скоро сичко ще се свърши! Сичко ще да стане прах. Ножа сичко ще довърши и огъня ще избърше и последний знак от тях! А Русия?… От години враг е наш непримирим! Нека днес сеир да чини в нейни братя и роднини как ще да я поразим!

    Пейчин, Букурещ, 8 август 1876 г. (Под този псевдоним се е подписвал Иван Вазов)

  9. Турските зверства в Батак

    БАТАК НЕ Е МИТ!
    135 години от Априлското въстание

    През очите на английския юрист Робърт Джаспър Мор

    Подготви за печат: Огнян СТАМБОЛИЕВ

    През 1876 английският юрист и публицист Робърт Джаспар Мор научил от съобщения в европейския печат за зверското потушаване на въстанието в поробената от турците България. Решил да замине за балканската страна и сам да се запознае със случилото се. Срещнал се и разговарял с десетки очевидци, успели да се спасят от турския ятаган, и записал техните разкази, които по-късно публикувал в книгата си „Под Балкана“.
    Предлагаме ви част от тях. о.ст.

    КЛАНЕТО В БАТАК
    На 5 май 1876, петък, селяните забелязали, че към Батак се придвижва войската на Ахмед ага – повече от 3000 въоръжени до зъби башибозуци, събрани от 22 турски села от Родопите. Ахмед ага водел мъжете от околията на Доспат, синът му – тези от махалата Йени (Нова), а Мохамед ага – башибозуци от седем турски села от района с център Ракитово. Трите колони стигнали почти едновременно до Батак, заобиколили го и открили стрелба срещу селото. Тогава жителите на Батак изпратили свой човек да срещне Ахмед ага и да преговаря, но пратеникът бил застрелян, още преди да стигне до мястото.

    На другия ден те изпратили втори човек със същата мисия. Било му съобщено, че агата искал при него да се яви старейшината на селото. Човекът отишъл при турчина и той му казал, че заповядва „батакчани да предадат оръжието си и доброволно да се предадат”. Старейшината се прибрал и уведомил хората за заповедта. Част от жителите се възползвали от времето за преговори и успели да избягат от Батак. Останалите, които не искали да повярват на Ахмед ага, отказали да се предадат. Тогава башибозуците заобиколили селото, събрали целия добитък и конете и открили стрелба по хората от горната махала, като опожарявали всички къщи, хамбари, работилници. Всеки, който направел опит да избяга и да се спаси, бил застрелван като бясно куче – на място! Като видели това, българите от долната махала изпратили куриер до Ахмед ага, да го помолят за пощада.

    Турчинът заповядал да му бъдат доведени всички първенци на селото. Те били 18 души, сред които и смелият Ангел Трендафилов и неговият син Петър. Ахмед ага им съобщил, че ако българите предадат веднага оръжието си, той ще се изтегли с башибозуците и ще ги пощади… Повярвали на тази клетва, придружени от група заптиета, първенците на Батак се прибрали в селото. При Ахмед ага останал само синът на Ангел Трендафилов като заложник. А старейшините събрали оръжието и с няколко каруци го докарали в стана на башибозуците. Като се уверил, че всичкото оръжие и боеприпасите са при него, Ахмед ага заставил първенците да му покажат къде са скрити парите и скъпоценностите на хората, след което неколцина от тях били върнати в турския стан, завързани, зверски измъчвани с нажежено желязо и накрая жестоко умъртвени по заповед на турския пълководец.

    А старейшината Ангел Трендафилов бил убит по най-нечовешки, варварски начин. Първо му извадили очите, после му изтръгнали зъбите, отрязали му носа и ушите, побили го на кол и го изгорили още жив, при това пред очите на жените и децата от Батак, които принудили да присъстват като зрители на екзекуцията му, докато смелият българин издъхнал.

    На други първенци турците отрязали краката, ръцете, носовете и ушите. Междувременно нахлули в нещастното българско село. Започнали да плячкосват, палят, избиват като овце всички наред – жени, деца, старци, всичко живо, което им се мернело пред очите по улиците, в дворовете, в къщите… Много българи потърсили убежище в църквата, в училището или в избите на домовете си…

    Църквата се претъпкала с хора, повечето жени и деца. Мнозина не успели да влязат и останали на двора. Присвити и легнали на земята, нещастниците се надявали само на високата каменна ограда.

    След като изклали зверски почти всичко живо по пътя си до църквата, турците стигнали до тях. С българите от школото се справили набързо – ограбили ги и ги изклали като добитък. После подпалили училищната сграда и тя изгоряла с живите и мъртвите в нея.

    След това турците се насочили към църквата – издълбали дупки в стените на оградата и открили огън срещу хората. После нахлули в двора, започнали стрелба през прозорците и откъм покрива, като разкъртили плочите, хвърляли горящи парцали, потопени в газ, върху хората. Накрая успели да разбият тежката врата на църквата. Първо я плячкосали, след което започнали да убиват безпомощните си жертви. Осквернили и опожарили християнския храм, но голяма част от него се запазила, защото била изградена от камък.

    Погромът над Батак продължил близо три дни…Част от жените били изнасилени и зверски заклани. Имало случаи, при които турците разпаряли коремите на бременните българки, за да изтръгнат и умъртвят неродените им деца!

    Малка част от пощадените по-млади жени били откарани в т. н. „турски” села в планината Родопи, която била насилствено потурчена двеста години преди въстанието.

    Точният брой на зверски избитите българи от Батак не е известен. Но очевидците, с които разговарях, твърдят, че става дума за около 3000 – 4000 души – мъже, жени и деца. Г- н Беринг от „Таймс” дава дори цифрата 5000…”

    P. S.

    Равносметката след турските зверства е следната: 100 изгорени селища, 200 разрушени, 300 разграбени, зверски изклани 300 000 българи – мъже, жени и деца.

    назад

    Искри сред мрака*

    В полята на българската история отколе са хвърлени семената на страданието. Та нали човек се ражда, за да страда, както искрите, за да летят нагоре./Йов 5:7/ И Библейската история ясно показва, че подир отдалечаването от Бога следва страданието – за да не погине Божият народ в мрака на богозабвението. Една древна пословица казва, че преди зазоряване тъмнината е най-гъста. И наистина годината 1876 е наглед една от най-мрачните в българската история – изпълнена с кърви, страдания и ужаси. Всред нейните страдалци за вяра и род едно съзвездие ярко сияе и до ден-днешен над българската земя – Батак – име свидно за всяка българска християнска душа. В нощта срещу 1 май / ст.стил – б.р./ като ново слънце лумва Батак в пожарите на башибозушкото отмъщение. За да озарява насетне с мъченичеството си християнската ни история навеки.

    Баташката голгота започва от мъчениците в Богдановата къща. Обезоръжени с измама дръзките преди батакчани се превръщат в обречени на заколение Христови агънца. Мъчителите свалят от гърбовете на мъчениците и последната риза, за да полетят душите им към небето необременени от нищо земно. Един подир друг отиват те на приготвените дръвници. С мълчание. Някои сами притискат шии о дръвника, та ударът да отдели душите им по-скоро от плътта. Някои майки турят децата си на заколение пред себе си, за да се уверят, че няма да попаднат в мюсюлмански дом и да загубят вярата и душата си.

    И биват посечени на късове.

    Малко успяват да се спасят с бягство. Когато младият батакчанин Ангел Чаушов след хиляди премеждия и под покровителството на един помак успява да стигне височината “Св.Атанас”, той заварва там Исмаил ходжа от с. Ракитово да се моли на Аллаха да прости греховете на единоверците му. Виждайки момъка ходжата заплква и заразпитва къде са близките му. Щом узнава, че те вероятно ще бъдат убити, той слага чалмата си на главата на Ангел , облича го със своята ачма долама /мъжка връхна горна дреха/, дава му пушката си и го повежда да ги търсят. В селото те успяват да намерят едного от братята и една от сестрите на Ангел. Ходжата им предлага да вървят с него като им обещава, че няма да ги потурчи. Но те не повярват на думите му и казват, че предпочитат да умрат християни. Избягват, а после биват убити.

    И до днес насред Батак непоклатимо стои “калето” на вярата – Баташката черква “Света неделя”. В нейния двор – едно от най-светите места в България трябва да пристъпваме с велико благоговение. Защото в този храм нозете ни се докосват до земя, осветена с кръвта и костите на хиляди Християнски мъченици. Сечта е ужасна. С писъците и воплите на осъдените се смесват зверските ревове на убийците им, хриптят сетните издихания на недокланите, хрущят кости, натрошавани от ятагани и секири. Въздухът трепери от разсичането на човешки тела. И тук, подобно на клането в Богдановата къща, башибозукът слага ред. Поставят се дръвници. Приелите исляма се отвеждат настрана. Непокорните се посичат. А залостилите се в черквата състрадават на своите събратя и в страшен трепет очакват края си. Затворените в Божия храм са 4-5 пъти повече отколкото може да побере и там загиват много от дечицата и от по-крехките телом християни. Ала дори силните сред тях са прималели от тридневния глад, а задухът разпалва у тях такава жажда, че някои почват да квасят устните си с кръвта на убитите. През цялото време от прозорците свистят башибозушките куршуми. Не след дълго оттам агаряните хвърлят и няколко кошера с раздразнени пчели, та още повече да подлютят предсмъртната мъка на заключениците. Изнурени докрай, измъчени от глад и жажда страдалците са изведено от черквата в двора. И тук започва ново клане. Много бременни жени биват разпаряни живи, а християнските младенци се раждат не на майчиния одър, а върху остриетата на щикове и ятагани, и като светли искри мигом хвръкват към Слънцето на правдата – Христос.

    Три дни по-късно предводителят на башибозуците от с. Барутино Ахмед ага прекратява клането и колебаейки се как да постъпи с оцелелите изпраща срочно питане до бейовете от Татарпазарджик. Получава отговор:”Да се изсуши гяурският корен”. Начева се ново клане. Пред очите на своите сестри, жени и майки биват изклани още 300 батакчани. За да не бъдат потурчени или убити при това сетно клане някои майки хвърлят децата си в реката…

    Накрая подир всички клането върху едно дърво в черковния двор се покатерва един от ходжите и над хилядите мъченически тела възвестява, че няма друг бог освен Аллах и че Мохамед е неговия пророк. Друг ходжа от възвишението “Баташки хармани” обявява на оцелелите християни, че гяурското вече се е свършило и че на мястото на опожарения и съсипан Батак ще бъде посят ечемик за конете на правоверните.

    Напразна надежда. Защото от викащата към Бога кръв на мъчениците израства златната пшеница на освободеното от тежко робство наше отечество.

    На колене, любезни читателю.

    Напреде ни е Батак. Един от най-сияйните Христови олтари на земята българска!

    Един от олтарите на неумиращата небесна България!

    * Българската Старостилна Православна Църква е обявила 2006 за година на Баташките мъченици

    назад

    в.“Седем“, бр 156р 2006

  10. БЕЗРОДНИЦИ ПОЗОРЯТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЧЕСКА НАУКА
    Огнян СТАМБОЛИЕВ

    Ще започна с лично признание. Произхождам от два стари рода. За единия имам родословие от началото на 14 век. И в двамата е имало много възрожденци, книжовници / сред тях е и предшественикът на Паисий Йосиф Брадати 1682 – 1759/, революционери. Но като роден в европейския Русе, като преводач на автори от Европа, доскоро бях настроен повече космополитно, отколкото възрожденски.
    Но от десетина години, като видях какви позорни, безродни процеси започнаха в родината ми, изпитах истинско потресение. Всичко това ме развълнува дълбоко и ме разтревожи.
    Няма сега да говоря за пълзящата турцизация, за настъплението на агресивния ислямски фундаментализъм, за никнещите като гъби след дъжд стотици джамии и медресета /дори и в районите без турци/, за „ползата” от турските „театри” за кючеци и маанета, за чалгата, за замърсяването на езика ни с турцизмите, за все още неизчистената от напомнящите ни за робството турски топоними карта на европейска България /дори най-високият ни връх носи грозното име Мусала!/, за превръщането на българските народни читалища в пропагандни центрове на Анкара, стремяща се да ни зароби не само икономически, но вече и културно под равнодушните погледи на правителства и парламенти…Писах неведнъж по тези проблеми и истинските редактори- българи, колкото и малко да са те, публикуваха с охота моите писания. Получих и много положителни отзиви, а също и ругатни от турци и от българи-безродници. А някои от редакторите не се засрамиха да ги отхвърлят. За съжаление, у нас има немалко журналисти и редактори – безродници.
    Но думата ми сега е за българските кириакстефчовци днес. Разбира се, такива е имало и в миналото, например, Иванчо Хаджи Пенчевич, Георги Пашов и др, но те не са били чак толкова много, колкото са днешните. Имено за тях искам да напиша по няколко думи. За да се знаят и помнят и техните „заслуги”:
    ГЕОРГИ ПЛЕТНЬОВ, писател и историк от Търновския университет.
    Написал е редица трудове, сред които и една голяма монография „Мидхат паша и управлението на Дунавския вилает”, в която не само, че изкривява историческата истина, но дори и обявява турският управник от Русе за: „бележит реформатор”, „високообразован”, „честен държавник”, „строител”. Докато истината за Мидхат е съвсем друга. Първо: той е бил без образование, назначен е от Високата порта, която тогава е искала да въведе модела на вилаетите, бил е само за три години в Русе, второ: „реформите” му са целели само едно – задържането на робството в България чрез козметични промени и някакъв негов неуспешен проект за конституция, според която всички граждани на Империята са…османци, четвърто: приписваните на Мидхат строежи, всъщност са дело на българи, с български пари и български робски труд. Опитал се да създаде дунавски флот за Турция, но се провалил. Българи са основали този флот през 1862 г.
    Истината е, че е построил голям затвор, няколко шивашки работилници за униформи на турските заптиета/ с подобна униформа е ходил и той!/, един жалък хотел и турска баня…Всичко останало са лъжи, преувеличения, легенди, за съжаление, поради незнание, вкоренили се в съзнанието на поколения българи.
    А и градът, 19-вековният Секстагинта Приста/ Русе, като център на Дунавския вилает по негово време, съвсем не е бил европейски и благоустроен, това става след Освобождението от варварското, дивашко турско робство, когато се превръща в нашата врата към цивилизована Европа.
    Напротив, по времето на Мидхат, Русе е бил малък, мръсен, ориенталски град / като повечето в империята/ с 22 джамии и с много малко българско население – то е било главно в селата. А и първата жепелиния Русе- Варна е всъщност, втора, и не е построена от него.
    И тази фалшива книга тиражира мита за „държавника- реформатор” сред поколения студенти- историци, сред непознаващи историята ни наши журналисти и така се създаде един фалшив ореол около убиеца на десетки и стотици български революционери, сред които четниците на Филип Тотю, Хаджи Димитър, Стефан Караджа и др.
    Негова „ученичка” и последователка е русенската османистка и преводачка от турски език ТЕОДОРА БАКЪРДЖИЕВА, която по ирония на съдбата, работи във възрожденската къща- музей, носеща името на революционера Тома Кърджиев, сформирал чета, в която е бил и моят прадядо, Тодор Стамболиев.
    Тази работлива и упорита дама открита туркофилка, която често прескача до Цариград и Анкара, е истински Кириак Стефчов в рокля. Пише, изнася лекции и доклади, дори уроци в училища/!/, изцяло в услуга на пантюркистката идея у нас. Работи активно за турското дружество „Гюнеш”. Наскоро тя издаде една наистина скандална, безродна книга, красноречиво озаглавена „На крачка пред времето” или За държавника- реформатор Мидхат паша”, същия този турски главорез, когото сравни с…Петър Велики. Няма да се спирам на лъжите и неистините в тази, написана без всякакво чувство за мярка, срам и морал, похвална ода, която е до голяма степен реплика на труда на Плетньов. Щедро заплатена от мощната турска банка „Зираат” тя е недопустимо, срамно, обидно явление в нашата историческа наука и книгоиздаване. Тази книга е просто един венец, апотеоз на протурската пропаганда на Анкара и ДПС у нас. В предговора си развълнуваната „българска историчка”, благодари на: посланика на Турция у нас, на турския консул в Бургас/ и двамата, вече известни с наглата си, безцеремонна намеса в нашите вътрешни дела!/, на турските си колеги, дали й безценни документи, за да възвеличи българоубиеца, на щедрата анадолска банка и накрая на Съдбата, като е пропуснала само да благодари и на Аллаха!
    А в този срамен пасквил няма нито дума за българофоба Мидхат, за това как садистично е измъчвал и убивал българските борци за свобода, как е обесил Караджата, какви пъклени и коварни планове е кроил, за да ни турцизира и претопи завинаги по мирен път, защото е виждал накъде отива Европа и е искал да продължи робството ни. За щастие, той не е, успял да убеди по-консервативно настроените си шефове от Високата порта. Иначе, представяте ли си какво щеше да стане?
    През 2004 година излезе книгата „Вести от Русчук”/ това беше турския, грозен вариант на древното име на Русе!/ от друг наш историк. Останах много изненадан от постъпката на уважавания от мен русенец ЙОРДАН БОРИСОВ.
    В тази малка книжка поробителят Мидхат е отново възвеличен. Тук той е …
    „завършил Сорбоната в Париж” – само за един месец, през които е бил във френската столица!, при това 36- годишен. Отново четем хвалби и небивалици за „строителя и реформатора”, и нито един ред за българофоба и българоубиеца Мидхат.
    Същият автор, като областен управител, преди няколко години предложи да се организирало национално честване „125 години Дунавски вилает в България, съвместно с Република Турция”. Представяте ли си какво безумие – все едно поляците да честват с руснаците двойното си поробване или италианците да честват „австрийското робство”, което съвсем не е било така варварско и дивашко, като турското, защото тогава са имали Верди и Ла Скала, а ние?
    Проф ВЕРА МУТАФЧИЕВА / известна и с агентурното си име… „агент Атанас”/?!/, беше сред изтъкнатите наши османисти- туркофили. В този дух е и част от литературното й творчество, особено претенциозния й, откровено протурски роман „Случаят Джем”. Автор на много трудове по темата „турско робство”, тя упорито го наричаше „османско присъствие”. Наистина, колко недостойна, жалка позиция: да си чел толкова много, да разполагаш с архивите, и да налагаш подобна невярна, обидна, срамна формула? Да казваш, че: „българското село процъфтявало при турските спахии” и други подобни нелепости и абсурди. Да интерпретираш този фатален, ужасяващ период от нашата история / осакатил ни за векове!/ по такъв недостоен и угоден за Турция начин е равносилно на национално предателство. Всъщност, самата Вера Мутафчиева или агент „Атанас” предава – в известен смисъл- и родния си баща, големия наш историк проф. Петър Мутафчиев в автобиографичната си книга „Семейна сага”. Тя определено се дразни и срамува, че баща й като защитник на българската национална кауза, го наричали „великобългарски шовинист”.
    Не друг, а един български ексдепутат и ексминистър на образованието, при това историк, ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ, предложи абсурдната идея да се напише „ОБЩА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ”, представете си – съвместно с турски историци-османисти!, в която формулата „турско робство” да се зачеркне и замени с „османско присъствие”. Все едно евреите да напишат историята си под диктата германците и да отрекат Холокоста или поляците – с руснаците да зачеркнат двойното си поробване от Кремъл. Затова, нека да не се учудваме, че и във властта и сега имаме подобни безродници, които застанаха на страната на развилнелите се „молещи се мюсюлмани” с ножове и железа пред софийската джамия.
    Напоследък голям скандал в Народното събрание предизвика изказването на историка депутат от БКП/БСП, проф. АНДРЕЙ ПАНТЕВ. Неговият прадядо, истински българин, бунтовник от видинското село Раковица/ където е роден и той/ е бил зверски побит на кол от турците през 1850 година. Това доскоро с гордост съобщаваше в многобройните си интервюта лично самият Пантев! След 1989 година той започна активно да публикува в печата / особено във в „Монитор”, когато зам. главен редактор беше Волен Сидеров/ пробългарски, патриотични текстове. Но след като стана депутат от листата на БКП/БСП, партията- приятел и съдружник на мафията ДПС, този хлевоуст „български” историк изведнъж запя съвсем друга песен: „Геноцид у нас изобщо не е имало, да се говори за това е „газиран национализъм”, „Геноцид е имало само за индианците в Америка…” и други подобни скудоумия, които предизвикаха вълна от негодувание сред нашата общественост. Прочетете само коментарите в Интернет. Жалко и срамно!
    Да, прави са демографите в техните изчисления, ако не беше този петвековен геноцид, ние щяхме да сме сред многобройните и водещи нации н Европа.
    А ето какво казва Юрий Венелин по този повод:
    „Ако тоя народ не бе претърпял значителни загуби от дълготрайното желязно и опустошително турско иго, от убийствената политика на Високата порта; ако тоя народ останеше и досега да господствува във всички земи, обитавани от него, то сигурно може да се предположи, че сега би могъл да бъде тъй многоброен, тъй колосален, колкото е и руския…”
    В един от сайтовете – „Гласове” прочетох интервю със социолога от Пловдив доц. ИВО ХРИСТОВ. Бил „на гости” на една от турските фондации / напоследък те започнаха да купуват нашите гладни „интелектуалци”/ и останал във възторг от турците като народ, манталитет, морал, култура, нрави. И заключава, че те са по-европейци от нас и на много по-високо цивилизационно равнище. Това признание на българина, считащ се за интелектуалец направо ме порази. Направо ми стана мъчно, че не съм се родил…анадолец! Не знаех, че те, османците, били много по-културни, по- издигнати и по-добри от нас?!… Да, може би въпросният социолог от Пловдив е попаднал в лукс кварталите на Цариград и Анкара, или пък в снимачните павилиони за тъпите турски сапунки, които облъчват и промиват мозъците на някои категории наши телезрителки ? /Жалко, че имаме и телевизии, които работят срещу България. / Е, такава безродност още не бяхме виждали!
    Но целият текст е просто поръчка, защото няма безплатен обяд, нали? Бих препоръчал на г-н Христов да отиде в Анадола, истинската Турция, където всяка година убиват по „морални” и „цивилизационни” мотиви повече от 100 млади момичета и жени с камъни, при това бащите и братята им, а някои дори ги заравят живи в земята и ги държат така, докато издъхнат заради „греха”, че са искали свободно да се омъжат, без намесата на родителите си. Това може да се види навсякъде в Интернет. Да види как турците се отнасят към кюрдите, един многоброен народ, все още без държава.
    Така че нито германците, нито французите, нито австрийците, нито датчаните и повечето европейци са толкова глупави, че да величаят Турция и да я искат с нейните едва 2% европейска територия/ а това е бивша наша земя!/ в Европа. Те просто не знаят какво е „турско робство” като нас, нито какво е това турска експанзия и турцизация, на които сме подложени сега, ежедневно.
    И не им пожелавам да узнаят…

  11. Наши читалища стават центрове за протурската пропаганда на ДПС
    Огнян Стамболиев

    На площада в Кърджали начело в дните на „Орфеева лира“ се вее турското знаме
    Докато вече двайсет години нашите управници нехаят за културата и просветата, турската национална доктрина от времето на Ататюрк системно и целенасочено корозира българската държава и след като безпрепятсвено нахлу в икономиката и политиката, отцепи цели райони от страната, стигна и до културата, при това до най- българското в нея – народните читалища. Една уникална българска институция, съхранила духовността ни през годините на петвековния варварски геноцид, без аналог в културна Европа.

    В „Крепостта на Доган” – доминирания от ДПС вече небългарски град Кърджали (с истинско, българско име Жерково, което кой знае защо още не е възстановено, а носи това срамно и обидно за всеки българин име!) традиционно се провежда среща на писатели от Балканите, организирана от някаква си „академия за европейска култура“, назована гръмко… „Орфеева лира”!
    Преди време един луд турски държавник писа, че Омир бил… от турски произход и всъщност се казвал… Омер! Сега пък турски „писатели” и „културни дейци“ под егидата на тракийския певец на Родопа – Орфей правят нескопосан и нагъл опит да обединяват писатели от полуострова, макар Турция да не е страна от Балканите и Европа, а от Азия, и въпреки че няма участници от всички страни в региона. На мястото, където тя се провежда, на преден план се вее турското знаме с полумесеца!
    И всичко това се прави с пари на българските данъкоплатци – от фонда на общината / с кмет Хасан Азис!/, Съюза на българските писатели / с председател Николай Петев/ и от Министерството на културата, което субсидира българските народни читалища.
    При това в грубо нарушение на Закона за българските читалища, според който тези уникални институции трябва да служат на българската култура.
    Пак в Кърджали, България, без разрешението на нашите безхаберни управляващи, Република Турция проведе „международния си конгрес по турски език”! Не в Анкара, Измир или Цариград, а в българския град Кърджали?! Наистина, турската „културна” експанзия, финансирана щедро от Анкара, набира сили и вече дава горчивите си плодове, докато нашето правителство и президентът нехаят.
    Повечето от читалищата в Кърджалийския регион / може да се нарече вече „вилает”!/ са вече напълно турцизирани. С турци – секретари и директори, управителни съвети с по един-двама българи, купени от противоконституционната партия ДПС и с дейност, свързана почти изцяло с турската пропаганда.
    Там дори се правят по цели седмици тържества, посветени на… Турската република, чества се „великият Ататюрк” и неговата младотурска „република” (изклала 1,5 арменци- християни и прогонила, ограбила или избила зверски стотици хиляди тракийски българи!), пропагандират се турските обичаи и език, а в същото време това население, в това число и младите, не може да говори български и системно, целенасочено и упорито се турцизира.
    Дори невръстни деца пеят на турски език химна „Турция е в сърцето ми!”… А доскорошната ресорна зам. министърка на културата от Тройната коалиция, чалга поетесата Надежда Захариева, иначе вдовица на поета – патриот Дамян Дамянов, след като се продаде на Доган, стигна дотам, че дори предложи… прекрояване на Закона за българските народните читалища в угода на ДПС и Анкара.
    Пък после се чудим защо тези райони вече не приличат на райони от България и са готови всеки миг да се отцепят като Косово от Сърбия. Но нали това е заветната мечта на Ахмед Доган, когото някои наши продажни журналистки и журналисти като Мадам В. са склонни да величаят като „мъдър политик”. Самият той каза: „Вижте картата на България!” По тази карта сега работи, уж, отцепилият се „сив вълк” Касим Дал, един от основателите на турската терористична организация у нас, известна с атентатите във Врана, Пловдив, гара Буново и др.
    В смисъл какво българско е останало от Югоизточна и Североизточна България?… Впрочем в Анкара вече печатат карти за училищата, в които близо една трета от България (засега!) попада в територията на Република Турция! А в турската карта за Америка българските градове са обозначени като:Фелибе, Русчук, Ески Заара, Долна Джумая…
    Да не говорим за последствията от тази асимилаторска „културна” политика – част от „доктрината Йозал”, за масираната турската политическа, религиозна и културна инвазия в Родопите и Пиринска Македония, за поголовното турцизиране на българите – помаци, които доскоро изобщо не знаеха турски! Там турските медресета и джамии никнат направо като гъби след дъжд…
    Странно е как още са оцелели българските имена на някои от читалищата в кърджалийско, като тези на „Христо Ботев”, „Иван Вазов”, „Гео Милев” и „ Никола Вапцаров”, докато читалището в центъра на областта Кърджали направо се кичи гордо… с турското „Юмер Лютфи”.
    Не е за вярване, но сайтът на тази културна институция има и версия на турски език, в която изявите на читалището се афишират като новини от… Булгаристан! Като прибавим и Турския държавен „професионален” театър за кючеци и маанета „Кадрие Лятифова”, който уж, се обедини с българския драматичен театър „Димитър Димов”, струващ стотици хиляди на държавата ни, картината става наистина срамна и тъжна!
    Докато в същото време български театри, като например „Сълза и смях” или „Йордан Йовков” в Добрич, или унищожения театър в Силистра / единственият културен институт в този древен български град!/ са превърнати в „открити сцени” или по-точно съставите им са ликвидирани! И докато българската култура едва крета, без пари и без подкрепата на държавата, турцизацията върви мащабно и с ускорени темпове!
    А имаме и…национален читалищен съюз? Интересно, защо?

  12. Погромът над тракийските българи през 1913 г. е изтребление и геноцид
    Само в едно българско село Залъф, прочуто със своите вина в цялата империя, са избити 1687 души – и това е втори Батак!
    Проф. д-р Делчо Порязов
    Книгата на акад. Любомир Милетич „Разорението на тракийските българи през 1913 г.“ за всички поколения е и ще си остане библия за тракийския погром, който по думите на самия Милетич
    няма „себе равен
    в новата ни
    мъченическа история“
    Какво всъщност е извършено с тракийските българи по време на трагичните събития през 1913 година? Само разорение или то е било съпроводено и с изтребление, т.е. с фактическо унищожение? Акад. Любомир Милетич още в предговора на втора страница нарича тези събития „Погром“. Очевидно двете понятия не се покриват по съдържание. Акад. Милетич по интуиция е чувствал различието. Думата „разорение“ съдържа преди всичко икономически елементи. Когато се каже разорение, се подразбира загубване на собственост, на богатство. Изречем ли словото „погром“, съдържанието се разширява, изменя се или най-малкото се допълва и с други съставки. В нашия случай – с политическия елемент унищожаване. Истинската дума, обхващаща съдържанието на трагичните събития през 1913 година, описани от акад. Любомир Милетич, възниква десетилетие след неговата смърт и я намираме в решенията на ООН – нарекли престъпленията срещу човечеството – геноцид.
    Разорението и изтреблението на тракийските българи в Източна Тракия е започнало още когато мастилото по Лондонския мирен договор не е било застинало. Турската реокупация на Източна Тракия бележи началото си в разгара на Междусъюзническата война. Тя е насочена в три направления: Енос – Дедеагач, Кешан – Одрин и Чорлу, Визенско – Лозенград, Малко Търново. Големи жестокости са извършени в първите две направления. Българските власти, пък и самото население не са вярвали до последния ден, че турската войска ще наруши Лондонския мирен договор. Но в действителност турците още в началото на юли настъпват –
    „грабят, убиват и
    опожаряват“ – всичко,
    що е българско
    Това, което е станало от юли до октомври, пише акад. Любомир Милетич, „надминава по ужас най-ужасните масови избивания, на които българщината е била подлагана дори и в историческото Баташко клане… убийствата засягат население от двата пола на около 17 села и продължават дълго време с най-сурова безпощадност.
    В самата тактика на Турция планът за реокупация на Тракия е бил съставен още със започването на Междусъюзническата война на 16 юни. В началото на юли турските военни власти вече предприемат съответните действия. Съвсем съзнателно и в съответствие с плана те оставят или по-точно подтикват българското население по-бързо да ожъне и да овършее зърнените култури. И след като зърното е в хамбарите, започват насилствено да прогонват хората от родните им селища и масово да ги избиват. Паролата е – физическо унищожаване на българите, и то по най-варварски начин. Тактиката е от арсенала на Османската империя: напред – организирани и въоръжени отряди башибозук, и след тях – редовна турска войска.
    Трагичната история на българското население от Тракия през 1913 година започва със село Булгаркьой. То е било чисто българско, както показва самото му име, и населено преди 300-400 години с българи от Родопския край. В него са живеели около 2000 души. Не е имало нито една турска къща. Поради тази причина населението е настоявало при водените предварителни разговори между България и Турция за проектираната граница Мидия-Енос то да остане от българска страна. И действително е имало съгласие границата да мине на 5 км източно от селото. Населението е живеело богато, щастливо и посрещнало с радост вестта, че ще бъде в пределите на България. Но така е било до 1 юли. Радостта секнала на 2 юли, когато в селото влезли 120 турски кавалеристи. Една част от селяните усещали какво ги очаква и са избягали в околните гори. Турците събрали оръжието, което имали хората, и заедно с реквизирания дребен и едър рогат добитък, приблизително около 25 000-30 000 глави, откарали в Кешан. Задължили селяните да пекат хляб и да хранят войниците. Това траяло пет дни. На 7 юли турският началник заповядал да се събере в края на селото, край Байдановия мост, цялото мъжко население, за да им държи реч. Явили се около 350 мъже. Но вместо реч била дадена заповед да се съберат накуп. Със залп от заградилите ги турски войници хората били покосени. Само 8 души успели да се спасят с бягство. Жените и децата с писъци бягали от селото.
    Всички застигнати българи
    са били съсечени
    или застреляни от турците!
    В следващите два дни цялото село било „опустошено, разграбено и опожарено“. Загинали 1100 души. Останалите около 900 души живи, между които само 60 мъже, а другите жени и деца, били откарани в Кешан. Младите жени и девойки били пръснати по турските села и потурчени. Така „българското село“ (Булгаркьой) било обезбългарено и затрито от земята. Разорение и изтребление едновременно.
    В същите тези дни турските войски навлизат и в Одрин. Градът е окупиран от тях на 9 юли. Жертвите тук са българи затворници в занданите на Одрин – една немалка част от които пленени войници. Смята се, че тук са избити без съд и присъда 521 души българи.
    След като разорили българските села в Кешанско, турските войски се прехвърлили в следващия район, на север – Узункюприйско. Тук са пострадали почти всички села, в които са живеели българи. Опожарени са селата Чопкьой, Търново, Ерменкьой, Османли и Ново село. В с. Търново най-напред са запалили току-що построената църква. Но най-голямо нещастие сполетяло село Залъф
    прочуто със своите вина в цялата империя. Населението не е успяло да се изтегли и тук са избити 1687 души. Жестока е била участта и на жителите от село Татарлар. Бягащите хора били настигнати на пет километра от селото и били изклани, по думите на очевидец, успял да се спаси, като животни. Загинали са няколко десетки селяни.
    От района на Узункюпри турските военни части се насочили към Одрин и Свиленград (Мустафа паша). Те навлизат в Свиленград на 10 юли и подпалват източната част. Но когато се разбира, че градът ще остане в България, турците го подпалват отново и този път той изгаря до основи. От къщите няма помен, също тъй и от големите масивни и обществени здания – черквите, училищата, болницата, казармата, джамиите, големите магазини – всички са изравнени със земята.
    ДА, НАИСТИНА, ЖЕСТОК, ВАРВАРСКИ ГЕНОЦИД, ЗА КОЙТО НАШИ ПРОДАЖНИ ЖУРНАЛИСТИ И ИСТОРИЦИ КАТО ЗЛАТКО ЕНЕВ ОТ „ЛИБЕРАБЕН ПРЕГЛЕД”, ПРОФ АНДРЕЙ ПАНТЕВ ОТ БКП, ДОЦ ИВО ХРИСТОВ ОТ ПЛОВДИВ, ТЕОДОРА БАКЪРДЖИЕВА ОТ РУСЕ, ПЛАТЕНИ ОТ БЕРЛИН, АНКАРА И ВАШИНГТОН, ДНЕС ИЗОБЩО НЕ ОТВАРЯТ И ДУМА.НАПРОТИВ, ТЕ ХВАЛЯТ ТАЗИ АЗИАТСКА ДИВАШКА ДЪРЖАВА – ТУРЦИЯ, ЧЕ СЕ БИЛА „ЕВРОПЕИЗИРАЛА”! ДА, НО ВЪЛКЪТ КОЗИНАТА СИ МЕНИ, НО НРАВА НЕ, ТАКА ЧЕ НАРОДЪТ Е КАЗАЛ МНОГО ТОЧНО: НА ТУРЧИН ВЯРА ДА НЯМАШ!
    На сн акад ЛЮБОМИР МИЛЕТИЧ / 1863 -1937/
    Рубриката се води от ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ

    • Това е минало. Трябва да го знаем, но не трябва да допускаме миналото вечно да трови настоящето ни. Каква е идеята на този текст: да отмъщаваме, да се мразим вечно с турците, или отново да почнем се избиваме взаимно? Не виждам смисъл в това: случилото се в миналото не може да се промени, умрелите и загиналите не могат да се съживят. Трябва да привикнем да живеем с уроците на миналото си, които са именно за това да не допускаме същите грешки или престъпления. Ако някой ни насъсква да правим същите грешки и престъпления, такъв не ни желае доброто, той иска още да страдаме, по възможност вечно.

      Не може днешните турци да бъдат обвинявани за деяния на техните деди; никой не носи вина за това, което дедите му, в съвсем други епохи, са сторили. Крайно глупаво и злобно е да се насажда съзнанието, че ние, българите, имаме “вечни врагове” и това са, примерно, турците; няма вечни врагове и няма вечни приятели. Който живее със злобата, ненавистта и жестокостта, характерни за минали епохи, такъв е изцяло чужд на водещите тенденции на съвременната епоха, която ни дава шанса да се променим в една съвсем друга, благородна, добра, човечна посока и основа. Да гледаме на другия човек, пък макар и съвсем различен, като на наш приятел, не като на наш враг.

      Лоши хора има сред всички народи по всяко време, но това не значи, че лоши са и народите като цяло, от които произхождат тия лоши хора. За щастие, добрите хора винаги са мнозинство, което именно и е причина за това ние, българите, и то в най-тъмни и сурови времена, въпреки всичко все пак сме живели цели 5 века заедно с турците и сме оцелели; не сме се изклали, както щеше неминуемо да е станало ако лошите, злобните, мразещите хора всред двата народа бяха мнозинство. Доброто винаги, в крайна сметка, удържа победа над злото – така било, така е, така и трябва да бъде завинаги. Трябва да се живее, а с ненавист, със злоба, в желание за отмъщение не може да се живее – или се живее жалко, недостойно, бих казал тъпо.

      Не е и християнско това; с ближния трябва да се сближаваме, а не да се отдалечаваме; трябва да обичаме, а не да мразим ближния си. Нито една религия не учи хората на това да вършат зло. Крайно безотговорно и злоумишлено е да се разделят хората на религиозна основа и, примерно, да се твърди, че мюсюлманската религия, ислямът, учи хората да правят зло. Това не е вярно, това не е истина, това е проява на религиозен фанатизъм, който поражда страшни злини, способни да съсипят живота и бъдещето на цели народи. Нека да опитаме да сме поне малко по-мъдри, извлекли цялата мъдрост, на която историята ни учи; нека не бъдем такива, за които е вярно това, което пише Хегел:

      Изучаването на история ни учи предимно на това, че хората нищо не са научили от историята си.

      Така е било, така е и сега, но така не бива да продължава винаги. Ето, германците, примерно, помъдряха като народ, учейки се от опита на злощастната си история в толкова тъжния ХХ-ти век. Съвременният турски народ пък е изключително мъдър и великодушен народ, който всеки с ръка на сърцето може да го признае ако е общувал повече с турци; има в съвременна Турция всякакви хора, но там има и много демократично мислещи и толерантни, там има твърде много човечни хора. В защита на турската демокрация в Анкара, Истанбул и Измир милиони хора са излизали на демонстрации. Та тия, дето се опитват да ни насъскват едни срещу други, именно българи срещу търци и турци срещу българи, по този начин просто избиват свои най-сериозни личностни и психологически проблеми и комплекси, т.е. мъчат се да избиват, да компенсират непълноценността си. Личността с богата душевност няма как да дегенерира до нивото на злобен комплексар, дето насажда злоба и ненавист към други хора само защото те били, представяте ли си, представители на друг народ или на друга религия.

      Преди време животът ме срещна с един млад човек, турчин, който, оказа се, е твърде образован в религиозно отношение, има духовно образование и, както се разбра, работи нещо в муфтийството или джамията в Пловдив. Аз съм човек-християнин и българин. Проведох много интересен разговор с него и открих, че по нито един съществен въпрос с него нямам принципни различия. Това е твърде одухотворен, поразително мъдър за възрастта си човек. Неговата религия го е направила такъв. Давам само един пример. А простаци, злобари и фанатици има всред всеки един народ, ала ще допуснем ли тъкмо те да ни служат за пример, достоен за следване?!

      Тая надъханост едни срещу други на религиозна почва, която води до такива беди цели региони на света, примерно, Афганистан, Кавказ, Индия-Пакистан и пр., трябва и може да бъде надмогвана само ако по-интелигентните, духовно развити хора в средите на различните народи и религии обединят силите си, щото семената на злото да не попаднат на добра почва и да не пуснат корени в човешките души. Оставим ли не други, а простаците, духовно ограничените хора да дирижират нещата и да налагат своята ограниченост в отношенията помежду ни, добро няма да видим. Тази е мисията на духовно издигнатия и мъдър човек: да пръска духовна светлина, която ще изпепели семената и корените на злото, що тровят душите на човеците. С такива мисли ме обогати разговора с този млад човек, мюсюлманин, работещ нещо в Джумая джамиси в Пловдив или в Пловдивското мюфтийство.

      Който използва религиозни мотиви за да сее ненавист между хората, такъв работи в крещящо противоречие с духа на всяка една религия; подобно поведение не може да си го позволи истинския варващият, духовно издигнат и просветен човек. Всички хора сме братя и сестри, живеем в един дом, това е нашата планета, имаме един баща, това е Бог, на когото, макар че сме му дали различни имена – Йехова, Христос, Аллах и пр. – именно сме деца; сме негови любими деца, щото родителят обича еднакво всичките си дема; как тогава да можем да допускаме кръвни братоубийствени вражди, и то не кога да е, не в безпросветните и тъмни времена преди векове, а днес, в XXI-век?! Това не бива да бъде допускано. Само неверници, хора, нямащи отношение към духа на всяка една религия, могат да си позволят да използват религията за земни, непристойни политически цели, т.е. да сеят ненавист между хората на религиозна, верска почва, което именно означава, че са вдъхновявани от користни, несъвместими с духа на вярата прозаични, суетни и користни цели.

      Вярата чисти и унищожава злото от човешките сърца, тя облагородява духа на човеците. Фанатик на “вярата” става оня, който, собствено, няма отношение към истински съкровеното на самата вяра. А то е: Бог е един, ние сме негови деца, трябва да обичаме Родителя си, а пък тази любов към него ще доведе дотам да обичаме и ближните си, сиреч, нашите братя и сестри. Това е. Просто е. Всичко друго е злоба. Нямаща нищо общо с духа на вярата и на религията – независимо каква е тя.

      Затуй ония, които са вдъхновявани от бесовска ненавист към ближните и зоват към отмъщения и братоубийства, такива служат не на Бога, а на Сатана.

      Наистина, крайно глупаво е да се насажда съзнанието, че ние, българите, имаме “вечни врагове” и това са, примерно, турците. Помислете малко. Ние и „вечни приятели“ нямаме. Казвам това, щото теорията, че наши „вечни врагове“ са турците, върви ръка за ръка с теорията, че наши „вечни приятели“ са руснаците, т.н. „братушки“. Да, обаче ето нещо, което разклаща тези теории до неудържима степен: как е възможно в последния един век да сме видели толкова много зло тъкмо от „вечните си приятели“ (СССР най-вече, но и не само), а в същото време от „вечните си врагове“, именно турците, изъбщо да не сме видели никакво зло в този същия един век?!

      • Понеже съм вярваща християнка, забелязах как говорите за вярата и религиите, бих искала да ви попитам дали сте наистина вярващ християнин или това е просто мнение създадено в следствие на много прочетени книги? Това е тема, която почти не се вписва в темата тук, защото се отнася по скоро за ценностите на истинските вярващите и познаващите Божието слово хора, за имащите страх от Господа християни. Смея да кажа, че сте може би леко наивен господине, щом смятате, че „вълкът си е променил и козината и характера“ в по-добра светлина и вече не е същия. Спор няма, че всички хора са различни и неможем да слагаме всички под общ знаменател, защото наистина има добри, толерантни и съвременно мислещи хора в днешна Турция, които не мислят за миналото, а държат на приятелските отношения със „различния“ от тях човек. Но също така далеч това не ознаяава, че те са се превърнали в наши „приятели“ и закрилници. Как тогава да си обясним разните турски организации и всичките им подривни дейности срещу България? Е това вече далеч не е приятелко мислене, нали така?Нека да не сме наивни и да мислим, че всичко е различно и променено, че нищо не е както преди, защото те само това чакат. Нека да си бъдем добри съседи, толерантни и добри християни, да не таим злоба, а да си помагаме един на друг, но да не изглупяваме и да допускаме грешките от миналотода се повтарят отново. Нека бъдем хитри, като змиите , защото България няма вени приятели, но лешоядите чакат подходящия момент за да разграбят плячката.

  13. Когато българите нахлуват да грабят и се установяват на Балканите да не са нещо по-различно от турските орди?http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%88%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0 А Тридесетгодишната война да не би да е по-хуманна от турските завоевания? Не съм чувал за хуманен завоевател или господар. Господарлъка в онези времена е бил съпроводен с войни и безчовечност. Историята трябва да се знае за да има този смотан човешки род поне малко срам и акъл.

  14. Няма спор, че всяко завоевание се е осъществявало със сила и много убийства. Инак, няма как да се завоюва територия, ако не със силата на меча. Може би това е било напълно естествено за онези времена. Но тук става дума по скоро за изключително нехуманното и античовешко отношение на едена империя, която не само е целяла да завоюва територия, но и да унищожи напълно един народ, да го изтребе до крак. Незнам дали българските завоеватели са действали толкова зверски и безпринципно, като са си позволявали дори да убиват деца и бесзащитни жени. Далеч не ми се вярва да е било точно така! Незнам дори дали изобщо е правилно да се разсъждава по този начин? Но дори и така да е, пак неможе да се онеправдаят всичките зверства на Османската империя.
    Но наистина историята трябва да се помни и това трябва да го разберат турците, които най-нагло дори се опитват да я променят и изопачат, както на тях им се иска да бъде. Най-вече те са онези, които трябва да знаят историята, за да имат поне малко СРАМ и акъл, а не само да се перчат колко са били велики и да помнт само това!

  15. ПРОЧЕТЕНО ДНЕС
    ТУРСКИТЕ ЗВЕРСТВА В БЪЛГАРИЯ
    СТЕФАН СТАМБОЛОВ
    Всекиму е познат даровитият кореспондент на вестника „Дейли нюз“ Е. А. Макгахан, който чрез своите дописки за турските зверства в България възбуди негодуванието на всичкия образован свят против постъпките на турските варвари и всели съчувствие и милост към нашите страдания даже и у народните ни врагове. В настоящата книга се заключават писмата на Макгахан.
    Ето що говори за тях руският издател на книгата „Турецкие зверства в Болгарии“:
    „Писмата на кореспондента на „Дейли нюз“ Макгахан за турските зверства в България съставят едно от най-едрите явления в европейската литература в настоящата (1877) година. Съвършено вярно говори Гладстон в своята знаменита брошура: „Аз напълно съзнавам многобройните заслуги, правени от независимия печат на човечеството, свободата и справедливостта, но, доколкото ми е известно, „Дейли нюз“ е направил най-голямата и блестяща услуга. Ако да не беше мъжеството, решителността на тоя орган на общественото мнение, то ние щяхме досега да стоим в тъмнината, и злочестите българи не щяха да имат своята най-добра и основателна надежда.“
    Всекиму е позната историята на произхождението на тия многознаменателни писма. На 23 юний 1876 година в английската либерална газета „Дейли нюз“ беше напечатано едно писмо от нейния цариградски кореспондент Пирс за жестокостите, правени от турците в България, на основание върху събраните от него местни сведения. Английското обществено мнение се сепна, но Дизраеловото министерство в парламента и в своите органи не само изрази съмнение за справедливостта на тия страшни известия, но направо ги опроверга, като ги назова „сензационни и недостойни за внимание клюки“. Предизвикана на бой, газетата гордо вдигна ръкавицата и като видя, че английското правителство при всичко, че има многобройни агенти в Турция, не може или не иска да разкрие напълно мрачните събития, които позорят нашия просветен век, изцрати в България свой специален кореспондент или комисар, за да направи формално следствие. Изборът най-сполучливо падна върху Макгахан, който вече се ползуваше с голяма известност като кореспондент на една американска газета при руската армия, в Хивинския поход.
    Като пристигнал в Пловдив на 23 юни Макгахан посетил всичките, най-вече пострадали местности и като посветил четири месеца за най-добросъвестно изследване настоящето положение на злочестата страна, върнал се в Цариград чак на 20 ноември. Резултатът на това дознание са писмата, които, като се появяваха според мярката на натрупването на материала, отвориха най-първо очите на Европа, за да види иастоящия характер на турското правителство, извършваните под неговото покровителство беснотии и ужасната съдба на притиснатите християни. Тия писма възбудиха голямо негодование, което се изрази в 300 публични митинга, в които люде от всевъзможни партии и мнения пламенно изказваха, от една страна, отвращение към турското правителство и към политиката на английското министерство, а от друга – своето дълбоко съчувствие към правдолюбивия дописник, който разкри тайната, така старателно покривана не само от турските, но и от английските официални органи.
    Победата на „Дейли нюз“ беше пълна и Дизраели, ако и не направо, но чрез устата на другаря на министъра на иностранните работи, Бурк, беше принуден да признае, че правителството и всичката страна са много задължени на газетните дописници, с помощта на които станаха известни събитията в България. Тая знаменателна съвременна епопея на формално следствие, направено от частната газета върху действията на една могъществена империя, имаше грамадно влияние върху европейската политика и може да се смята за една от главните причини за свикването на цариградската конференция, резултата, от която с такова трескаво безпокойство чакаше всичкия свят.
    Но без да гледаме на едно такова важно, почти безпримерно значение на Макгахаиовите писма, те още никъде не са се появили изцяло, макар че преводи и отломки от тях да се поместваха във всичките европейски и руски газети. Даже в Англия само първите шест писма са напечатани в отделна брошура, а между това само в общия техен състав те представляват пълна, не само обстоятелна и правдива, но даже художествена картина на зверствата, извършвани от турците в България през пролетта на 1876година, и положението на злощастния народ в настоящата минута, за изучаването на което Макгахан е посетил повторно в октомври и ноември всичките прегледани по-напред от него места.
    Затова ние смятаме за полезно, особено във вид на проектите за бъдещото устройство на България, обсъждани в цариградската конференция, да представим на руската публика пълния превод на всичките писма на Макгахан..
    Като изпълни възложената на него задача, той се обърна към английския народ с тържествено заявление своята благодарност за съчувствието, изказано в многобройните митинги. И твърде скромно на себе си предписваше незначителна роля в изобличението на българските ужаси, като уверяваше, че славата, а следователно и благодарността, най-вече принадлежи на Пирс, който най-напред обърна вниманието на Европа върху тия мрачни факти, на английския консул Беринг и на американския Скайлер, които посетиха България в едно време с него. Той така също характеристично забелязва, че винаги е считал за длъжност на всеки човек, а толкова повече на всеки вестникар, да изобличава всяко престъпление, дето то и да е станало, и да брани слабите и злочестите. И затова, като е изказвал твърде слабо негодуванието, което той е чувствал към турските подвизи, той и не подозирал, че ще го обвинят в желание да порази читателите с трескави ефекти, които действуват неприятно върху нервите на образованите хора.
    В отговор на това обвинение, прибавя той, мога само да кажа, че у българските жени и деца, подхвърлени от турците на всевъзможни мъки, така също имаше нерви и че при бездействието, даже отричането на станалите факти от страна на турското правителство, оставаше ми само да известя на английския народ и на всичкия свят за ония действия на турците, за които и досега не мога да си припомня без ужас и негодувание. Това обръщение към народното сърце не остана безплодно: Англия направи на България материална помощ до 50 000 лири стерлинги и нравствена, която, надявам се, съвършено ще измени бъдещето на тоя страдащ, мъченически народ.
    Остава ни да кажем няколко думи за достоверността на съобщаваните от Макгахан сведения. Той се е ползувал от материали от първи ръце и е основавал всичките приведени от него факти върху свидетелствата на иностранните консули, на немските по железницата чиновници, американските мисионери, най-сетне на самите пострадали българи и техните вековни мъчители – турците. Справедливостта на описваната от него картина напълно се потвърждава от официалния отчет на Беринг, който не дотам съчувствува на българите, от протокола, съставен от княз Церетелев и Скайлер, а най-вече от подробното Скайлерово донесение на американското правителство, напечатано тия дни и което в главните си черти съставя само повторение на знаменитите писма на неговия другар по пътешествието. Но окончателният извод на Скайлер така е важен и така напълно съвпада с погледите на Макгахан, щото ние ще го приведем изцяло:
    „В пловдивския, сливенския и търновския окръзи, а така също в съседните места, на които обърнах особено внимание, казва той, има изгорени досущ или отчасти 79 села, без да говорим за многобройните разграбени села. И така, пропаднали са до 9000 къщи, а като смятаме във всяка къща средно число по 8 души, излиза, че 72 000 човешки създания са останали без покрив. Убити според моята сметка има до 10 984. Разбира се, че много още има убити по полето, големите пътища и горите, но за тях не са останали положителни сведения. Затова мисля, че общата цифра на убитите достига до 15 000 души. Сетне са умрели много хора от болести, затвори и пр.
    Факти за позорно оскърбление жените срещаха се на всяка стъпка така много, щото не мога да ги приведа всичките. Изгарянето на домовете, убийствата и всевъзможните зверства, извършени от турците, очевидно съвсем не са били необходими за потъпкването на въстанието, което е било твърде незначително, и селяните при първото поискване давали са оръжието си. Така също тия действия не се оправдават от паниката, защото тя се е била отколе минала, когато войските излезли в поход, или пък с подобни зверства от страна на българите, както утвърдяваха не само турците. Аз старателно изследвах тоя въпрос и не намерих никакви доказателства да са извършвали българите каквито и да са зверства. Само в два случая инсургентите са изгорили две турски села и убили две туркини при бягането им из Панагюрище. Нито една туркиня, нито едно турско дете не са били убити хладнокръвно, преднамерено; нито една туркиня не е била обезчестена, нито един турчин не е бил мъчен, нито една турска къща не е била ограбена и нито една джамия не е била осквернена.
    Мнозина се стараят да докажат, че Портата не само не е заповядвала да се извършват станалите ужаси в България, но даже че не е знаяла за тях. Но има много причини да ни карат да предполагаме, че Абдул Керим паша, сердар-екрем, изпратен в Одрин за усмиряване на бунта и сетне главнокомандуващ на турската войска в Сърбия, Хюсеин Авни паша, бившия военен министър, и Митхад паша са знаяли твърде добре за българските ужаси, ако да не са ги сами възбудили. Но във всеки случай лицата, които особено са се отличавали със своята жестокост и варварство, са получили награди от турското правителство, а тия, които са се старали да действуват законно и им е било жално да проливат невинна кръв, едвам избягнаха от наказанието.“
    (Предговор към преведеното от СТЕФАН СТАМБОЛОВ съчинение на Макхаган и издадено у нас като самостоятелна книга през 1880. Направен е от руското издание на книгата, като в предисловието са заети от там много елементи)
    Подготви за печат: Огнян Стамболиев

  16. За Турция, която е едно нищо, дивашка, варварска държава!

    ……Ами то освен армия и убийци Турция нищо друго не е създала като държава и народ. Всичко са взели от арабите и са го влошили….а езикът е грозен и недоразвит, елементарен….
    5-6 курорта по Средиземно море – всичките бивши гръцки и византийски крепости. Няколко по – големи джамии – всичките са бивши български и гръцки църкви като Света София!
    Най – големият град – бившата столица на Източната Римска Империя.
    Култура – йок ! Азбука – дори и това не взеха от нас. От арабски – на латински букви. Световни постижения в областта на науката, изкуството, културата – нула.
    Водач на ‘нацията’ Кемал Анатюрк- българомохамеданин, роден в село Голо бърдо, Албания. Майка – българка, баша – евреин.
    Най – голямо постижение от 20 век – избиването на 1,5 милиона християни- арменци!
    . Най – голямо икономическо постижение – окупиране на Северен Кипър и като резултат – стремглаво падане на стандарта и изхвърлянето на непризнатата нова република от преговорите за ЕС.
    Какво, какво се е променило в тази средновековна Азия за 800 години –
    същите ислямски забрадки и шалвари, същите миризливи и крадливи неграмотници, същите хора с по 7-8 сополиви деца, същите башибозуци и убийци…Двама писатели се появиха – единият го убиха, другият го забраниха…
    Текст от един от форумите в Интернет

    • Ходил ли си в Турция? Иди, виж и тогава говори, а не като папагал тука да повтаряш простотиите на АТАКА и КГБ…

  17. Pax Ottoman или какво ни готвят на Балканите
    Новото потурчване на България и полуострова
    Регионалната глобализация и цивилизационните предизвикателства
    Боян Чуков 12. Септември 2012
    България подобно на редица източноевропейски страни преживява дълбока криза на идентичността. Този резултат е тежко наследство от мощната радиация на войнстващия атеизъм, вилнял в Източна Европа години наред след Втората световна война. След промените през 1989 г. и разпадането на СИВ и Варшавския договор се получи огромен геополитически вакуум. Самата перестройка в Източна Европа и Русия бе извършена от хора с нисък интелект, играещи единствено ролята на обслужващи „инструменти“ в стратегията на атлантическия геополитически вектор. Мислещият човек в Източна Европа се оказа смъртен враг за западната демокрация и за местната колониална администрация. България се превърна в истинска „лъскава“ витрина на западната лъжедемокрация в Балканския регион.
    Десет години след началото на XXI век особено остро се поставя въпросът: Какво е бъдещето на нацията и националната държава? Преди 15-ина години отговорът бе доста избистрен.
    Глобализацията мощно мачкаше
    националните държави и целият свят методично, подобно на „пластилин“, се формираше по образец тип Pax Americana. Днес сме изправени пред основната дилема на съвременната геополитика и международните отношения. Ако приемем, че оценката на националната държава и нацията трябва задължително да се разглежда през алгоритъма на неолибералната парадигма, която се налага методично кога чрез по-меки, кога чрез твърди методи, то правилният отговор е цитиран малко по-горе. Все още една немалка част от финансираните от чужбина неправителствени организации (НПО) в България с мощно медийно присъствие се опитват да налагат пред общественото мнение именно идеологията на неолибералния глобализъм като Проект на „вечния мир“. Все по-силно се усеща инерционната съставка на това действие, която губи във времето първоначалната си сила. Логично в тази посока се развива и тезата, че трябва, че се налага да се разделяме във времето с толкова скъпия преди години „държавен, национален суверенитет“. Последният според неолибералните идеолози е затворена страница, почти метафора в съвременните международни отношения. Глобализацията, от една страна, ерозира, размива и в крайна сметка срива принципите на суверенната и национална държава. Нагледен пример са страните от Югоизточна Европа. Най-релефно това се наблюдава в т.нар. Западни Балкани, където и с „невъоръжено око“
    се вижда как дишат границите
    Очевидно е, че идеологията на неолиберал-глобализма, вплетена в съвременния процес на глобализация, представлява недвусмислена заплаха за националната държава и държавния суверенитет. В ЕС обаче наблюдаваме и противоположния процес на описания по-горе. Германия, Франция, Великобритания напротив, укрепват своите държавност и суверенитет.
    Прави определено впечатление, че на фона на разпадащата се държавност на редица страни в Югоизточна Европа и на Балканите, наблюдаваме точно противоположната тенденция по отношение и на Полша и Турция. За България е от изключително значение да си дадем правилния отговор на въпроса: защо Турция и Полша правят изключение от останалите страни в нашия регион? Не е сложно да се установи, че и двете страни са „базови“ по отношение на глобализацията тип Pax Americana. По-ясно казано, и Анкара, и Варшава имат еднаква геополитическа ориентация. И двете столици обслужват на регионално ниво глобалния геополитически код на Вашингтон. Те са нещо като „кучета-пазачи“ на геостратегическите интереси на САЩ в тази част на света. Проблемът на Анкара и Варшава се състои в това, че предвид задълбочаващата се финансово-икономическа криза на Запад (да не бъркаме, на Изток такава криза все още няма), поляци и турци ще трябва да обслужват интересите на американците на аутосорсинг – един вид като техен филиал. Накратко, с щатски „камертон“ да настройват във фаза глобалния геополитически код на Вашингтон с тяхния собствен регионален геополитически код. И естествено, всичко това, както бе посочено по-горе, да става на аутосорсинг.
    Протичащите световни политически процеси поставят под сериозно съмнение състоятелността на неолиберал-идеалистичната философия на глобализацията. Наблюдават се ясно очертанията на регионалната глобализация, която по един парадоксален начин се завръща чрез лозунга „Напред към миналото“. Определени пространства се реинтегрират на чисто цивилизационна основа, като това става и на мрежов принцип. Не е сложно да се установи, че бавно, но методично се гради
    буферна зона между Русия и континентална Европа
    Основната цел е да се изгради бараж между Руската федерация и Германия. Това пространство се нарича още и Балтийско-Черноморска дъга. На Север като основен атлантически форпост се оформя Полша, а на Юг тази роля е предоставена от Вашингтон на Турция. Регионалната глобализация се развива, но на Балканите има различни проекти. Турция като регионален играч има определени амбиции да се превърне постепенно почти в глобална сила. Понятието Pax Ottoman е планиран субпроект на Pax Americana. Накратко, чрез исляма, които се завръща в Турция, се рециклира Османската империя. Синергията между идеологиите на неоосманизма, неопантюркизма, неокемализма, че даже и турското евразийство, води към… възраждането на Високата порта и превръщането на Истанбул в център на неохалифата (Neo-Halifelik).
    В проекта Pax Ottoman на Балканите са включени Албания, Босна, Косово, Македония и България. По признание на турския външен министър Ахмед Давудоглу неоосманският проект е роден в САЩ и е базиран върху някои от трудовете на Джордж Фридман. Част на глобалния Pax Аmericana е субрегионалният проект „Големият Близък изток“ (ГБИ), който при реализация предвижда мащабно прекрояване на границите в Евразия. Турският премиер Реджеп Ердоган е съпредседател на ГБИ. Последните събития в Сирия подсказват, че неоосманските амбиции на Турция вероятно ще бъдат преформатирани предимно в посока Балканите.
    За България е вече абсолютно ясно, че в тази нова геополитическа мозайка София е „дадена“ да обслужва турския геополитически регионален код. Огромният проблем и екзистенциална опасност за нас, българите, е, че южната ни съседка, на базата на своята неоосманска външнополитическа стратегия, се стреми да възстанови контролираните от Високата порта преди години територии на Балканите. Нещо повече, прави се откровен опит да се промени цивилизационният код на българския народ.
    В момента Анкара води на българска територия обилно финансирана и модерна информационно-психологическа война. Какво казва теорията в такива случаи? При подобен вид информационна война имаме три фази: захват, настаняване и усвояване. Към днешна дата Анкара е на път да приключи първата фаза и има всички признаци, че се подготвя плацдарм за втората. Атаката на платената с европейски фондове „експертна група“ по линия на Комисията за защита от дискриминация срещу титаните на българската история и литература Левски, Вазов и Ботев в образователната система на страната ни предизвика бурна реакция в българското обществено мнение. Това е очевидно доказателство, че българите все още не са загубили своя инстинкт за самосъхранение.
    Пътят за спасение на цивилизационния код на българите е само един. Първоначално е необходимо да имаме връщане към националното самосъзнание и нациоцентризъм. Вторият етап е екзистенциално важен за оцеляването на всеки един даден народ и той е свързан с правилното намиране на „себеподобния“ в цивилизационен аспект с цел многостранно сближаване и преживяване не само на финансово-икономическата глобална криза. Българите трябва да потърсят общата за нас
    цивилизационна „пъпна връв“
    колективната ни памет за общо минало с други братски народи, транснационална организация и достатъчно силно гравитиране в орбитата на родния за българите цивилизационен център. Ясното дефиниране на външния фактор, който желае да превърне българите в биомаса, също би могло да изиграе достатъчно мобилизираща и консолидираща роля във формирането на новата общност. Като членове на ЕС не можем да пренебрегнем един много важен факт. Повечето православни народи в т.ч. и България, имаме „закъсняло“ в историческото време нациостроителство. Православието обаче е било винаги за българския народ основен стълб за самоидентификация.
    Опазването на цивилизационния код на нашия народ може да стане само чрез изход от глобализацията тип Pax Americana и връщане към Православието, което е призвано да бъде духовен вожд на българите. Така, както е било през онези 500 години на варварското турско робство. Необходимо е и час по-скоро да се възстанови и загубената комуникация в рамките на евразийското пространство. Носеща конструкция в това измерение е руският език. Но това е вече друга тема. И да не забравяме! Конкретната любов към истината винаги е териториална!
    Сподели във Facebook Приятел

  18. ЕДНА БЕЗРОДНА КНИГА
    Огнян СТАМБОЛИЕВ

    „На крачка пред времето” или „Държавникът-реформатор Мидхат паша” е името на новата книга на русенската османистка Теодора Бакърджиева, щедро субсидирана от Анкара, написана по идея на турския консул в Бургас Сефа Юджер, известен с интереса си към вътрешните дела на България. Според признанието на авторката, той я бил накарал да погледне на Мидхат паша с „нов поглед, като непредубедена европейка”. За целта, заедно с посланика на Турция у нас, консулът Юджер, й издействал солидна субсидия от голямата турска банка „Зираат” за едно луксозно и безполезно, бих казал дори вредно, издание.
    В уводните си, преливащи от възторг и благодарности думи, развълнуваната авторка споделя: „Благодаря на съдбата, която ме поведе по този път и ми позволи да съпреживея един ДОСТОЕН ЖИВОТ!”. Да, драги читатели, не се чудете, тук не става дума за живота на Раковски, Ботев, Каравелов, Левски и Караджата / Мидхат е паша е неговият убиец!/ на хилядите достойни българи дали живота си за нашата свобода, а… за живота на един от нашите поробители, от най-опасните и коварните, „реформаторът” Митхад паша, който ако беше напълно успял с „реформите” си, сигурно сега щяхме да бъдем още в границите на Турция! Защото какво е целял всъщност този „велик и мъдър реформатор”? „Този ерудит, този философ, този строител? Чрез някои козметични промени да запази статуквото на варварската Османска империя и България да остане под робството – още някое и друго столетие, ако българите се съхранят като народност. За щастие, консервативните сили от Високата порта не са го разбрали и след като е бил обвинен в атентата срещу султана, е осъден и изпратен в изгнание в Анадола.
    Наистина, нещастна е нашата историческа съдба! Както писа забележителният български драматург Станислав Стратиев: „Ние сме без късмет, дори на поробител не случихме!”. Нашето петвековно робство е без аналог в културна Европа. Повечето от европейските народи са били за по-дълго или за по-кратко време под нечие чуждо робство. Но когато Италия е била под австрийско робство е имала Верди, а Полша – под руско : Мицкевич и Шопен. Толкова жестоко, примитивно, безпросветно, варварско беше само нашето. То ни осакати за векове – промени съдбата ни, националния ни характер, замърси хубавия ни и звучен славянски език с грозните турцизми, забави културното ни и икономическото ни развитие, нанесе непоправими поражения върху генофонда ни. Демографите твърдят, че ако не бе то, щяхме да сме от големите нации и сили на континента, с близо 60 милионно население. Да, нашата трагедия е била в това, че сме били поробени в един кризисен момент в историята ни от една силно военизирана държава с по-ниска степен на цивилизационно развитие, която е упражнявала цели пет века истински геноцид у нас. Геноцид, за който още не сме получили извинение от Анкара.
    Няма да се спирам тук на хвалебствията на българската историчка за турския държавник. Да, той е направил доста неща,
    доста е строил, реформирал, но за…Турската империя. А с българските борци за свобода и национална независимост се е разправял безмилостно, зверски, жестоко. След потушаването на бунтовете в Южна България през 1857 година започва възходящата му кариера, при която стига до поста губернатор или валия на Русенския вилает, заемащ цяла Северна България.
    Цялата книга с немалък обем, близо 300 страници, е едно „похвално слово”, една ода за този турски паша. Чета и не мога да повярвам на очите си, че един български историк може да стигне дотам, да разхвалва един поробител. Защото Мидхат е имал една-единствена цел, реформирането на изостаналата и ретроградна Османска империя, за да бъде тя съхранена в новите политически реалности на Европа. Също, както неговите наследници днес, Ердоган и сие искат да възродят омразната Османска империя, потискала и тормозила векове наред десетки народи от Азия, Африка и Европа. Затова бяха и тези нагли турски демонстрации с т.нар. „Влак на Османска империя” от Виена до Цариград, по чиито вагони имената на Пловдив, Стара Загора и Русе бяха изписани като „Филибе”, Ески Заара” и „Русчук”, като географската карта за турските училища, на която една трета от България е в…границите на Република Турция / Всъщност вече една трета от нашата прекрасна страна е вече под властта на петата колона на Анкара – антибългарската и противоконституционна партия ДПС/.
    Жалкото е обаче, че след скандала с Батак, субсидиран от Анкара, се появяват четива като този панегирик за един от нашите поробители. А на иначе упоритата и трудолюбива авторка Теодора Бакърджиева бих препоръчал да напише подобни вдъхновени книги за нашите герои от тази трагична епоха. Те не бива да бъдат забравени, нищо, че от Анкара няма да получи пари, похвали и покани за гостувания за тях…

    И накрая искам да цитирам нещо от самия герой на тази безродна и вредна книга, която е написан сякаш от турски, а не от позицията на български историк / като потомък на стар възрожденски род на книжовници и революционери, се чувствам лично обиден от този текст/.
    Мидхат паша е познавал добре населението на тогавашната империя и разпространението на Исляма като религия по българските земи. Той е управлявал тези земи и като велик везир и висш държавен служител е имал достъп до информация, документи и факти, които понастоящем трудно може да се открият. Неговото автентично признание в статията „Турция в своето минало, настояще и бъдеще“ пред френското списание „Ревю сиантифик дьо ла Франс е дьо л`етранж“, година VII, януари-юли 1878 г., стр. 1152, има особен о висока достоверност и стойност:
    … Между българите има повече от един милион мохамедани. В това число не влизат нито татарите нито черкезите. Тези мохамедани не са дошли от Азия, за да се установят в България, както обикновено се мисли. Това са потомци на същите тези българи, преобърнати в Исляма през епохата на завоеванията и следващите години. Това са чеда на същата тази страна, на същата тази раса, и от същото това коляно. А между тях има една част, които не говорят друг език освен български…”
    Мидхат паша

  19. Чета посланията на „Методи Захариев“ и се питам: О, Огняне, даже Стамболиев, порази что се срамиш да пишеш във форума с името си?

  20. Neka toi i drugi kato nego posetiat Turcia (izvan predelite na Vizantia).

    Sashto i dori Germania – Köln, Dortmund i drugi gradove, koito turcite prevzemat, polzvaiki strategiata „Kosovo“. Tam zapochva da prilicha na Turcia, ot kiato normalnite hora biagat.

    Poznavam pone 4 bulgari, koito rabotiat v Ankara po „evropeiski“ proekti. Te svidetelstvat, che turskite im kolegi do edin tarsiat nachini da se spasiat ot Turcia, i to ot predi godini.

    Na men stana iasno oshte predi 20 g., che turcite, s pomosht ot DSP, BSP, amerikanci i niakoi drugi skoro shte prilapat polovin Bugaria. Poznavam naseleni mesta v BG, kadeto upravliavat turci (naprimer kato kmetove). Biagane mu e maikata.

Вашият коментар