Изложба на големия български художник Атанас Пацев в Пловдив

Вчера в галерия „Дяков“ беше открита изложба от картини на пловдивска тема на големия български художник Атанас Пацев. Името на този художник не е сред имената, за които се шуми – и тъкмо това показва, че той е сред творците, които са създали най-значими за България ценности, сравними с тези на водещите европейски художници. Защото ние сме такива, че не ценим истински голямото, а се прекланяме само пред мимолетното и преходното.

Творчеството на Атанас Пацев е изпълнено с философски и психологически прозрения за човека, света и битието и въздейства невероятно силно на душата. Непризнаван приживе от официозната тогава критика, защитничка на „социалистическия реализъм“ – за тях тогава той е бил „абстракционист“ и „експресионист“! – Атанас Пацев не беше оценен по достойнство и в годините на демокрацията, увлякла се най-вече по „култура“, която е тъкмо на едно посредствено чалгаджийско ниво. Разбира се, което не се цени у нас, се цени в Европа и в света. Но кога ли ще дойде времето и у нас да бъде оценен по достойнство един художник, който наистина е основание за гордост на нацията ни?

На откриването на изложбата присъства и синът на художника, който също твори на попрището на това изкуство: Алесиян Пацев. Аз лично обожавам да се потапям в атмосферата на невероятно силни духовни преживявания, които излъчват картините на тези двама художници. Човек се чувства прероден и духът му се устремява в най-висши простори след такъв контакт с тайнството на истинското изкуство.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s