Разговор с приятел по темата за пропага(н)дната война, която рубладжиите, руските мекерета водят срещу България

Тази сутрин с Martin Demerdzhiev, мой приятел във Фейсбук проведохме следния разговор по важна, по нашето разбиране, тема; той ми прати видео, съдържащо интервю на медийния любимец доц. Иво Христов, та в тази връзка започна нашия разговор, а какво си казахме по-нататък можете да видите сами око проследите разговора ни:
Martin Demerdzhiev каза: Доц. Иво Христов, 12 януари 2016 г. | Шоуто на Слави Здравейте, чуйте този човек какви ги приказва в национален ефир. И той е преподавател в два университета. Къде е Георги Лозанов – папионката? Как може така да се лъже в 2016-ста година?!
Ангел Грънчаров каза: Здравейте! Линкът, който ми пращате, не се отвори. А иначе и моето мнение за този човек с папийонката изобщо не е високо, напротив.
Martin Demerdzhiev каза: Качили са го и в ютуб. В „Шоуто на Слави“ на 12.01.2016 г. гостува социологът доц. Иво Христов. „С присъщия си интелект той направи безпощаден анализ на българската действителност.“ 🙂
Ангел Грънчаров каза: А пък такива като тоя И.Христов са презрени рубладжии, за пари явно са готови да си продадат не само родината, но и собствената си майка.
Martin Demerdzhiev каза: Освен, че БАН са произвеждали тубички с космическа каша, кое точно ни е правело „космическа държава“ преди 25 години.
„Преди 25 години България беше сред 35 най-развити страни в света.“
„Преди 25 години България имаше толкова танкове, колкото Гърция и Турция взети заедно.“
„Преди 25 години България беше една от водещите страни в електрониката.“
Написах коментар във фейсбук с въпрос дали човекът е чел доклада на Петър Младенов от преди 25 години. Коментарите са само хвалебствия. Можете да ги прочетете. А моят коментар беше бърже изтрит.
Коментар: „Този човек трябва да бъде издигнат за Президент!“
Коментар: „Симпатичен, умен и ерудиран мъж… жалко че останаха малко като него в България. Искам да му стисна ръката за умните думи.“
Ангел Грънчаров каза: Къде е това обсъждане във фейсбук?
Martin Demerdzhiev каза: Ето тук е страницата на шоуто на Слави, потърсете разговора за интервюто с Иво Христов.
Ангел Грънчаров каза: Страшна работа, явно другарите добре организират „коментарите“ 🙂
Martin Demerdzhiev каза: Може би го гласят за партията на Слави.
Ангел Грънчаров каза: Най-вероятно ще му възложат политическа роля щом като толкова хубаво умее да прави доста хора на идиоти. Пък и Слави не кани току-така, заради хубавите очи, този или онзи в шоуто си… Вижте: Щатният пропагандист на кремълската „правда“ за България циркулира триумфиращо по медиите – вижте го при „гражданина Слави“, простете, ще ида да повърна!
Martin Demerdzhiev каза: 🙂
Ангел Грънчаров каза: Само хвалебствени коментари, аз не бях виждал такова явно манипулация! Страшна работа!
Martin Demerdzhiev каза: Партията на Тодор Славков също заложиха на такъв стил говорене „преди 25 години“ еди-какво си, но май нищо не събраха на изборите. Прости сме, но май не чак дотам.
Ангел Грънчаров каза: Да, но много от младите биват впечатлявани от такъв род манипулации, а битката в крайна сметка се води за съзнанията на младите.
Martin Demerdzhiev каза: Аз попаднах на това видео като споделено от 2-ма досега. Не особено близки приятели. Познати.
Martin Demerdzhiev каза: Ясно. Явно си живеем в различни светове, аз също май нямаше да попадна на това видео. Много интересно са омесени истини, полуистини и лъжи, всичко обаче и изтълкувано съвсем превратно. Там е патология. Особено тежка.
Ангел Грънчаров каза: Тоя другар Христов е даже и срещу психоанализата! 🙂 Всичко западно за него е лъжа! 🙂
Martin Demerdzhiev каза: Яд го е, че световният съюз на психиатрите беше изключил неговата мила родина СССР, защото пълнеха лудниците с политически затворници.
Ангел Грънчаров каза: Знаеш ли кое е най-тъжното (извинявай че пиша на „ти“, но се знаем отдавна). Моят собствен син завърши политология в ПУ и това недоразумение му е преподавало (заедно с други такива, ПУ е голяма ченгесарница); синът ми се промени, преди да встъпи в ПУ, идваше без да съм го канил заедно с мен на митингите на СИНЯТА КОАЛИЦИЯ, а сега е зомбиран така, че изцяло верва на приказките и на тоя Христов, и на други подобни, а Слави за него вече е „най-честен народен трибун“… Страшна работа! На никой не съм посмял да кажа това… досега! Аз на много хора съм повлиял, мои ученици, синът ми обаче успяха да ми го окрадат тия лъжци.
Martin Demerdzhiev каза: Значи този Христов е бил преподавател на сина ти?
Ангел Грънчаров каза: Интересно е, че аз не мога да напиша коментар на страницата на шоуто на Слави, изглежда отдавна са ме блокирали там заради някакво мое изказване… Да. Омаял го е… смята го за най-умен… Бил казвал „самата истина“ 🙂 Спорим всяка вечер, но промяна няма, а той взе мен да ме възприема за „народен враг“, да, синът ми ме смята за народен враг! 🙂
Martin Demerdzhiev каза: Аз спорих с Даниела Горчева. Тя смята, че такива хора трябва да се осмиват и нищо повече.
Ангел Грънчаров каза: И един ден нищо чудно като Павлик Морозов да вземе да иде да ме предаде на народната милиция, ако доживеем пак такива времена. 🙂
Martin Demerdzhiev каза: Не го познавам, но се надявам, че ще го изживее това нещо. Аз смятам, че такова говорене на лъжи за комунизма трябва да бъде подсъдно, така както е подсъдно в Чехия мисля, че го приеха.
Ангел Грънчаров каза: Наложи се да харесам страницата и сега мога да пиша, написах ето това: Тук шегаджии ли са се събрали само?! Нима сте сериозни като пишете, че този Христов бил казвал „самата истина“?! 🙂 Оценявам шегите ви. Та той е едно най-треторазрядно руско мекере, което за пари е способно на всякаква мерзост. Една по една той спазва опорните точки на Кремъл по българския въпрос.
Martin Demerdzhiev каза: Но Даниела Горчева, която много уважавам, не е съгласна и смята, че трябвало с такива хора да се води диалог. И че те трябва да се осмиват. Ще го изтрият.
Ангел Грънчаров каза: Аз също съм склонен да мисля, че публичният сблъсък с такива хора е полезен за публиката, само чрез дебати може да се върви към позитивна промяна на съзнанията, но е лошото, че медиите не дават думата на тия, които биха могли да встъпят в дебат с лъжците.
Martin Demerdzhiev каза: Аз знам, че не е много демократично, но все пак законите ги твори обществото, те не слизат от небето като скрижалите на Моисей. За нашата ситуация ако не се гласува такъв закон ще бъдем така още 100 години. Вярно е, че ще е по-качествена промяната. Това са си лъжи. Тези хора служат на чужди интереси. Вероятно те вярват в тези лъжи обаче.
Ангел Грънчаров каза: Да, вярно е, те лъжат, но идея се побеждава все пак само с идея. Забраната ще се изтълкува като признание за слабост. Истината няма нужда от забрани за да победи лъжата. Не, най-хубавото е, че лъжците като тоя Христов сами не вярват на лъжите, които ломотят. Това си личи по погледа му, не знам дали го забелязвате. Той има типичен поглед на платен лъжец, той самият и дума не вярва на това, което говори, а го говори само за пари. Той има алчния поглед на хитрец-печалбар, намерил златна мина. Във всеки случай не е такъв глупак, че сам да вярва на лъжите, които бълва. Но е там работата, че много немислещи хора се връзват на приказките му…
Martin Demerdzhiev каза: Съгласен съм. Ако бяхме в Холандия. У нас тепърва се оформя някакво гражданско общество и тези дърпат нещата страшно назад. Те зомбират.
Ангел Грънчаров каза: Ако обаче повече мислещи хора се ангажират да водят тия дебати с платените лъжци на кремълската правда, то лъжците скоро ще бъдат натикани в миши дупки. Както бяха млъкнали от страх в първите години на прехода, тогава не бяха така нагли. Позволихме им да се разпашат и разгащят. Води се страшна идеологическа война, в нея е престъпление да си мълчиш когато наглеците и мерзавците, които искат да откъснат България от цивилизования свят и да я натикат пак в руския гнусен нужник, за руски пари правят чудеса от какви ли не медийни подвизи!
Martin Demerdzhiev каза: От дълго време в мрежата се разпространява една снимка с Либия преди и след Кадафи. На мен ми е ясно че това е антиамериканска пропаганда, но все пак извода, който можем да си направим е, че демокрацията не е като вълшебните пантофки, които като ги обуеш и става чудо. В една северна Корея ако се приложи демокрация по холандски модел, какво ще стане? Някак си за такива несвободни общества трябва нещата да стават постепенно. От някакъв полуавторитаризъм към постепенно либерализиране.
Ангел Грънчаров каза: Аз днес имам часове от ранна утрин (7.30 до късния следобед, 8 учебни часа имам, с две прекъсвания за по час), цели 10 часа съм в училище, черноработник съм, ще трябва да ставам да се приготвям за работа. Хубав ден ти желая! Приятно ми беше да си поговорим.
Martin Demerdzhiev каза: Разбира се и на мен! Приятни часове!
Ангел Грънчаров каза: Напълно споделям такава теза. Демократичният манталитет трябва да израсте в душите, за да даде добри плодове; нито свободата, нито демокрацията могат да се внедряват насила или набързо. Ако не възразяваш, че опитам да публикувам още сега нашия разговор в блога, мисля, че казахме важни неща по важни теми, които е добре да стигнат до много повече хора?
Сега ми хрумна тази мисъл
Martin Demerdzhiev каза: Не възразявам.
Ангел Грънчаров каза: Само ще се наложи да си взема лаптопа и от работата да свърша това нещо, щото сега нямам време тука, от къщи.
Martin Demerdzhiev каза: „СУ не разреши среща на Слави със студентите“. За днес имаше среща със Слави на факултета по журналистика. Но явно няма да има. Малко да си оправим настроението!
Ангел Грънчаров каза: 🙂
Martin Demerdzhiev каза: Понеже ми сподели, за сина ти, според мен ако все още имате диалог помежду си, трябва да си говорите за човешки неща. Не за политика. Аз направих така с един пoзнат. Ако той заговори за политика сменям темата или обръщам на майтап. Старая се да говоря с него повече за духовни неща. Без да се конкретизират нещата политически. Духовността подкопава комунистическите измишльотини и след време той сам ще стигне до съответните изводи. Политическите въпроси са човешко творение, а духовните неща са универсални. Те са в основата на нещата. За да повярва на този човек, значи му е липсвала основа, но това е нормално за млад човек.
Преди време спорех с един мой студент. По най-конфронтиращ начин с месеци по тези въпроси. Накрая той ме изтри от скайпа си. Но след няколко месеца сам по някакъв начин е преобърнал разбиранията си и ме потърси. Сега е много по-яростен антикомунист от мен. Но аз мисля, че нещата не могат да се осъществят по този начин между баща и син по разбираеми причини. На някаква стара римска колона в Сиракуза бил издълбан надпис:
„Нищо добро няма да излезе от младите поколения!“
Поради някаква причина има конфликт между поколенията, който датира още от древността. Понякога конфликтът е градивен, понякога не. Но младите искат да бъдат различни от старите и изглежда, че това е нещо съвсем естествено за хората. Мисля, че идеологическият смисъл на консерватизма е да се пребори с този разрив в отношенията между старото и новото поколение.
Ангел Грънчаров каза: Благодаря, намирам много разум и мъдрост в думите ти. Що се касае до отношенията ми със сина това ще го последвам, иначе по човешките неща се разбираме изцяло, по политическите обаче сме в конфликт. Знам, че това с времето ще се преодолее. То е важно и у нас, в България, работите да потръгнат в друга, по-приемлива посока. Но за това вече сме отговорни ние, гражданите. Това обаче е друга тема за нов разговор.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s