Четвърто отворено писмо до вечно засмения ни и по комсомолски бодър кандидат-президент Росен Плевнелиев

По повод публикацията в моя блог със заглавие Открито писмо до Р.Плевнелиев, свързано с проверка на неговата годност за длъжността „Президент на республиката“ възмутена гражданка и, предполагам, фенка на любимците на масите Боко Борисов и Росен Плевнелиев, не е могла да сдържи бурния си гняв, в резултат на което е написала една многозначителна реплика; по повод на тая реплика пиша и поредното си писмо до кандидата за президент с китното име „Росен“, като тоя път просто ще му препратя своя отговор, без да му пиша специално писмо; ето сега и гневния коментар на гражданката Елена, и моя отговор, дадени един под друг:

Здравейте, само за „протокола“: защо смятате, че имате нужната компетентност да обучавате кандидат-президенти в това да бъдат президенти? Собствен опит ли смятате да споделите? Дали днес не сте забравили нещо сутринта?

Гражданката, както забелязвате, ми намеква дали съм си пил хапчетата; а ето сега и моя отговор до нея, който, както заявих, същевременно е нещо като своеобразно четвърто отворено писмо до вечно засмения ни и така по комсомолски бодър кандидат-президент Росен Плевнелиев:

Драга и толкова любезна, пък и загрижена госпожо,

Благодаря Ви за чудесния въпрос, който ми задавате; ще Ви отговоря, при това ми давате повод да използвам Вашия въпрос, та да кажа нещо важно и до толкова симпатичния ни и винаги усмихнат наш кандидат-президент Росен Плевнелиев; моят отговор до Вас ще бъде нещо като поредния ми урок до кандидат-президента ни, който нищо чудно в неделя да ни стане и президент; ето какво считам за нужно да Ви отговоря:

Да, имам нужната компетентност да обучавам кандидат-президенти – понеже работя в тази сфера вече десетки години; философ на политиката съм, много съм мислил, търсил, писал и прочие. Като президент не съм работил, но това съвсем няма някакво значение; Гоце примерно е бил президент, съгласна ли сте нему да поръчаме да обучава Вашия кумир Росенчо? Прочее, и самият Плевнелиев, дето претендира (доскоро не претендираше, а се плашеше!), че ще се справи, до този момент не е бил президент; прочее, ако се замислите по-дълбоко ще откриете с удивление, че никой човек на тази земя не се е научил да бъде президент от опита, щото всички президенти все някога стават такива без преди това да са били. 🙂

Не знам дали сте чували или чели – в което твърде се съмнявам, щото ако бяхте чели, нямаше да ми зададете толкова многозначния си въпрос! – за разбирането на великия Платон по тия въпроси, но той директно пише ето така:

„Докато философи не се възцарят, или докато сегашните царе не започнат задоволително да философстват, човешкият род да не чака края на злото.“

Много е интересен въпросът защо именно философите би следвало да управляват; Вий ме подтиквате да напиша статия по този въпрос, за да разясня, но трябва да Ви кажа, че истината, изречена за първи път от Платон, едва сега все повече се осъзнава. Не зная дали сте чули или чели, но в Европейския съюз се прие, че трябва да съществува „Съвет на мъдреците“ като един най-висок орган. Това нещо трябва да Ви говори. И още нещо: философите са при изворите не само на европейската демокрация, но и на европейската цивилизация изобщо…

А че съм философ, вярвам, няма да отречете, макар че и да отречете, то трябва да признаете, че „титлата“ философ не се дава подобно на това как на Боко присъдиха титлата „почетен художник“ – прочее, не зная защо не са се сетили да му дадат все още титлата „почетен (дървен) философ“?! – а може да се заслужи с много работа на попрището на мисълта, духа, философията и прочие. От гледна точка на философ като мен заниманието с политика е детска игра, с която обаче се захващат да играят съвсем неопитни и най-вече немислещи хора (особено у Българско!), което води дотам, че тя се превръща в една твърде опасна играчка.

Този Росенчо, който така харесвате, явно си мисли, че е придобил „уменията“ си в политиката вероятно, предполагам, заедно със сученето на майчиното си мляко; то, прочее, и тарторът му Боко си мисли така; у нас се смята, че заниманието с политика и особено пък властването, управляването, е „най-лесното нещо“. Което обаче съвсем не е така, особено пък за тикви и дървени глави – отбележете, казвам „дървени“, не „държавни“ глави, разликата е от Земята до Небето! – каквито, за жалост, са огромната част от управляващите, от политиците ни.

Абсолютно неопитен и неразбиращ от политика човек като Росен Плевнелиев сега се докопва до най-високия пост в държавата по каприза на един самозабравил се авторитарист, какъвто е Боко от Банкя; това вещае страшни беди и злини за държавата. Като български гражданин и философ правя нещо тия беди и злини или да бъдат избегнати, или ефектите им да бъдат поне намалени. Както виждате, самонадеяните ни тъпи управници не рачат да се вслушат в предупрежденията на един разумен човек, какъвто по презумпция е философът. Прочее, това последното, за разумния човек, го написах само за да Ви ядосам, но Вие явно не знаете, че тъкмо разумът, разумното и истината са територията на заниманията с философия.

Опитът и световната история показват, че винаги когато политиците и управниците не са се вслушвали в предупрежденията на философите, на разумните хора, винаги, повтарям, винаги, без никакво изключение, са си чупили главите. Не зная дали Ви е известно, но най-велики управници, като Наполеон, да речем, или като Александър Македонски, са били постоянно в обществото на умни хора, на философи, а пък Александър, както е известно, е ученик на самия Аристотел.

Тъй че тоя пуяк Росенчо, като не ще да се вслуша в предупрежденията ми, нека да си чупи главата. Жалкото е обаче, че такива като него, преди да си счупят главите, нанасят непоправими беди и злини на цялата нация. Но пък и нация като нашата, която сама си подготвя бедите тъкмо заради крещящата си неразумност, заради крещящия недостатък на умствена способност, изглежда съвсем си заслужава управниците.

Тази известна мисъл – и с това завършвам – а именно, че всеки народ си заслужава управниците, е достоен за правителството си, е изречена от великия философ Георг Вилхелм Фридрих Хегел.

Това е, любезна госпожо, вярвам, сте доволна от отговора ми, а и да не сте доволна, проблемът си е Ваш. А пък нашите, на цялата нация, проблеми идват от това, че мнозинството от гласоподавателите у нас са тъкмо като Вас, т.е. изобщо не мислят, а гласуват само по симпатия. Примерно понеже Росенчо бил „арен“ и „убав“, много добре се бил пъчел, подобно на тартора си, на народний любимец Боко, дайте него да изберем за президент на нещастната ни Республика; той мислят пословичните български кратуни…

И точно затова винаги си получаваме заслуженото, както, уви, ще стане и тоя път. Аз само предупреждавам, пък вие ако щете ме слушайте…

ЗАБЕЛЕЖКА: Драги г-н кандидат-президент Плевнелиев, текстът по-горе е поредното ми открито писмо до Вас, на което Вий, разбира се, няма да обърнете капчица внимание; понеже, вероятно, съдържа толкова неудобни за Вас лично истини. Правете каквото щете, аз моя дълг като гражданин и философ го изпълнявам…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и „народопсихологични“ комплекси, които са живи и в нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

12 мнения за “Четвърто отворено писмо до вечно засмения ни и по комсомолски бодър кандидат-президент Росен Плевнелиев

  1. Вие сте даскал в училище, как ще обучавате президенти… нелепи са претенциите ви 🙂 Но може би Калфин ви е по вкуса, де да знам. Рано или късно всеки стига нивото си.

  2. В дните след първия тур не чувам от Плевналиев нищо ново,което да ме мотивира да гласувам за него.Все старата песен как гради България.Струва ми се,че така както е тръгнал Росенчо току изградил и АЕЦ „Белене“.Жалко,много жалко за многострадалната ни родина…

    • Моето впечатление е същото; неспособен е да приобщи хора като мен и теб; жалко; не става за тая работа; не че Калфин става, но е по-опитен; по-опитен е и в предателстватата; тежък избор ни предстои; аз не бих се отказал от гласуване, но понеже няма алтернатива на тия двамата кандидати – те са от типа „фани единия, удари другия“, крайно големи и безхарактерни мухльовци! – съм склонен да предложа такъв един вариант; примерно, да напиша на бюлетината „Нито един от двамата; гласувам за българската демокрация, която благодарение на такива като Плевнелиев и Калфин и техните тартори, е в такова окаяно положение!“. Е, гласувайки по този начин ще си запазя достойнството; а пък ако и други хора приемат тоя почин за протестен вот, ще можем да се изброим колко сме тия избиратели, дето не виждаме достоен за президент от двамата кандидати; недействителните бюлетини ще покажат броя на истинските демократи у нас, които наистина нямаме в тази ситуация друг, достоен изход… не мога да си харизам гласа на кандидати, които не направиха нищо за да ме спечелят…

      • Не споделям; не мога да си хвърля гласа, да го харижа на Плевнелиев; той нищичко не направи да го спечели; аз ще гласувам за обезсилената и повалена българска демокрация, така ще напиша на бюлетината; ако и други се включат в този почин, ще можем да се изброим кои сме истинските демократи; един демократ няма да допусне да забие и той своя пирон върху ковчега на българската демокрация; или да подхвърли и той своята съчка на нейното аутодафе; Бого и Плевнелиев, нашият Путин и нашият Медведев, ще погубяят демокрацията ни; няма да им помогна. Вие както искате постъпете.

      • Това е моят отговор на призива на М.Радев във ФБ да се гласува за Плевнелийчето…

      • Още една добавка към дискусията към страницата на М.Радев http://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=287566261274529&id=100000634715406 :

        Антикомунисти и демократи, които нямат нищо против България да се путинизира по примера на Русия (което непременно ще стане ако се гласува за Плевнелийката, нашият роден Медведев, предложен от нашия роден батюшка Путин, именно бат ви Боко) нямат морално право да се наричат антикомунисти и демократи. Демократът и антикомунистът не правят никакви концесии на комунизатори-путинисти от типа на Боко и Путин… така смятам аз, тъй че в неделя ще гласувам и против двамата мухльовци-марионетки, състезаващи се за президент, и ще напиша на бюлетината си „Гласувам за унизената от кандидатите и техните тартори многострадална българска демокрация!“. Тия, които сме за демокрация и против путинизаторите на България, които играят в комбина, можем да се изброим по недействителните гласове. Прочее, държа на това съвестта ми да е чиста и няма да се опозоря да гласувам нито за Гоцевия, нито за Боковия човек…

      • „…да напиша на бюлетината „Нито един от двамата; гласувам за българската демокрация, която благодарение на такива като Плевнелиев и Калфин и техните тартори, е в такова окаяно положение!“
        Ами освен така да направим!

  3. Драги ми демократ смехурко Недялко Тенев,

    по-добре си стойте в къщи, че от колебание ще ви се запали главата. И си пригответе една кана със студена вода да си я излеете на главата като в неделя изберат без ваше участие, но със ваше съдействие, другаря Калфин.
    И докато стоите на тъмно в къщи в очакване на изборните резултати, то трябва да знаете, че червените бабички нямат вашите колебания и ще са от ранни зори в избирателните секции, а пък туркините са с написан на ръцете правилен номер, за да не объркат нещо горките.

    Предлагам ви да прочетете това и да престанете да плачете:

    Вдясно на сайта на Иво Инджев има 17 връзки на блогове. С изключение на блога на Едвин Сугарев и донякъде frog.news никой не коментира вече факта, че в неделя предстои балотаж. Всички мълчат.
    Моля Ви, Меглена Кунева няма да участва в балотажа. Моля Ви, забравете М. Кунева за момента, за 3-4 дена.
    Докато Вие мълчите, другаря Калфин припознава в момента това, което Костов поиска от Плевнелиев.
    Моля да прочетете долния призив и поне това да коментирате.

    Призив
    26 Октомври 2011
    Проф. Димитър Ненов

    Уважаеми съмишленици и скъпи приятели,предстои втори тур на изборите за президент. Всеки от нас трябва да направи своя избор между лявата и дясна политическа ориентация. Аз нямам колебание – не желая отново страната да има президент комунист и поради това ще дам своя глас за десния кандидат Росен Плевнелиев. Това е основното ми съображение и всички останали спекулации за мен в този случай са без значение. Призовавам и вас да го подкрепите.
    Приканвам всеки, който е съгласен с мен, да разпрати този текст на хората, с които кореспондира в Интернет или в някоя от социалните мрежи, и ако желае да прибави и своето име към моя подпис.
    С надежда за успех на изборите
    Димитър Ненов

    • Ако Боко и Плевнелиев са „десни политици“ то тогава излиза, че аз съм жител на Луната или на Марс едновременно 🙂 Дясно мислещ милиционер е такова противоречие в понятието, че даже Вселената ще изреве в знак на неприемане – ако някъде, на някоя звезда, се появи дори само един десен милиционер…

    • Драги г-н Илиев, нещо сте се объркали, и моят блог коментира факта, че в неделя предстои балотаж… аз не мълча…

    • Г-н Илиев,не мога да уважавам някой,който презира гражданското общество и го праща да сади картофи.Който играе карти с проруски олигарси и е бил бодигард на Тодор Живков.
      Знаете ли какво ще ви кажа? – той и неговите подопечни не пропускат случай да ухапят партиите от старата десница с думите: „Царяла е пълна разруха през последните 20 години“(сигурно е забравил горкия,че отдавна сме в Европейския съюз и НАТО,и във валутен борд).А къде беше той,когато ние бяхме по улиците и барикадите?Прави такива изказвания,не защото тези партии действително имат трески за дялане,а защото ненавижда демокрацията(да не напомням за наскоро откритата смешка,наречена „Музей на социалистическото изкуство“).Няма да изброявам всичките Му изпълнения,защото ще стане понеделник. Г-н Стефанаки,сигурно се сетихте за кого говоря.И сега,на всичкото отгоре,въпросният „герой“ иска да определя кой да ми е президента и ако изберат неговия човек – да го направлява дистанционно!
      Много съжалявам,но така не се получава.

  4. Говорите за гражданско общество ? При нас то не съществува.Щеше да съществува ,ако не бяха дошли кумунягите на 9.9.44 и ония крепостни с ботушите.Щяхме да бъдеме на светлинни години от мужиците и нямаше да може да опазим границите си от бежанци, желаещи да живеят в нашата държава.

Вашият коментар