Ода за доброто ченге

Май пак ще отварят досиетата, ама… не съвсем. Даже и натискът на Брюксел не можа да озапти нашата родна ченгеджийница, която е заела такова възлово положение, че – оказва се – и парламентът я слуша. Под “ченгеджийница” разбирам това, което разбира всеки човек: нашите самоотвержени воини от “тихия фронт” на ДС, които – благодарение на мястото, което имаха по време на “тоталитаризма” – дирижираха “прехода” така, че днес именно те решават съдбата на страната. Появи се многозначителната “теория” за това, че ченгетата били два вида или типа: добри и лоши. Добрите мислели и работели само за… България, а пък лошите… лошите, предполагам, работели за… знае ли човек… може би за… “партията”?! Даже самият президент, оказа се, че е бил от “добрите ченгета” – по неговата собствена теория. Само че и той – както, впрочем, и другите “теоретици” на тази иначе великолепна концепция за “добрите ченгета”, например многострадалният Алберт Коритаров – забравят историческия факт, че до 1989 пък и малко след това у нас “партия” и “държава” бяха едно и също нещо, а и двете бяха подчинени директно на Москва.

Като казах Алберт (да ме прощава добрият Гоце че малко го подценявам като не почвам с него) се сещам за прочувствените му думи: “Горе челата, не се срамувайте, вие достойно служехте на… майка България и т.н.!”, отправени към нашите “добри” ченгета. Всъщност тези думи на Коритаров са най-силните акорди на тази ода или сага за добрите ченгета, която се пише вече толкова време. И в която и агент Гоце каза също толкова силни думи, които ще си останат неръкотворен паметник на морала на този човек – пък и на морала на цялата родна ченгеджийница. И аз искам да отдам своята дан за прослава на доброто ченге, пишейки долните редове…

Та Парламента реши че на “най-добрите” ченгета няма да се отварят досиетата. Защото те са толкова добри, че не бива да им правим зло – неуместно е някак си. Грозно и неблагодарно е да се отварят досиетата на добрите ченгета. Трябва да оставим непокътната тяхната велика тайна – как самоотвержено работели за България. Защото както са работели едно време, така работиха и след това, в годините на нашия “преход”. Така добре ще работят и за в бъдеще, за нашата европейска вече България. За Европейския съюз ще работят така, както навремето са работили за… Съветския съюз. Защото са все “професионалисти” и защото са много заслужили. Трябва тихо и безмълвно да се възхищаваме на техния подвиг, на тяхната себеотрицателност. Защото те са така скромни в своята величавост, че не искат да се шуми за подвига им. Блазе на България че има толкова много и така добри ченгета!

Вижте примера на Гоце, вижте и се удивлявайте на примера на нравствения титан Коритаровлайф! Все достойни хора, способни на всичко за доброто на народа. Погледнете и се възхитете на епопеята на… как да го кажа по-добре… на корифея на нашето свободно слово агент Бор, Тошо Тошев де! Кога щяхме да имаме такава “истински свободна преса” ако не се беше захванало да я направи пак едно истински добро ченге я?! Вижте каква истински свободна икономика и капитали имаме, какъв възхитителен свободен пазар имаме – и него все добри ченгета го направиха, слава, вечна слава на тези герои! И политическата ни класа, която всекидневно и всеотдайно работи за доброто на народа – и тя е свидна рожба на нашата… патриотична ченгеджийница, пардон, на нашите благодетелни родни добри ченгета. И какво ли не в нашата толкова демократична страна не е направено от тях, самоотвержените добри ченгета: има ли изобщо нещо, което да не е плод на техния труд, на техните грижи за нас, простосмъртните?! Няма такова нещо, драги дами и господа!

Затова всенароден поклон пред нашите добри ченгета! Живеем си свободно и мирно под тяхното бащино крило, живеем си свободно и мирно, свободно и… мирно: мирно! Свободнооо…

Затова тези, които ломотят против нашите добри ченгета, са ония, дето искат да разрушат нашата идилия, нашето щастие. Искат да посегнат на свободата ни даже. Но няма да им позволим това. Не слушайте тези лоши хора, отдайте се, разкрийте душите си за добрината на нашите добри ченгета – за да я почувствате най-пълно и да й се насладите. Лошите хора, враговете на нашето щастие, искали, представете си, да се разкрият всички досиета без оглед на това добри или лоши са те. Каква глупост само! Искали, представете си, да прочетем сами в досиетата за добрината на нашите добри ченгета – каква наглост само! Те, представете си, не искали да вярват в добрината на добрите ченгета докато не се убедят в тяхната добрина с очите си, четейки техните досиета – срамота! Защото и децата знаят, че доброто ченге е добро и няма как да не е добро щом е добро ченге! Защо им е да четат тогава техните досиета? Та нали всеки знае, че в досието на едно добро ченге има все добри неща, какъв е смисъла тогава да се чете досието му?! Има ли тогава по-голямо безочие от настояването да се отворят и досиетата на добрите ченгета?! Няма, разбира се…

Добрината на добрите ченгета я чувстваме всеки ден. В България царува страхотна идилия: царят, синът на царя “фашист” Борис Трети се прегръща с комунистите и управлява втори мандат с тях; бившите комунисти не са комунисти, а… европейски социалисти, те такива си били, представете си, винаги, ама ние просто не сме го знаели; агент Сава е мандатоносител на правителството и каквото той каже, става, каквото не каже, не става; агент Гоце, казахме, пък е президент; агент Бор е доайен на свободната ни преса; добрият агент Алберт е нашата морална инстанция; добрият агент… Каракачанов е “правилният националист”, а пък Волен е… “неправилният”; икономиката ни просперира, движена от всеотдайния труд на добри ченгета; и с руските добри ченгета, водени и направлявани лично от най-доброто ченге Володя Путин имаме превъзходни отношения, скрепени от личното приятелство на две добри ченгета: Гоце и Путин; и добра опозиция е на път да се роди, водена не от кой да е, а от генерал, нещо много повече от добро ченге, водена от, с една дума казано, водена от един… пич; да продължавам ли още?!

Няма смисъл: родината ни цъфти и процъфтява под неотклонната грижа на добрите ченгета. И никому няма да позволим да разруши нашето щастие. Те паметник заслужават, те заслужават всенародно уважение! Гоце, я открий една всенародна инициатива под твой патронаж за да се изгради паметник в центъра на София, паметник на доброто ченге. Ще го турим до паметника на Съветската армия-освободителка: тъй именно двата паметника ще символизират най-пълно възхода на модерна България!

В България злото е изкоренено благодарение на заслугите на добрите ченгета: поклон пред техния подвиг! На колене! Минута мълчание пред техния подвиг! Те заслужават това!
(Идеята за тази “Ода за доброто ченге” се роди в разговор с моя приятел Стефан Кралев, комуто принадлежат част от авторските права: той измисли заглавието, а пък аз написах самата ода. Държим да подчертаем, че и двамата не сме ченгета, нито добри, нито лоши, но еднакво сме преизпълнени с чувства именно към добрите ченгета. И затова изляхме душата си в тази ода.)

Вашият коментар