Една сентенция на Иван Костов, заедно с няколко други негови многозначителни изказвания

ПРИЛОЖЕНИЯ:

Ние се опитваме да формулираме българския интерес навсякъде. Особено в енергетиката. България е точно колониална страна. По дефиницията на известния колониализъм. Русия изцяло доминира в неравностойни икономически отношения с България. Те изнасят над 90% повече у нас, отколкото ние – у тях. Това някога се е наричало колониализъм. Всяка година ние даваме на Русия милиарди валута. Това е България. Ние не изнасяме за тях почти нищо, а те внасят много – основно енергийни суровини. И отнасят пари. Това е икономика, която активно смачква българската. Ако ние изнасяхме за тях толкова, колкото те за нас, това би значело много работа, доходи за българите, икономическа мощ за България. България е смачкана от Русия. Това е сърцевината на отношенията. Това е историята за транзита на газ у нас.

(Иван Костов)

Без ЕС не може ли България да се оправи с Русия?

– И сама може. Но много по-трудно. Ще унищожават хора като мене руснаците много. Всеки, който се опита да им се противи, ще бъде елиминиран.

(Из интервю на Ив.Костов, дадено на Д-р Милена Бордън, University of Reading, Великобритания)

Ангел Грънчаров: Сега разбирате ли защо Иван Костов е „най-мразеният“ политик у нас – и особено кой финансира разпространението на тази омраза из медиите, кому тя е изгодна?

Източник на публикацията

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.
Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s