Руски блогърстващ наглец демонстрира имперско презрение към българите и ни нарича „глупаци“!

В блога ПОЗИЦИЯ попаднах на любопитен текст (преведен от писание на руски блогър за събитията в България от последните два месеца), който ми се струва, че е добре да бъде прочетен от колкото се може повече хора; да видите как тоя руски наглец ни се подиграва и ни нарича „глупаци“, представя ни като съвсем малоумни, да почувствате също така и омразата, която блика от думите на този престарал се в изразяването на истинското отношение на овладените от имперско самочувствие „братушки“ към нас, българите. Ето въпросния текст в превод на български, иска ми се да стигне и до читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ; за което благодаря много на преводача, на собственика на блога ПОЗИЦИЯ Александър Лютов; впрочем, прочетете и неговата позиция по случая в блога му, заслужава си да се узнае какво той мисли:

Болгары дали жару, Блогът на Алексей Рощин.

Забавни събития стават в България! Отначало на референдум (!) те гласуваха против развитието на атомните централи и за закриване на наличните АЕЦ (N.B. май колегата блогър тук нещо се бърка или информацията, до която имат достъп, е такава [бележката е моя, А.Л.). А след това, когато „неочаквано” цените на електроенергията в страната рязко се качиха, те устроиха мини-революция, непрекъснати „протестни маршове” – и принудиха правителството да подаде оставка.

Тоест глупаците се надяват, че следващото правителство ще им направи електроенергията по-евтина. От какво?? Трябваше по-рано да мислят, на референдума. Впрочем, там интересното беше не толкова, че хората гласуваха против АЕЦ, там беше още по-весело: на референдума просто никой не отиде.

За всеки славянофоб цялата тази история, разбира се, е повод той да каже „на славяните не е нужна демокрация, на тях е нужна желязна ръка” – просто защото тези хора сами не могат да се оправят. Но аз по никакъв начин не подкрепям това твърдение. Да, българите се проявиха като глупаци – възможно е, защото по-голямата част от тях са глупаци. Днес. И какво от това? След толкова години социализъм трудно е да останат с ума си.

Затова ще поседят сега без ток и без правителство – току-виж тихичко ще започнат да поумняват. Грешките учат – както правилно казва руският народ. По-добре, разбира се, да се учиш от чуждите грешки. Но за повечето хора това е недостъпно, затова да се учат някак. Така че този референдум като демократичен акт е принесъл полза на българите, като е показал цялата дълбочина на тяхната глупост, дал им е шанс.

Аз винаги съм казвал: демокрация е нужна на Русия не защото ние като народ сме толкова умни и веднага ще устроим тук земен рай. Напротив, възможно е да сме по-тъпи и от българите и да започнем да правим демократически такива несериозни неща, че въпросите за българските АЕЦ да се окажат детска лудория.

А сега ние като повити болни лежим и гледаме в на съседа къщата, как той се опитва да проходи, пада смешно и си троши носа. Може първо да му се посмеем, но после може и да му завиждаме.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Едно мнение за “Руски блогърстващ наглец демонстрира имперско презрение към българите и ни нарича „глупаци“!

  1. Впрочем, по настоящем цената на тока изобщо не зависи от това, ще се строят ли централи или не, и този човек злоупотребява…
    Но слабата активност на референдума беше глупост – това е вярно, за съжаление!:)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s