АЕЦ „Белене“ ще се строи, нищо че Боко е казал друго, ще видите, помнете ми думата, той хатъра на руснаците няма да строши!

Иво Инджев е написал в блога си коментар под заглавие Властта срича предизборно управленската азбука, в който разсъждава за това кои са вариантите (вариант А, вариант Б, вариант В) на властта, с които се бил похвалило онова момче, именно министър Добрев, говорейки по проблема във връзка с руския шантаж да ни искат 1 000 000 000 (един милиард) еврА неустойки за АЕЦ „Белене“ на арбитража в Париж. В тая връзка и моя милост реши да се изкаже в начеващата се дискусия по този проблем, по-долу ще можете да прочетете моя коментар, който написах там, в блога на Инджев; иска ми се по тия въпроси да възникне нещо като блогърско цунами връз властта (аз отдавна апелирам ние, гражданите, да се опитваме да упражняваме такъв натиск върху властта, ала почти никой не ме подкрепя, щото у нас не е прието даден блогър да се енизи дотам, че да подкрепи друг блогър); е, аз пък подкрепям, и то всеки път, когато открия нещо важно, ценно и навременно; та ето какъв е моя коментар:

Аз лично имам подозрението – като изхождам от пристрастеността на Бойко Б. към театралниченето и менте-чалга-драматургиите – че цялата тази история с „отказа“ да строим АЕЦ Белене е инсценировка, която той играе по спуснат му от другаде сценарий; санким, ще се опъва Боко, ще се опъва, наужким няма да ще втора руска атомна централа на българска територия, уж ще се опъва, пък в един момент ще клекне и ще рече: „Ще я строим! Решавам да я строим, щото ето, видите ли, руснаците ще ни осъдят да плащаме, тока, видите ли, поскъпна, ето, те държат крановете за газа, видите ли, Путин, който също като мене е пич на пичовете, постъпи пичовски и ни намали цената на газа, и нам си какво още, и хоп, ще се окаже, че ще я строим пустата АЕЦ „Белене“!“. Това ще каже, такова е моето подозрение.

Изхождам от извратливостта на Боко и от презумпцията, че той съвсем не е самостоятелен играч, а само рипа подобно на руска мечка, опитомена от нашенски циганин, на която циганинът свири с гъдулката, а пък мечката рипа ли рипа, понеже е вързана за муцуната с железна халка. Не си падам по конспиративизмите, но тук ми се чини, че има лека игричка с наивното природонаселение у нас, с податливия на лъжи и нескопосани манипулации електоратец; ще каже Боко: „Квото можах, направих, пичове, но срещу братята-руснаци не мога да се опълча, щото у тех е и ножа, и също така и сиренето, и хляба, и сичко!“, ето това ще каже Боко. Много добре знам, че ще го каже.

Не може да не каже нещо подобно, щото той по начало е менте, при него всеко заявление е предпоследно, на нито една негова дума не може да се верва, точно когато всички са сигурни, че ще направи нещо, ще се извърти на 180 градуса: я за шистовия газ как хубаво се извъртя сякаш е балерина! Така ще стане и с атомната централа № 2 на Русия у нас, помнете ми думата: ще я строят, руснаците имат огромен ресурс и влияние на хода на процесите у нас и Боко ще прави това, което те поискат.

Щото, ако погледнем глобално на проблема, то всъщност те, руснаците, туриха Боко на власт, тури го на власт руско-българската ченгесаро-кагебистка мафия, не го е турил на власт филанкишията, кой друг да го тури?! И царо, и Боко, са все руски ченгесарски мероприятия, няма какво да се заблуждаваме повече, тъй че таман Боко няма да направи нищичко, което не е по вкуса на руснаците, на батка му Путин (те май са връстници, но Путин все пак е по-висшестоящ, като самодържец на империята, а пък ний отколе сме си само васално руско владение); та думата ми е, че ако ще да влезем в Междузвездния, а не просто в Европейския съюз, пак тук юздите на всичко ще бъдат дърпани от руснаците.

Та тия всичките случки, скандали и произшествия около АЕЦ „Белене“, дето ни ги предлагат, включително и с позвъняването от страна на самия Премиер на И.Инджев след като уж бил решил да не се строи АЕЦ-Белене, са все димни завеси за баламосване на наивния електоратец, а централата ще се строи, нищо че Боко е казал друго, ще видите, помнете ми думата! Точно затова, че е казал, че няма да се строи, трябва да сме сигурни, че ще се строи. Такова чувство имам и то се засилва до степен, че вече вярвам, че иначе не може да се случи.

Ще си говорим после, като станат работите. Има ли некой тука, който може със 100% сигурност да заяви, че вярва, че Боко ще посмее да пречупи хатъра на руснаците?! Ще посмее, ама друг път. Боко да не е Костов, та да има тая смелост?! То и на Костов туй, че пречупи хатъра на руснаците, за малко не му коства главата, та тоя страхопъзльо Боко ли ще посмее да им пречупи хатъра?! Ако Путин, с извинение, пръдне в Кремъл, нашият тука бабаит моменталически ще се осере, и то така, че ще наводни целио Министерски съвет и ще запуши Ларгото чак до покривите горе! Туйто! Така стоят работите.

Този според мен, драги ми г-н Инджев, е план В, за който размишлявате в коментара си: АЕЦ „Белене“ ще се строи! Може да изглежда невероятно, но ще е това. Да видим де, ама както вървят работите, това ще е. Поне аз така виждам нещата. Нямам доказателства, изхождам от психологически основания, от познанието на Боковия характер – и на Боковата същина, която не е толкова трудна за разгадаване.

Същият е тоя Боко като Живков, както оня изпълняваше всичко, каквото искат руснаците, така и тоя. Никаква разлика не забелязвам. Факт. На пушилките, дето пуща, също не трябва да обръщаме капчица внимание. И тоя лъже също така хубаво като правешкия закоравял лъжльо и измамник…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

Едно мнение за “АЕЦ „Белене“ ще се строи, нищо че Боко е казал друго, ще видите, помнете ми думата, той хатъра на руснаците няма да строши!

Вашият коментар