Знаменита фраза на мой дядо, за която съм писал в книгата си „Страстите и бесовете български“, ще се превърне в лозунг на протеста

Един млад човек, от редовно протестиращите в София, инициалите на името и на фамилията му са D.S. (не съм го питал за разрешение за тази публикация и затова ще запазя неговото инкогнито) ме запита нещо интересно; ето какво, и ето също как аз му отговорих, предавам ви диалога, който протече между нас, той добре, според мен, отразява психологическата ситуация сред протестиращите срещу правителството вече 90-ти ден:

D.S.: Здравейте, г-н Грънчаров, в книгата си „Страстите и бесовете български“ сте споменал фразата на покойния Ви дядо Васил „Да се пазиш от кон отзад, от вол отпред и от комунист отвред“. Имате ли нещо против да я напиша на плакат на митинга? Например: „Граждани, бъдете внимателни! Пазете се от кон отзад, от вол отпред и от комунист отвред!“

Ангел Грънчаров: Не, разбира се, нямам нищо против, напротив, радвам се, че ще я използвате! Моят дядо, Бог да го прости, беше мъдър човек – ето че думите му се възприемат все още актуално…

D.S.: Благодаря!

Ангел Грънчаров: Няма нищо! Желая успех на протестиращите, щото това ще е успех за България!

D.S.: Дай Боже! Честно да Ви кажа, ми е много криво, на 4-ти имаше десетки хиляди хора, а вчера и днес преко сили 3-4 хиляди души.

Ангел Грънчаров: Май хората се измориха, шега ли е, 90 дена протести, много стана! Нещо трябва да се измисли, че да се пречупи ината на комунистите, но какво ли? За жалост народът ни е общо взето инертен, ако се вдигнат хората масово, комунистите за два дена ще паднат от власт, но ето, това не става…

D.S.: Прав сте, просто имам чувството, че в един момент ще прескоча огражденията, на път съм да примиря с идеята, че ще ми счупят главата. Отчайвам се, защото с всеки ден те ни носят злини, от които няма да можем да се отървем с години. А народът ни, поне в голямата си част, не се усеща докато не остане без хляб.

Ангел Грънчаров: Въздържайте се от такива неща, щото ще Ви пребият; да се надяваме, че умните хора нещо ще измислят, ето, политиците от Реформаторския блок трябва да предложат изход от тази политическа криза. Така е, българинът скача масово само когато му вземат хлебеца – и сиренцето или сланинката. 🙂

D.S.: Отвратителна ситуация, надявам се, че след като изстрадане и това, ще поумнеем поне малко!

Ангел Грънчаров: Така е, ситуацията е много тежка, но като преживеем това изпитание ще помъдреем непременно; дано излезем достойно от него. Те, комунистите, ще си счупят главите, и то скоро, само дето покрай тях ние ще плащаме цената; така е било винаги.

D.S.: Абсолютно! Нека плащаме, само да е за последно.

Ангел Грънчаров: От тая червена напаст ще се отървем когато и масовият българин закрещи от болка заради злодеянията им, т.е. когато отрезвее от заблудите си.

D.S.: Така е, жалкото, е че заради „масовия българин“ страдаме и тези, които искаме да живеем достойно! 😦

Ангел Грънчаров: Там е целият проблем. Лошо, но да се надяваме, че след лошото ни чака по-добро.

D.S.: Дори и в София, на най-масовите митинги присъстваха максимум 100 хиляди души, което от 2 милиона е 5%… демек нищо.

Ангел Грънчаров: Достатъчно е, голямо нещо е това, че протестиращите изпълваха Цариградското шосе. Винаги граждански най-активните и най-будните хора не са много, но въпросът е останалите да са съпричастни и също така духовете да са разположени в тяхна полза.

D.S.: Да, може би и аз преценявам много субективно, в смисъл, че тогава имахме надежда, че със сигурност сме ги свалили, а сега излиза, че трябват още усилия. Понеже когато изпълнихме Цариградско до Плиска, имахме чувството, че едва ли не вече сме ги свалили. Дано накрая успеем!

Ангел Грънчаров: Ще успеем! Нито едно усилие не отива напразно! Успех!

D.S.: Дай Боже!

Ангел Грънчаров: Кураж!

Снимката взаимствах от ТУК >>>.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.   Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Вашият коментар