Ето защо малоумието у нас изобщо не е застрашено, напротив, цъфти в най-пищни цветове…

Ето пример за най-тривиална и банална манипулация: лъжецът-анонимчик от блога за поостоянно производство на лъжи „Бъзикилийкс – Истината такава, каквато можеше да бъде!?“ пише „доклад за България на ЦРУ“: виж “Българите не представляват проблем” – доклад на Ричард Морнингстар. Даже и снимка на „автора“ е поставена, няма що, всичко е както при най-приличен фалшификат. Забележително е, че тази работилница за лъжи, именно този блог, списван от анонимен пропагандатор и агитатор на „толкова светлите“ леви комунистически утопии, е водещ във всички класации по посещаемост на блоговете у нас: пример за това, че у нас лъжльовците ги носят на ръце, възхищават им се, обявяват ги даже за нещо като месии и като пророци!

Три месеца по-късно сайтът на „патриотичните будители“ публикува като „истински“ този „доклад“, разбира се, без позоваване на първоизточника: Доклад на ЦРУ за България. За по-голяма „достоверност“ даже е сложена и следната дезинформираща „редакторска бележка“:

„Смелата“ журналиста – Веселина Томова, първа беше качила този доклад, но изглежда червените кукловоди зад гърба и, наредиха да го свали и тя побърза да изпълни заповедта. Сега от него няма следа дори и в кеша на google.bg

Като „истински“ докладът е публикуван още в много „присъдружни блогове“ и сайтове: виж, например, публикацията в някакъв т.н. „Независим националстически блог“. Всичко изглежда като „съвсем истинско“, като „от истинско та по-истинско даже“. Минават още няколко месеца и някаква разпалена другарка ми праща този „доклад“, за да ми докаже колко лоши били американците, колко лошавини те мислели на България и на българите, и колко, респективно, добри били руснаците, щото само те, видите ли, ни били мислели доброто и прочие, и ала-бала, и тъй нататък, и так далее.

Ако бях малоумник, ако не знаех за това серийно производство на лъжи от блога на т.н. Чергар, поклонник на Че Гевара, на Сталин, на Кастро и прочие, щях да се вържа на баламската манипулация. Колко ли обаче идиоти вече са се вързали на лъжите на тия така плоски манипулатори? Безчет. Сфащате ли сега, господа и дами наивници и наивнички, че другарите никога не спят и постоянно ви лъжат?! Виждате ли как това става? Общо взето така стават лъжите.

Знаменитото „секретно приложение“ към „доклада Ран-Ът“, което шества из интернет, също е фалшификат от най-долнопробен вид и род, ала на него вече се позовават, както виждате, и „най-сериозни анализатори“! Примери колкото щеш.

Малоумието у нас изобщо не е застрашено, напротив, цъфти в най-пищни цветове…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и „народопсихологични“ комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.  Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s