Десен е пътят към богатството и просперитета, лявото е път на мизерията и унизеността

Дискусията във Фейсбук за капитализма и противопоставянето между лявото и дясното, за която вече писах (виж Нищо по-добро от автентичния капитализъм не може да бъде създадено) продължава. Въпросите са принципни и важни, много е интересно поведението в дискусията на адепта на лявото г-н Валери Найденов, журналист и главен редактор на много вестници, с който моя милост се наложи да влезе в пряка идейна схватка относно лявото и дясното. Аз сега-засега няма да публикувам цялата дискусия (тя още продължава), но ето един акцент от нея, който заслужава да има самостойно място и значение:

Valery Naidenov каза: Г-н Янков, има си и ляво, и дясно. Това е особено важно да се знае днес, тъй като именно ултрадясното фалира. Светът се тресе от агонията на неолиберализма, а промитите мозъци у нас предлагат това да се лекува с още по-краен неолиберализъм. Затова всеки интелигентен човек трябва да е наясно, че държавната политика у нас в момента е ултрадясна, много по-дясна от политиката в САЩ, Англия, Япония и така нататък, да не говорим за скандинавските държави.

Ангел Грънчаров каза: Ако Бойко е десен, то учителят му Тодор Живков е… изтънчен градски интелектуалец 🙂

Valery Naidenov каза: Г-н Грънчаров, не бъркайте дясното с историческите конфликти. Много ясно, че олигарсите са десни. Дясното означава да си на страната на богатите. Лявото е егалитарно, то настоява за повече равенство. Дясното възвеличава и дори обожествява педприемачите (Айн Ранд). Но я вижте кои са големите предприемачи в България! Все бивши комунисти, нали така? А я вижте кои са за повече равенство и справедливост. Все бивши сини гласоподаватели, нали така? Бойко е десен, не само защото е доста богат, но и защото е кръвно свързан с олигархията и провежда нейната политика. Ето в момента той продава остатъчните дялове от ерепетата. Това е дясна политика.

Ангел Грънчаров каза: Така е, напълно сте прав, г-н Найденов: десният мироглед насърчава хората да забогатяват, а обществата да просперират; лявото ги прави равни, ама в бедността, а пък обществата и държавите благодарение на лявото управление затъват в такива тресавища, че от тях могат да бъдат измъкнати единствено благодарение на една принципна дясна политика. Ние, десните избиратели, не се борим за равенство и за справедливост, а за това държавата да ни остава на мира, да престане да ни връзва ръцете, да ни държи бедни и манипулирани; искаме да бъдем свободни и достойни хора, които сами преследват бъдещето и успеха си.

Да, ние, десните, сме за богатството, ние сме противници на изравняващата ни социалистическа бедност, но това съвсем не означава, че в наши условия богатите са десни. Тъй че това, че Боко е богат съвсем не го прави десен; у нас няма нито един от изтъкнатите ни богаташи, който да е десен, те са все комунистически изтърсаци. Но това е така, защото у нас всичко е наопаки. Социалистите у нас, пък и по света, също се стремят към богатство, само дето си представят придобиването му по особен, по социалистически начин: нечестно, не чрез труд и таланти, а чрез крадене, чрез придобиване, чрез благоволението на „нашата държава“ и пр.

Valery Naidenov каза: Що се отнася до ляво-дясно, аз просто споменах каква е дефиницията. Лявото е по-егалитарно, дясното по-индивидуалистично. Лявото е за равенството, дясното – за неравенството. Г-н Грънчаров, не съм забелязал през последните 22 годни да сме имали ляво управление. Забелязвам, че независимо кой управлява, политиката е все ултрадясна, а България затъва все повече и повече.

И ако някой у нас краде с пълни шепи, това са именно родните капиталисти. Това, че някои от тях са откраднали и фирмата „БСП“, изобщо не ги прави леви. Вече и децата знаят, че БСП е дясна партия.

Ангел Грънчаров каза: Понятията „ляво“ и „дясно“ работят, ох, как работят, ала друг е въпросът, че на някои това как работят съвсем не им е изгодно 🙂 И по тази причина се стараят да нивелират различията между тях, да обявят, че „разлика между тях всъщност няма“, да се сподели откровението, че у нас „независимо кой управлява, политиката е все ултрадясна“ и дори, представете си, че „БСП е дясна партия“, сиреч, лявото у нас е дясно, а дясното ляво – та ний сме били много дясна нация бе, леле, има ли изобщо по-дясна нация по света от нас?! – и прочие. Явно някой много го убива камъчето на огромното принципно различие между дясното и лявото.

Разликата между дясно и ляво е огромна, стратегическа и принципна, това са два пътя на движение на общността, две посоки и цели: единият път води до богатство и просперитет на индивида и на цялата общност, до уважение на личността, до автентична свобода, това е пътят на десницата, пътят, по който десни нации като Америка и Англия са постигнали благоденствие, а пък пътят на лявото е път на разрухата, на грабежа, на паразитирането, на далаверите, на лъжата, на подмяната на истинските стойности в живота със сурогати, на несвободата. Днешна България е най-очебийния път за това докъде води лявата измама, какви са нейните плодове; за тия 21 години преход България е управлявана от десницата само 4-5 години, т.е. почти не е управлявана дясно. (Днешните мутро-гербовашко управление е управление на леви милиционерски мутанти, на които лявото, сиреч, далаверите, са, тъй да се каже, в кръвта.)

Тъй че, да имате много здраве от мен, драги ми г-н Найденов, недейте да се опитвате да прокарвате чак такива дебели лъжи, наивници у нас бол, но пък не сме чак толкова малоумни, колкото Ви се чини. Щом на Ваша милост БСП Ви се вижда „дясна“, това означава, че Вие лично сте ултраляв, т.е. комунист; сам си го изпросихте това.

Прочее, който се интересува как наистина стоят нещата по всичките тия важни проблеми може да се информира като прочете книгите ми УНИВЕРСУМЪТ НА СВОБОДАТА (подзаглавие „Източниците на достойнството, успеха и богатството“), издадена преди 11 години, също книгата ми БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА („Идеи към нашата философия на живота, история и съвременността“) и СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ („Кратка психологическа история на съвременна България“), щото ако разчита представите му да бъдат попълнени от писания и говорене на едно журналистическо ниво, ще има дълго и безнадеждно да се мотае из дебрите на левите лъжи, които у нас, както забелязваме по-горе, са особено пищни и арогантни.

Ангел Грънчаров каза: Драги Г-н Янков, пишейки „Затова е по-добре държавата да стои настрана от икономиката – иначе вътрешно-присъщата некомпетентност на ВСЯКО правителство ще поражда само кризи от различни мащаби“ Вие само показвате, че сте с десни убеждения, само дето не сте доосъзнали това 🙂 От разсъжденията Ви личи една ценностна недоизясненост, която именно Ви пречи да осъзнаете фундаменталната и принципна разлика между дясното и лявото.

Това са две коренно различни политически философии и две кардинално различаващи се стратегии на живот и управление, касаещи както разбиранията и убежденията на индивидите, така и разпространените идеи (заблуди, илюзии и пр.) на огромни маси от хора. Запитайте се обаче защо левите по манталитет хора така яростно се съпротивляват да бъде ясно изяснена принципната разлика между лявото и дясното – може би това им е твърде неизгодно, защото представя в гол и чист вид най-срамната им тайна? Защото изважда на показ срамотиите им ли? 🙂

(Дискусията не е приключила, очаквайте продължението)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

8 мнения за “Десен е пътят към богатството и просперитета, лявото е път на мизерията и унизеността

  1. Ангеле, напълно си прав. Споделям на 100% това което казваш. Лявата идея е колкото си може повече държава, а дясната идея е колкото се може по-малко държава в живота ни. При дясната идея държавата в призвана да осигури вътрешна и външна сигурност на гражданите, и да създава правилата. Всичко останало е работа на бизнеса и потреблението.

  2. „Десен е пътят към богатството и просперитета, лявото е път на мизерията и унизеността…“ Малееее, много догматично, бе Гръчаров, много плоско. Бива ли философ така да разсъждава!?! Поне малко съмнение, че дясното все пак има и някои недостатъци, па макар и малки. Че лявото има някакви, па макар и мъъъъъъъъъъънички предимства . Не! Твърдо! Дясното е добро, лявото – лошо. И точка!
    Приличаш ми на един мой състудент афганистанец, комуто на изпита по История на КПСС се падна въпроса „Второй съезд РСДРП“ И той повтори два пъти “ Ленин значит карашо, меньшивики значить пльохо“ и млъкна. Това знае човекът, това пише. И после се възмущваше, че това е отговор поне за четворка, а доцентката му писа три.

  3. Бачо Кольо а ми изброи тези мънички предимства на лявата идея. А за недостатъците на дясната идея знаем, че ги има. На този свят всичко е с някакви недостатъци, именно преодоляването на тези недостатъци е начин да се развиваме и усъвършенстваме.

    • Мълчи левият другар-таваришч: щото няма такива предимства на „лявата идея“ 🙂 Няма и не може да има. Лъжи само има в нея…

    • социална справедливост, равенство, взаимопомощ, солидарност, засилена роля на държавата в неикономическите сфери на живота.

      • Тоест – лъжа, лъжа, лъжа, лъжа, лъжа… само лъжа, нищо друго освен лъжи е лявото…

  4. Лявото има и недостатъци, но „на този свят всичко е с някакви недостатъци, именно преодоляването на тези недостатъци е начин да се развиваме и усъвършенстваме.“

Вашият коментар