Да си спомним как комунизмът вилнееше в нещастната ни Родина…

1945 г. Кървавият четвъртък в България
Bloody Thursday in Bulgaria

Истината за комунистическите злодеяния не бива да бъде премълчавана – защото злото може да бъде съкрушено само когато истината овладее душите на съвременниците… Бог да прости всички, които комунистите избиха в страшните, в кървавите нощи на своите злодеяния!

Една от най-трагичните дати в българската история е нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. Тя остава под името „Кървавият четвъртък“. Тогава са разстреляни осъдените на смърт по така наречения „Народен съд“ . По „Дело № 1“ са били подсъдими бившите регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25 Народно събрание. Тринадесет членния Първи състав на съда осъжда на смърт Принц Кирил Преславски Сакскобургготски, проф. Богдан Филов – министър председател, Ген. Никола Михов – тримата регенти на България, както и 17 министри, 8 царски съветници, 22-ма министри от правителствата след 1941 г., 67 депутати от 25-тото НС, 47 генерали и висши офицери.

Присъдите са изпълнени същата нощ. Навързани на вериги хората са откарани с камиони до една дупка от паднала бомба в района на Софийските гробища. Разстрелвани са един по един. Проф. Александър Станишев – световно известен медик – е бил принуден да констатира смъртта на убитите. Последен убиват него – застрелват го с пистолет в тила, както е коленичил над последния разстрелян.

Труповете са съборени в трапа и зарити със сгурия. Въпреки тайната, през следващите дни и месеци близки на загиналите носят цветя и свещи на мястото. За да предотвратят, комунистите правят отгоре бунище.

Това е финалната фаза на разправата на дошлите на власт комунисти с техните противници, набедени за „фашисти“ и виновни за въвличането на България във Втората световна война на страната на Германия.

След падането на комунизма жертвите са реабилитирани от Върховния съд на република България през 1996 г. Мотивът на съда е липса на доказателства. Несправедливите и нелегитимни присъди на „Народния съд“ са изброени сред престъпленията на комунистическия режим в България в приетия през 2000 г. специален закон.

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Вашият коментар