Да сложим край на хегемонията на шуробаджанашките мутроолигарси и монополи!

Тази сутрин попадам на публикация Св. Малинов: Искаме битка с монополите; впечатли ме и коментара на Ст.Дерменджиев по нея, който открих във Фейсбук; поради това го публикувам тук, та повече хора да го прочетат, в това число и читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ:

Приятели, смятам, че по въпроса сме единодушни: ако имаме в България законодателствени условия, опазващи, стимулиращи и гарантиращи развитието на бизнеса на дребното и средно предприемачество на масовия предимно български гражданин (на дребния човечец) от държавата – българите няма немили, клети и недраги да бъдат прогонвани в западноевропейските демокрации да развиват бизнеса си, ами ще си го развиват в родината.

Логични и прости принципи отношения известни добре на всички хора развиващи се при свободни прозрачни социално-пазарни условия. Смятам трябва да има спешно коренен законодателствен обрат на тази убийствена за българския стопански живот политика.

Да сложим край на хегемонията на шуробаджанашките мутроолигарси и монополи!

Смятам, че в България липсва добре развито дребно и средно предприемачество – а унищожението му стартира с престъпната политика на съветизиране и централизиране на българския стопански живот след 9 септември 1944 г. – а посткомунистическите управления просто я допродължиха по тъмни, непрозрачни и неясни правила.

Смятам всички по-заинтересовани и икономически осведомени хора ги знаят добре тези неща, и тези, които обменят постоянно отношения с западноеевропейските ни партньори.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

2 мнения за “Да сложим край на хегемонията на шуробаджанашките мутроолигарси и монополи!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s