Честваме Бог, който е нежност, а не груба сила, обич, а не сурова и безмилостна справедливост, състрадание, а не сляп за сълзите ни блясък

В изминалите празнични дни получих много честитки от най-различни хора, познати, приятели, дори от хора, чиито имена са ми до вчера непознати. Ето, например, с какви думи ми честити празника уважаваната госпожа Паула Лайт, известна писателка, с която от години поддържаме близки и приятелски отношения; по-долу също така публикувам и моя кратък отговор на така вълнуващото й послание:

Скъпи мой приятелю г-н Грънчаров,

В навечерието на най-прекрасните празници сме. Дни, когато в най-мразовития и непрогледен мрак на зимата се покланяме пред раждането на светлината. Когато наш символ, герой и средоточие на любовта и поклонението ни е не могъщо и страховито божество, а невинния младенец, роден преди повече от две хилядолетия във Ветлеем.

Честваме Бог, който е нежност, а не груба сила, обич, а не сурова и безмилостна справедливост, състрадание, а не сляп за сълзите ни блясък. В тези дни отново ставаме невинни и весели деца и си спомняме, че Създателят е любов.

През този период животът победи ужаса от гибел и край на света. Новата 2013 г. е тържествуващата усмивка на човечеството, което преминава към нов космически цикъл с надежда за мир, благоденствие, щастие и хармония.

Желая ви мракът, който тегне понякога в душите ни, изплашен да побегне, а доброто, прошката, разбирането и нежността да бъдат победители в живота ви.

Бъдете благословени!

С искрена обич и уважение: Паула

Уважаема госпожо Лайт, скъпа приятелко,

Много Ви благодаря за чудесните мъдри думи, с които ми честите празника Рождество Христово! Твърде много съм развълнуван от честитката и съм Ви признателен, че съм удостоен с тази чест.

Позволете ми също от своя страна да Ви пожелая да бъдете все с толкова силен, жизнен и здрав дух; с все такава възхитителна борбеност и непримиримост да посрещате несправедливостите в нашето емпирическо битие, както досега винаги сте го правила; желая Ви добро здраве, а също така Ви желая винаги да постигате целите си, т.е. желая Ви всякакви успехи в живота, особено в творчеството; желая Ви най-разностранни постижения по пътя на мъдростта и добродетелта.

Весело посрещане на Новата година!

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Вашият коментар