Шестте измами в българската енергетика

ЕНЕРГИЙНА ИЗМАМА

Автор: инж. Чавдар Каменаров

„Заплакала гората, заревала, че брадвата я сече и наляво и надясно. Воплите стигнали до високия Олимп и чути от владетеля на богове и хора – Зевс. Вдигнал десницата си тогаз, гръм и мълнии се разнесли по безоблачното небе и се провикнал високо: – Горо, ле горе зелена, защо си, горо, заревала, не виждаш ли че дръжката на тази брадва, самата ти си я направила и си я втъкнала, за да те… сече по-лесно!!!“

Уважаеми Форумци,

В настоящия блог бих искал да споделя някои мои наблюдения, впечатления, а защо не и вече убеждения по меко казано неправомерно ценообразуване на доставената енергия, както по топлоснабдяване, така и по електроснабдяване. И така, давам на разположение няколко констатации, с надеждата някой от Вас да бъде заинтригуван и сподели своите мисли, впечатления относно коректността на енерго-доставчиците.

1. Първата измама е, че Държавата приватизира електроразпределителното дружества, с презумцията, че като са частни, вече ще има конкуренция на енергийния пазар. Факта е, че такава конкуренция няма – защото цените са монополни и се поддържат такива от специалната агенция ДКЕВР. Така например, ако желая да закупя електроенергия от ЧЕЗ или някоя друга компания не мога и технически поне засега не мога. Освен този анахронизъм, държавата в частно в гр. Пловдив продаде и Топлофикация ТЕЦ-Север на същата компания, т.е. да няма никаква конкуренция. Ето защо тази компания е неправомерно приватизирана. Тази е и причината, България да я грози голяма санкция от ЕК за невъвеждане на либерализация на енергийния пазар, а не че санкцията била за липса на зимна и лятна цена на тока, което е още една манипулация и лъжа в публичното пространство.

2. Втора измама. Електроразпределителната компания EVN злоупотреби и продължава да злоупотребява с монополното си положение с явна енергийна ИЗМАМА и то в особено големи размери. От м. Декември 2011 г. ТЕЦ – Север е с така наречената когенерация. Това означава, че топлоенергията, подавана към абонатите за така нареченото парно, е отпадна топлина от производството на електроенергия. Тази отпадна топлина трябва да е безплатна и към цената на топлоенергията трябва да се калкулират само разходите до абонатните станции и някакъв процент печалба. Това е и констатацията на бившия Председател на ДКЕВР проф. Константин Шушулов. Eто защо, редно е Главна прокуратура да възложи проверка в ценообразуването на парното, да се провери, дали към цената но топлоенергията не се калкулира още веднъж стойността на газта. Защото на практика след преминаване към когенерация,цената на парното вместо да падне (според проф.Шушулов трябва да падне 5 пъти), цената на топлоенергията се повишава. Тази аномалия води до сериозно подозрение, че цената на природната газ използвана в ТЕЦ-а плащаме два пъти. Това е и причината калкулацията за парното от топлинните счетоводители да е строго секретна (под формата на търговска тайна). Ето защо тази аномалия предлагаме на прокуратурата да провери. Тази констатация събужда основателно възмущение от бездействието на институциите.

3. Третата измама е при дяловото разпределение отчетените топлинни единици от разпределителите се съпоставят спрямо максималната топлинна мощност. Тази мощност е при нормална температурна разлика – вход 90 и изход 70 градуса Целзий. Всички радиатори продавани по магазините като мощност са за температура вход 90 и изход 70 градуса Целзий. Досега откак съм включен към Пловдивската топлофикация, нито веднъж температурата на входа на радиатора не е била 90 градуса, включително при студове до под -20 градуса Целзии. Температурата на водата от ТЕЦ- а при най-студените дни достига максимум до около 90 градуса, а към радиаторите 50-55 градуса Целзий. Тъй като закона за радиационно топлоотдаване на радиатора (затова е радиатор, а не конвектор) към помещението не е линеен, а параболичен (по закона на Стефан-Болцман) топлоотдаването от радиатора е равно на температурата на 4-та степен, то и получената мощност на всеки един радиатор сериозно се разминава с изчисляваната от натрапения топлинен счетоводител, в случая БРУНАТА.

4. Четвъртата измама е с така наречения температурен график, който имаше смисъл за времето, когато нямаше вградени топломери в абонатните станции. След монтирането на топломера и особено след задължителното натрапване на разпределителите заедно с термо-главите (уж за регулиране на температурата), цялото регулиране се извършва от Топлофикацията – централно, според околната температура. По този начин единствено и само Топлофикация извършва икономии, а абонатите са лишени от това право, защото вече няма какво да регулират чрез термо-главите. Подадената гореща вода от Топлофикация и респективно от абонатната станция към радиаторите е толкова ниска, че вече няма какво да се регулира.

5. Петата измама е чрез монтирания топломер. Уреда измерва три параметъра: температура – вход, температура – изход , дебит на горещата вода и специфичната топлоемкост (която е почти константа през целия температурен диапазон). По тази причина и уреда е един електронен интегратор, който умножава двата параметъра – температурна разлика и дебит. Температурната разлика почти не се изменя или ако се променя, то е в малки граници, защото тя зависи топлообменника и дебита. Този дебит се регулира (променя) в зависимост от температурата на околната среда. Така, че в крайна сметка произведението Q = c.G (Т’ – T“) остава почти едно и също при по-голям или по-нисък потенциал, но при еднакъв дебит. С други думи примерно 120 – 80 градуса е = 40 градуса. Но 100 – 60 = 40 градуса или 95 – 55 = 40 градуса също са равни. При еднаква температурна разлика, но с различен потенциал и малко променящ се дебит, отчетената енергия от топломера е почти една и съща. Но изразходената енергия от ТЕЦ за различен потенциал е твърде различна, т.е. още една икономия за сметка на нас потребителите, като ни подават енергия с по-нисък потенциал. В случая критиците ще обърнат внимание, че при по-студени дни вдигат налягането и температурата на водата, с което нараства и дебита. Това е вярно, но с нарастване на дебита нараства скоростта, а съпротивленията по трасето нарастват по скоростта на квадрат. Закона отново е параболичен. Това е така нареченото уравнение на тръбата. При по-висока скорост се намалява и температурната разлика в топлообменника на абонатната станция. Така че малко по-голям дебит умножен по по-малка температурна разлика, произведението си остава почти едно и също. Уравнението е по хиперболичен закон – Х.У = const, където Х е примерно дебита, а У е температурната разлика, а константата това си е получената енергия в абонатната станция от топлофикация.

6. Шестата измама е, че към цената на електроенергията фигурира раздел „Разходи по преноса или електроразпределението“, чийто процент се увеличи много след приватизацията. Това увеличение се получи, тъй като всички неплатени сметки както от циганите, така и от големи консуматори на ел.енергия, които не си плащат сметките редовно като например БДЖ и много други (описани в книгата „Черните дупки на енергетиката”)се калкулираха към графа „Разходи по преноса“ и ние, коректните платци, ги плащаме.

Тази рубрика, надявам се да прерасне в публична дискусия и веднаж за винаги да се прекърши гръбнака на енергийната мафия.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.   Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Едно мнение за “Шестте измами в българската енергетика

  1. Управници и ЕРП заедно ни ограбват, едните с действие, другите с бездействие
    Следва: задействане изгонването им! По законен ред… а за това да демонцтрираме

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s