Опасностите при добиването на шистов газ са пренебрежимо нищожни, а ползите – неоспорими

Просто искам да разкажа една случка:

Аз съм (бях) върл противник на шистовия газ (или „шистовата газ“ – бе не мога да схвана кога „газ“ е male и кога – female). Начинът, по който янките ни насилват да дупчим, ми действа като „на бик – червено“ – щом толкова ни насилват, едва ли ще ни донесе някаква полза – справка: индианците в САЩ.

Наскоро бяхме седнали на една голяма маса всякакви хора – далечни роднини на жена ми. Та като хапнахме и пийнахме, почнахме разговори за политика и производните й, в т.ч. и шистовия газ. Аз развих горепосочената теория: „ще ни отровят земицата, от чешмите ще потече отрова, те хората за това НАВСЯКЪДЕ го забраняват“ – бе знаеш…

Да де, ама се оказа, че до мен седи геолог и то практик – сондьор. Та той около час ми разказва неща, дето дотогава не бях чувал:

– практически проучването и добива на шистовия и „конвенционалния“ газ не се различават съществено;

– „фалове“ стават в под 1% процент от случаите, и то само когато газът лежи на плитко (до 200-300 м от повърхността, както е на места в САЩ и Южна Америка;

– при нас евентуалните залежи са доста под 1000 м дълбочина, което пък би затруднило добива, но това е „друга бира“;

– често при дълбоко сондиране за нефт и газ се преминава през водоносни хоризонти, но това не значи, че те се замърсяват, технологията е разработена много отдавна и се прилага навсякъде (т.н. „обсадни тръби“);

– в крайна сметка става въпрос само за политика и пари (което си е все същото) – борбата е само между петролните компании.

Интересното е, че тук се бият основно западни интереси, а не Западът срещу Русия. Причината е, че още през 90′ руснаците (също както нас) са разпродали всичко и сега основните акционери и собственици на руските петролни компании са главно американци и англичани, тук-там скандинавци. Изключение правела само една чисто руска компания, не помня името, но не е „Лукойл“, както си помисли.

Ако има някакви грешки в горепосочените неща, причината не е в обясненията на геолога, а в грешно разбиране от моя страна – все пак онази кобра по „Земна механика и фундиране“ ме остави на поправителен навремето.

И накрая: колкото повече побелявам, толкова повече губя вяра на „чистите помисли“ на разните „еко“ – и наши, и чужди. Май тези кучета лаят само срещу заплащане.

Например: защо, след като петролните терминали при Бургас бяха такава заплаха за туризма, та излязохме от „Бургас-Александуполис“, сега никой не протестира срещу „дупченето“ за нефт и газ в морето, което Б.Б. обяви вчера?

Написа: Оги Цветков

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

3 мнения за “Опасностите при добиването на шистов газ са пренебрежимо нищожни, а ползите – неоспорими

  1. Относно намеренията на американската „Шеврон“ да проучва за шистов газ в България – никога не бих се съгласил да се случи. Те са били както в Мексиканския залив, когато през 2010г. стана големият разлив на Бритиш Петролиум, така и сега в Бразилия – при разливиТЕ на около 300км от Рио де Жанейро.
    Когато става дума за шистовия газ не мисля, че разполагаме с нужните гаранции. Не би трябвало да се допуска дори и 1% шанс за инцидент. В случай на инцидент, за компенсацията отговарят застрахователни фирми. За контрола върху дейността – пак отговарят застрахователни фирми, защото само те могат да изплатят щетите. На практика, когато контролът се осъществява от частни фирми, за мен поне, не дава гаранция, че те ще защитават на всяка цена гражданския интерес. Също така не съм особено сигурен, че компенсации могат да бъдат достатъчни, ако при хидравличен удар, бъдат нанесени непоправими щети на райони, които да го направят неизползваем.
    За „Шеврон“ бих добавил, че след мизериите в Бразилия, където са дезинформирали местния регулатор относно щетите и големината на проблема, със сигурност не биха изпитали затруднения да измамят и нас. В момента техни висши административно членове са задържани в Бразилия, докато тече разследването и процесът срещу тях.
    Това, което виждам в момента, не е проблемът за енергийна независимост на България, а проблемът със спекулата в световен мащаб, заради която цените на горивата единствено се вдигат. Ако не се разреши този проблем, нищо не може да ни помогне да преодолеем затрудненията си.

    • Вижте, много моля да не се хабите да ми пробутвате овехтяла кагебистка пропаганда; намерете друго място, обитавано предимно от олигофрени, там някой може и да Ви се върже на лъжите, тека обаче – едва ли…

Вашият коментар