Скандално: Б.Борисов плаща луди пари на „независими“ депутати в Парламента за да крепят правителството му!

Цялото интервю на Иван Костов пред ДАРИК-РАДИО от вчера, 12 януари, можете да прочете ето тук: Костов: Кое е това правителство, което само си погубва фирмите?!?; а аз по-долу публикувам някои избрани, особено силни и обезпокоителни моменти от него, понеже ми се иска да стигнат до читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ, хартиеното издание на моя блог; ето тия моменти, над които си струва да се замислим:

Две неща са изключително тревожни. Едното е, че при преброяването половината от българските фирми се оказаха отишли в историята, всъщност погребани. От друга страна от тези, които са се регистрирали, половината нямат нито един зает. Така излиза, че работещи със заети са около 270 000 фирми. Което знаете ли какво означава? Една трета от фирмите, които имаше създадени през 2001 година и една четвърт от фирмите, които има в момента. Тоест една четвърт от българската икономика от 2008 година или две трети от българската икономика от 2001 година е престанала да съществува като предприемачество.

Това е изключително тревожна статистика и тя се дължи според нас основно на обстоятелството, че в България е повреден моторът на икономическото развитие, а той е конкуренцията – честната, безкомпромисна, разбира се, но повсеместна конкуренция, която е в състояние да принуждава фирмите да се развиват, да развиват работните места, да увеличават производителността, ефективността, да увеличават заплатите на тези, които произвеждат много добавена стойност. Това нещо е дълбоко повредено, извадено от строя, защото правителството толерира интересите на монополистическите формации, които налагат монополни цени в производството на зърнени култури, захар. Ето ви този пример, той е фрапиращ: може ли захарта в България да поскъпне от 1,20 лв. до 1,80 лв./кг., с 50 процента, при положение че световните цени спадат с 20 процента. Защото основният вносител е Гриша Ганчев, който е приятел на министър-председателя и който назначи за треньор на „Литекс“ Христо Стоичков, който боготвори Бойко. Е, разбира се, че ще го боготвори, но как може да се плати с несправедливо, необосновано поскъпване на захарта за милион български домакинства похвалите от Христо Стоичков? Как е възможно такова нещо?

Тоест слагате етикет на кабинета „Борисов“ – „кабинет на монополите“?

Какъв етикет? Аз ви давам пак само статистика, аз не слагам етикет. Казвам, че това е недопустимо. Защото ако така е с горивата… Нека си спомним, че „Лукойл“, когато беше на върха на протестите, в трудно положение, твърдеше, че е на загуба. След това се оказа, че е приключил годината с 2 млрд. печалба. Как я натрупа тази 2 млрд. печалба. Как е възможно такова нещо, как може да се позволява формирането на такива монополни печалби? Това е злоупотреба с господстващо положение на пазара. Това е демонтиране на основния двигател на икономическото развитие и това нанася тежки поражения върху българските домакинства и върху българските фирми, което пък се вижда от началото на разговора, който водим, от статистиката, която е плашеща. Коя е тази икономика, която й погубва така юридическите лица, които й творят благата, които й създават добавената стойност? Кое е това правителство? Това е продукт на целенасочена политика, водена през последните десет-единадесет години. Никой не беше и сега не е приятелски и партньорски настроен за честни партньорски отношения спрямо бизнеса. И това е трагедията. Заради това няма икономическо развитие. Слушам го преди малко Бойко Борисов се упражнява на тема икономическа политика и дефицит. Няма връзка с дефицита това, което говоря. Да го кажа съвършено определено: това е въпрос на политически действия на правителството за защита на пазара от монополите и за прокарване пътя отново на конкуренцията.

Ще има ли и кога според вас предсрочни избори?

Аз не чух такава теза, откровено казано. Не чета така изказванията, които прозвучаха от трибуната. Истина е, че ГЕРБ управлява с помощта на купени независими депутати. Това вече е признато, това вече се казва, дават се някакви нелепи бих казал, смешни, защото като го говорих вчера това в залата, на много лица се появиха усмивки. Сега… Да твърдиш, че даваш 17 000 лв. за консултации за направа на закони. Аз ще направя справка сега колко закони са внесли независимите депутати, ще видя за какво става въпрос. Това е просто нелепо. Очевидно се плаща на тези депутати, за да гласуват и да правят мнозинството на ГЕРБ. Това е безобразие. Това е не според мен и според сините, това във всяка демокрация е крайно осъдително – ти да купиш мнозинство, това е брутална политическа корупция на самата система, на най-висшия орган на власт. Това означава управление, което няма собствена основа нито сред хората, нито има съответната политическа подкрепа. То се дължи на обстоятелството, че се плащат пари на определени хора да гласуват за него. Как се нарича, когато се плащат пари на гласоподавател, за да гласува за определена политическа партия. Как се нарича това нещо?

Търговия с гласове. Е, търговията с гласове върви в Народното събрание.

Това корупционно мнозинство докога ще се крепи, колко време ще изкара?

Мисля, че то ще се засилва. Защото мнозина депутати от независимите, даже може би всички си дават сметка, че нямат повече път в политиката. Това е ренегатство, което няма да им се прости от никъде. Те нямат собствена политическа тежест. Те ще изчезнат от политическата сцена и сега са крайно заинтересовани да вземат колкото се може повече от политиката, което е толкова пък грозно, толкова компрометиращо за поведението на цялото това управление, че аз наистина нямам по-силни думи от тези, които използвам.

До края на мандата казвате така ще бъде и повече купени депутати ще има?

Аз мисля, че ще се засили. Прогнозата ми беше, че ще се засили. Аз очаквам и други да се поблазнят по тези пари, разбирате ли? Става въпрос за огромни парични суми, става въпрос за 17 000 лева на месец, за десет месеца това са 170 000 лв., за 20 месеца това са 340 000 лв. Представяте ли си каква огромна сума е това? И това са пари на данъкоплатеца. Не ги вади Бойко от джоба си, от фирмата си. Това е от субсидията, която се дава за партийна дейност, а те я дават на депутати, които няма как да са партийна дейност, защото са физически лица. Това е тежко нарушение на закона на страната, пред което си затваря очите Сметната палата, всички органи, които трябва да…

Очевидно обаче и законът дава вратичка за всичко това.

Не, не дава. В ръцете на тези хора, които го прилагат, те отварят вратичка. А самият закон не позволява такова нещо, ако се чете дума по дума, буквално и по смисъл не дава такава възможност. Защото е казано, че тези пари са само за партийна политическа дейност, те не са за частни лица, за физическа лица. Партийна дейност, политическа дейност в България могат да извършват само лица, които са регистрирани по Закона за политическите партии. Те не са физически, а са юридически лица. Те са колективи от хора, те са общности от хора, и в този смисъл не може физическо лице да разходва. Толкова е ясен законът, толкова е директен.

… Синята коалиция е готова за предсрочен вот, ако това ме питате. Ние не се опасяваме от избори. Ако дойдат изборите, ще бъдем много по-силни в парламента. Освен това до тези избори фактически ще се стигне, защото ГЕРБ не е в състояние нито да води политика на реформи на страната, които са необходими, нито дори елементарно да решава появяващите се горещи въпроси на обществото и хората…

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s