Б.Борисов да обясни къде изчезнаха 40 милиона евро „реално изплатени суми“ от земеделските еврофондове!

Голяма издънка на правителството с Еврофондовете!

Автор: Павел Начев

Тези дни правителството се похвали с рекордни договорени и усвоени средства от програмите на ЕС – 75% договорени от оперативните програми и 22% от тях – изплатени, като всеки месец тези проценти се увеличават.

Не така обаче седи ситуацията с договорените пари от земеделските фондове…

Спрямо официалната информация, публикувана на официалният сайт на Министерски съвет за Еврофондовете, разплатените средства по земеделските програми нарастват с по около 10 милиона евро всеки месец от Януари 2012 насам… до месец Май, когато вместо да продължат да се увеличават, изведнъж от изплатените вече пари мистериозно се изпаряват 40 милиона евро!

В сайта на правителството отидете на месечният преглед на напредъка на България по оперативните програми и ще видите списък с PDF файлове, които следват развитието по усвояването на средствата.

От Януари 2012 категорията „Земеделски фондове“ е отделена от останалите оперативни програми и можем да следим развитието й като усвояемост отделно.

Когато разгледаме документа за Януари 2012, виждаме, че разплатените средства са милиард и 58 милиона евро, които представляват 31.26% от общите средства.

През Февруари те нарастват на милиард и 63 милиона евро, през Март – милиард и 75 милиона евро и Април достигат вече милиард и 86 милиона евро, представляващи 32.09% от парите за земеделски фондове.

Последно изнесените данни от Май 2012 обаче показват ПОНИЖАВАНЕ на „реално изплатените суми“ до милиард и 46 милиона евро, представляващи 30.91% от общо предвидените от ЕС пари! Понижението спрямо ОФИЦИАЛНИТЕ данни от сайтът на Министерски съвет показват, че само за един месец някъде мистериозно изчезват 40 милиона евро, а разплатеното, като процент от средствата се смъква на нива по-ниски дори и от Януари 2012.

Парадоксите и несъстоятелността на правителството тук се засилват от тези данни и от факта, че за месеците от началото на тази година до момента са изплащани само по 10 милиона евро по програма, която свършва 2013 и имаме да усвояваме още повече от 2 милиарда и 300 милиона евро! С темпото, с което е вървяло усвояването до края на 2013 (края на програмата) щяхме да сме усвоили само 180 милиона от тях.

Обаче сега по официални данни излиза, че дори и този минимален ръст е заличен!

Призовавам Бойко Борисов вместо един ден да подписва Закона за Горите, а на другия да нарежда на Плевнелиев да налага вето, да излезе и да обясни защо първата гордост на кабинета – Еврофондовете – в частта им за усвояване на парите за земеделските фондове, върви с толкова мизерни темпове. А също така и да обясни къде в средата на годината безследно изчезват 40 милиона евро „РЕАЛНО изплатени суми“ по същите тези фондове и то не по данни на опозицията, а спрямо официалният сайт на Министерски съвет!

ЗАБЕЛЕЖКА: Съответните графики, с които се доказва тезата на автора, че намират и могат да бъдат разгледани в първоначалната, в оригиналната публикация.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили – и като индивиди, и като нация – тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили – и за които сме платили тежка цена.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s