Крещящата безсърдечност на политическа основа е симптом за страшно личностно и ценностно израждане!

Преди един ден написах текст под заглавие Моля ви, дайте да помогнем на протестиращия вече 34-ти ден с гладна стачка г-н Р.Радев: за да не ни е срам после! (по същата тема вижте и това: Боже, какви хора?! Боже, какъв народ?! Майчице, каква апатия!?) и дадох линк към него на страницата във Фейсбук в негова подкрепа, която има много членове. Тази сутрин с изненада откривам, че под тази публикация снощи се е провел трогателно мил, задушевен разговор по политически теми, в който някои най-безсрамно се провеждат политическата агитация, но никой, повтарям, абсолютно никой и думичка не обелва по темата, а именно, как да помогнем на г-н Радев!!! Не им пука за него, за това, че той протестира вече толкова много време с гладна стачка, че е застрашен организма му, дори живота му, не, това изобщо не ги интересува, а ги интересува ще се появи ли някога на бял кон някакъв нов спасител-оправител на България; и не пропускат някои от тях, разбира се, да прокълнат „злодея“ Костов, и прочие, и так далее, и ала-бала!!! Но за Р.Радев и за това как да му помогнем: никой даже не се сеща да промълви!!!

Възмутен от такова едно отношение – симптом за пълна комунистическа извратеност, щото комунизмът е това: личността е нищо, отделната личност, индивидът абсолютно нищо не означава и може безпроблемно да бъде пожертван! – фрапиран от такава една умонепостижима безсърдечност, написах там следните гневни думи, за които изобщо не съжалявам, напротив, чувствам се длъжен повече хора да разберат какво съм казал и затова ги препубликувам и тук, в блога, и сред приятелите си във Фейсбук, които са хиляди; нека всички да знаят какво мисля; та ето какво написах там:

Каква крещяща безсърдечност: темата е за това как да помогнем на гладуващия вече втори месец Райчо Радев, а тук някои са заформили мила политическа седенка и хортуват ли си хортуват, провеждайки политическата си агитация! А не само темата, но и групата е за подкрепа на Р.Радев!!!

Драги ми дами и господа, вие сте безсърдечни, вий изобщо сигурни ли сте дали имате сърца – щом сте способни на това?! Те, представете си, били мислели за България, а това, че тук един българин е в тежко критично състояние и се касае вече за живота му, съвсем не ви пука от това! Не сте никакви българи щом хора не сте! Защото за да си българин на място, пък и гражданин, се иска преди това да си човек на място, иска се да си личност!

Когато човек загуби способността си за съпреживяване, за човечен отклик, когато човек се обезчовечи, когато почне да не слуша сърцето си, такъв се отдава на политическа догматика и ограниченост, отдава се на политическа ограниченост, другояче казано, такъв става комунист. Комунизмът е разностоен на безчовечност, тази е моята формула. И тя перфектно обяснява безсърдечността, която демонстрирате.

Е, може да не сте комунисти, но че сте комуноиди, силно ощетени в личностно отношение от комунизма, това е безспорно – и то ви стига. И не само не съзнавате какви сте, не само че не изпитвате неудобство от това, ами дори сте стигнали дотам да се хвалите какви сте, което е връх на безсрамието!

Чудесен тест се получи с този ваш задушевен политически разговор! Аз бих си позволил да го сравня по същината си с това как някои хуманоиди са скачали и рипали връз гроба на Стамболов, изразявайки радостта си, че „тиранина“ е убит. Същата безсърдечност, същата извратеност съзирам и тук. Възмутен съм до дъното на душата си!

Една думичка, представете си, не обелват за това как да помогнем на достойния гражданин г-н Радев, жертващ се на дело за всички нас, а си водят задушевни политически агитацийки: пълно безсрамие! Позор! Вий се опозорихте! Не съм очаквал, че сте способни на такова нравствено падение! Преди няколко дни без капчица свян същите ни агитирахте да отидем на демонстрация в подкрепа на кървавия сирийски диктатор, а сега вече съвсем се дискридитирахте. Безсърдечност от такива размери е непростима за хора, за индивиди, които имат претенцията да са човешки същества, камо ли пък граждани или българи!

Това е моето мнение, така аз виждам нещата. И не мога да замълча. Казвам ви честно в очите като какви се показахте, как аз възприемам постъпката ви, белким някой се засрами. И дано по този начин поне малко помогна на ония, за които израждането не е съвсем безвъзвратно. Как пък поне един не схвана, че така не може да се говори когато става дума за човешки живот???!!!

Щото това, което ви се е случило, драги ми дами и господа, е страшно! То за мен е симптом за израждане, застрашено е най-драгоценното, което всеки от нас има: личността, душата, сърцето, човечността…

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Вашият коментар