Дървета да бяхме, щяхме вече да се червим заради случващото се, ний обаче не се червим – какво сме тогава, позволете да запитам?!

Безскрупулният лицемер Николай Пловдивско-Кремълски не се посвени да се разреве пред камерите и пред репортерите – забелязахте ли този толкова арогантен цинизъм? Искаше явно да демонстрира колко много е привързан към своя наставник по слугуването на кремълско-кагебистките господари – така е прието да се реве по значително по-старшия боен другар, в случая Максим. Максим явно си беше най-доверен човек на руснаците, Николайчо – също. Та затова явно така е ревал: заради общата им душевна скверност и склонността към служенето на чужди господари. Но аз искам тук да издигна друга, по-задълбочена версия за причините, поради които така демонстративно рева пред камерите и репортерите руското мекере Николай, което се гласи да седне на още неизстиналия Максимов престол.

Аз лично долових в тази отвратителна сценка с реването нескриваната радост на Николайчо от това, че ето, дойде дългожданният момент: Максим умря, сиреч, дойде момента руското мекере Николайчо да изпълни заповедта на господарите си и с нахалство да се намести на патриаршеския престол. Да, Николай рева от радост заради смъртта на Патриарха, тази е моята теза; ако не беше тази спотайвана радост, и рев нямаше да има. Не вярвам, че Николайчо е с толкова мека и влюбена в дедо Максим душа, не вярвам на такива нескопосани внушения за балъци. Той рева от радост, че иде момента да се намести на патриаршеския престол, т.е. да изпълни бойната заповед, дадена му от неговите кремълски господари. Обяснимо е душевното вълнение на туй арогантно мекере, чиято ерогантност е в такава степен, че ето, не се посвени така показно да реве пред камерите и пред репортерите.

Пълна гнус! Правете си сметка колко чини в нравствено отношение тоя, дето така лакомо се нахвърли върху наследството на тодорживковия патриарх. Правете си сметка какво падение ни чака, ако точно такъв оглави многострадалната, на великата страдалчица Българска православна църква, която заради такива като Максим и Николай преживя такива унижения и гаври – осъществени под диктата на нашите съветско-руско окупатори, първо изявяващи се тук като един нескривано сатанински, бесовски атеистичен режим, а сега пък без капчица свян представящи се под маската на „държавно славянско православие“, т.е. на идеологията на авторитарния великоруски кагебизъм-путинизъм.

Тепърва ще се наложи отново и отново да търсим изход от ужасната духовна катастрофа, в която ни натикаха атеисто-комунистите – и техните безсрамно арогантни помагачи, дегизирани с владишки була, килимявки и със свещенически раса. Сега е достигнат връх в униженията и гаврите, на които сме подложени: искат да ни наложат за патриарх един нескриван поклонник на Мамона, един мутрополит, един безнравствен спекулант с най-святото: вярата в Бога.

Искат да ни наложат за патриарх един самоотвержен служител на Сатана. Дотам я докарахме. Страшно е. Време е като народ да се събуждаме най-сетне от наркозата – и да започнем да се борим с непоносимото издевателство! Това вече не се търпи! Дървета да бяхме, щяхме вече да се червим заради случващото се, ний обаче не се червим – какво сме тогава, позволете да запитам?!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s