Инициатива за поредица от телевизионни предавания по важни проблеми с участието на мислещи млади хора от Дискусионния клуб

Все не намирам време да съобщя за една идея, която се появи в разговор между мен и ръководителя на Пловдивската обществена телевизия г-н Евгений Тодоров; обсъждахме с него една друга тема, касаеща коопериране на усилията и възможностите ни, и тогава той ми написа в имейл следните думи:

… Ако искаш обаче да направим нещо с твое участие и с ученици от Дискусионния клуб – приветствам. От много време ми се иска да експонираме мислещи млади хора – как гледат те на образованието, каква визия имат за живота и т.н. Между другото зрителите в някаква степен копнеят да видят умни младежи – практиката го показва. Би могло да се направи серия от няколко дискусионни предавания – по конкретни теми. Теми, които наистина пораждат дебат. Пиши какво мислиш.

Това ми написа г-н Тодоров. Понеже аз тогава бях в болнични, нямах възможност да обсъдя с учениците от Клуба неговото предложение, въпреки че съм убеден, че повечето ще подкрепят и ще изявят желание да участват в поредица от такива телевизионни предавания-дискусии. Но в понеделник се връщам на работа и ще разговарям непременно с тях, смятам също така да направим в Клуба нещо като „кастинг“ за откриване на ония ученици, които най-добре биха представили различните разбирания и настроения в Клуба, и след това с предложения за участници и теми да разговаряме с г-н Тодоров.

Това ще се случи в близките дни, ето, още отсега го обявявам тук, да да получи известна публичност тази наистина хубава идея и инциатива. А ето сега какво отговорих на г-н Тодоров тогава, когато за първи път стана дума за такава поредица от дискусионни предавания с участието и на ученици от Дискусионния клуб към ПГЕЕ-Пловдив:

… А иначе идеята ученици от Дискусионния клуб да участват в предавания е изключително ценна и я приветствам. Има много интересни мислещи млади хора, аз в момента съм в болнични (проблеми със сърцето), като се върна, живот и здраве да е, на работа, ще потърся желаещи да участват в телевизионно предаване сред най-добрите участници в Клуба, ще помислим съвместно и за по-интересни теми, ще уточним работите и би могло да се проведат като начало една-две дискусии, да видим как ще потръгне. Убеден съм, че ще бъде интересно, а проблеми и теми за обсъждане – дал Бог.

Ами добре, като се подготвим от наша страна, ще се обадим. Аз отдавна исках да говорим за едно коопериране на възможностите и на усилията ни, тъй че ето, сега се получи съвпадение във вижданията, което е добър знак.

Това писах тогава на ръководителя на ПО-тв. А тия дни ще задвижа работите непременно, ще направя обява за сбирка по този въпрос на Дискусионния клуб, ще уведомя по надлежния начин ръководството на училището за инциативата и като се подготвим, ще стартираме осъществяването, реализацията на наистина ценната идея. Всички вече заинтересували се да ми пишат, ще обсъдим всички предложения за участници, теми и проблеми, както и всичко останало. Това е засега. Хубав ден на всички желая!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем…

Вашият коментар